Dar „amendarea’ celor singuri a fost dintotdeauna prezenta in societate si nici macar in vremurile noastre, pe care le consideram atat de liberale, nu a luat sfarsit.
Iata 5 lucruri iritante pe care le aud cel mai adesea persoanele fara partener:
De ce esti singur(a)?
Cand cineva iti pune aceasta intrebare, regasesti parca in subsolul ei o nota de suspiciune, de parca ar spune: „Nu, pe bune, chiar nu pricep! Esti o persoana minunata, de ce nu te-a remarcat nimeni pana acum?! Cum naiba de mai esti inca pe piata?!’ Iata o intrebare ridicola si stupida, de care persoanele singure ar trebui scutite.
Trebuie sa-ti gasesc pe cineva!
De fapt, chiar nu trebuie! Din nou, este clar ca oamenii vor ca tu sa fii intr-o relatie. La fel ca ei! Adica sa ai un partener stabil si eventual o casa in suburbii, pentru care sa platesti toata viata. Daca esti singur(a) si ai peste 25 de ani sau, Doamne fereste!, peste 35 sau chiar mai mult, atunci familia, prietenii, colegii si chiar oameni cu care n-ai nicio treaba vor incerca sa-ti gaseasca pe cineva.
Acest gest de bunavointa nesolicitata nu este rau intentionat, pentru ca multi dintre ei o fac din buna credinta. Au cele mai bune intentii, chiar daca comportamentul lor este frustrant si pune multa presiune asupra ta.
Nu te simti singura?
Nu stiu ce fel de experiente ati avut voi, dar eu am avut parte de relatii in care ma simteam mai singura decat in perioadele in care chiar am fost singura! Cu alte cuvinte, sa ai un partener nu inseamna ca elimini total si pentru totdeauna sentimentul de singuratate din viata ta. Gandeste-te la o relatie din trecutul tau in care te simteai singura si te surprindeai gandindu-te cine este strainul de langa tine si cat de mult ti-a luat pana te-ai hotarat sa iesi din acea relatie toxica.
Deci, cand oamenii te intreaba daca te simti singur(a), neaga practic un fapt simplu, dar dureros de real si adevarat, si anume: in viata te poti simti singura de multe ori, alaturi de persoane pe care candva le-ai iubit. Sa ai un partener inseamna sa ai pe cineva fizic langa tine, dar milioane de cupluri se duc la culcare in fiecare seara, fara sa se atinga, fara sa-si ureze „noapte buna’ si fara sa-si spuna „te iubesc’. Cred ca si ei se simt cumva singuri, nu-i asa?!
Cand ai de gand sa te asezi la casa ta?
In primul rand, de ce-i priveste pe altii chestia asta? Uneori, este de-a dreptul surprinzatoare libertatea pe care si-o iau unii de a se amesteca in viata ta si de a emite judecati. Oamenii – mai ales aceia care fac parte dintr-un cuplu – par sa exercite un fel de presiune asupra celor singuri pentru a-si gasi un partener. Realitatea este ca fiecare isi traieste viata romantica dupa propriul ritm si isi gaseste persoana de care are nevoie la momentul potrivit, atunci cand este pregatit(a) pentru asta.
Daca esti singur(a), exista doua posibilitati: fie nu esti pregatit(a) sa te implici intr-o relatie serioasa, pe termen lung, fie nu ai gasit inca persoana potrivita. Problema apare atunci cand acesti „binevoitori’ incep sa puna intrebari de-a dreptul indiscrete si stanjenitoare sau cand incep sa-ti dea sfaturi si sa-ti sugereze sa faci lucrurile intr-un mod diferit. Pentru ca… „stiu ei mai bine’.
Nu-ti doresti sa ai si tu o relatie?
O astfel de intrebare indica o prejudecata asupra deciziilor tale si o presiune inutila, sugerandu-ti-se ca este anormal daca nu ai o relatie in acest moment al vietii tale. Dar, pentru multi, sa fie singuri intr-o anumita perioada a existentei lor este cel mai bun lucru pe care-l pot face pentru ei, pentru ca au ragazul necesar ca sa se concentreze asupra universului lor interior, sa-si acorde timp, sa-si cultive pasiunile, sa faca introspectie, sa-si analizeze sentimentele, sa vada ce n-a functionat in relatiile anterioare, ca sa fie pregatiti pentru relatiile viitoare.
Multi dintre cei care au fost sau sunt in relatii de durata uita de toate aceste aspecte. Iar ironia este ca tocmai aceia care te intreaba daca esti nefericita de una singura sunt tocmai cei care au relatii disfunctionale sau nefericite.
Foto: PR