5 lectii de viata importante pentru copiii nostri…dar si pentru noi

Deseori se intampla ca aceleasi lectii despre care am dori sa ne invatam copiii, sa fie si cele pe care trebuie sa le invatam noi insine. A stapani aceste abilitati este o treaba ce dureaza toata viata. Asa ca poate a venit timpul sa le invatam tocmai in timp ce le predam.
Hai sa crestem copii responsabili, buni, puternici, chiar in timp ce noi insine invatam sa fim la fel!

5 lectii de viata importante pentru copiii nostri…dar si pentru noi

Iata  5 lectii de viata importante pe care trebuie sa le invatam (cu totii) impreuna.


1. Sa fii tu insuti conteaza foarte mult

Ajuta-ti copilul sa isi dea seama ca este o persoana unica, si ca poseda o combinatie specifica de abilitati, capricii si trasaturi fizice si ca lumea este un loc mai bun atunci cand se simt liberi sa fie asa cum simt.
Doar sa fii atenta, deoarece copilul tau nu va crede ca „fii tu insuti’ inseamna cu adevarat ceva daca il vei compara cu colegii sau cu fratii sai (fie ca este vorba despre note, felul in care arata, talente sau personalitate) sau daca ii vei spune „De ce nu poti lua si tu 10 pe linie sau sa fii mai sociabil, asa cum este fratele tau?’


De asemenea, copiii tai sunt atenti si sa vada cat de curajoasa esti tu insuti cu aratarea propriei persoane autentice in lume. Iti ascunzi in mod constant adevaratele sentimente, convingeri sau talente?
Copiii sunt excelenti detectori de adevar si pot observa daca iti urmezi singura propriile sfaturi despre valoarea autenticitatii. Daca te aud in mod constant cum ii critici pe altii pentru felul lor unic de a fi, sa nu fii surprinsa atunci cand copilul tau cedeaza presiunii semenilor lui si incearca disperat sa se integreze.
Sa fii tu insuti este o provocare activa (la orice varsta) care denota curaj. Asa ca incuranjeaza unicitatea copilului tau aratandu-i din nou si din nou cat de mult o onorezi pe a ta.

2. Nu esti singura persoana de pe planeta.

Ajuta-ti copilul sa se schimbe de la a fi egocentric la a-i pasa de ceilalti, invatandu-l ce inseamna empatia. Insista ca ei sa exprime curtoaziile de baza si maniere simle, cum ar fi „te rog’, „multumesc’, „scuza-ma’, dar si sa astepte atunci cand altcienva vorbeste.


Arata-i, prin puterea exemplului, ca acest comportament nu este rezervat doar pentru familie, profesori sau oameni pe care ii crezi importanti, ci ca trebuie sa fie acordate tuturor, in mode egal, de la casierii de la supermarket pana la portarul scolii.

Demonstreaza-i aceasta conduita prin folosirea acestor formule cu micutul tau. Si el este important, si vrei sa ii arati asta! Nu este ok sa vorbesti peste el si totusi sa ii pretinzi lui sa astepte pana termini tu de vorbit, sau sa iei nerabdatoare ceva de la el fara ii sa spui „te rog’ si un sincer „multumesc’. Il vei invata (prin comportamentul tau amabil fata de el) cat de bine te simti cand primesti o astfel de purtare.
Daca va vedea ca te rastesti la gunoieri, insa ca esti draguta la sedinta cu parintii 10 minute mai tarziu, ii arati ca oamenii se afla pe un clasament al valorii (conform profesiei, felului in care arata, salariului etc). Il vei vedea probabil in scurt timp imitand aceasta ierarhie in propriile sale relatii.
Aceasta este oportunitatea ta de a face lumea un loc mai bun – invatandu-ti copilul ca suntem toti egali, doar diferiti.


3. Nu te teme de puncte de vedere care difera

Discuta cu copilul tau faptul ca este perfect in regula daca oamenii vad aceeasi situatie in moduri diferite. Expune-ti copilul in mod activ la conceptul de religii, rase, personalitati, orientari sexuale etc, diferite, si la faptul ca aceste diferente sunt o parte naturala si valoroasa a vietii. Alti oameni au diferite moduri de a vedea lucrurile, iar cu unele dintre aceste moduri esti de acord, cu altele nu, dar aceste diferente ne provoaca pe toti sa gandim critic si sa privim lucrurile din multiple perspective.


Incurajeaza-ti micutul sa isi valorifice gandirea intrebandu-i ce pareri au. Asigura-te ca ii dai libertatea de a-si exprima propriile idei (nu ii incuraja doar atunci cand sunt de acord cu tine).

Odata ce isi va impartasi ideile, ofera-i exemple de moduri diferite de a vedea acelasi subiect, arandu-le mai multe fatete ale lumii. Privind printr-un obiectiv larg al tolerantei, putem combate discriminarea, furia si defensiva prin judecare. Invatand sa priveasca si sa gandeasca in acest mod, inca fiind mic, il ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte limite sanatoase si sa ii accepte pe ceilalti.


4. Esti responsabil pentru intelegerea (si controlarea) emotiilor

Invata-ti copiii ca un conflict este inevitabil… si ca furia si sentimentele negative sunt normale. Cu totii le traim. Sa invatam sa le confruntam in mod constructiv este ceea ce conteaza cu adevarat. Copiii sunt prin definitie creativi si plini de imaginatie, asadar creeaza un joc ca sa ii ajuti sa inteleaga si sa isi controleze emotiile intr-un mod sanatos. Invata-ti copiii acest exercitiu, de exemplu, pentru a-i ajuta sa tina emotiile intense la distanta de ei:
Pasul 1: Opreste-te.
Pasul 2: Respira adanc.
Pasul 3: Numeste emotia (Furie Inimaginabila, Tristete Sfasietoare, Invidie Epuizanta etc). Pe masura ce interactionzi cu copilul, asigura-te ca inspiri profund – ei iti vor imita ritmul respiratiei in mod instinctiv.


Pasul 4: Gandeste-te la o actiune care insoteste emotia.

Deseori, simplul fapt ca te opresti si discuti despre emotie are un efect calmant. Desigur, unele dintre actiunile propuse (in pasul 4) sugerate de copil vor fi departe de cum ar trebui sa fie (de exemplu „sa le trag un pumn!’). Asculta-ti copilul oricum si intreaba-i daca actiunea respectiva are un efect care rezolva problemele pe termen lung? Daca nu, ce actiune ar putea sa ii faca sa se simta mai bine si sa rezolve problema, dar care sa nu implice tipete, loviri sau lipsa rabdarii?


Daca ei simt ca tu tii in tine o Furie Rascolitoare proprie in timp ce vorbesti pe un ton dulce cu vecinul tau, sau ca te razbuni pe el taindu-i calea in trafic, emotiile tale suprimate transmit o lectie debusolanta copilului: ca unele emotii sunt pur si simplu inacceptabile si trebuie ascunse (de exemplu, furia).
Arata-le ca pana si cele mai incomode emotii sunt normale, si ca un aspect al unei persoane de succes este sa invete cum sa se exprime intr-un mod sincer, dar si acceptat.

5. Compasiunea si „a oferi inapoi’ isi merita efortul

Responsabilizarea copilului cu terminarea temelor pentru acasa si diferite treburi care sunt potrivite pentru varsta sa este vital in pregatirea lui pentru a deveni adulti. Separa aceste datorii de zi cu zi de a merge si mai departe in a ajuta un vecin bolnav sau o ruda mai in varsta. Ajuta-l sa inteleaga ca a da inapoi catre altii si compasiunea sunt o parte importanta a comunitatii in care traim. Fie ca este vorba de a ajuta un vecin sau a face voluntariat pentru o organizatie nonprofit.

Orice ai face, nu le arata copiilor tai ca astepti laude pentru eforturile tale, in timp ce insisti ca ei sa actioneze altruist. Insa lauda-i in mod discret pentru alte activitati grijulii pe care le fac si incurajeaza-ti sa isi arate compasiunea din ce in ce mai multor semeni.

Fa ca actiunile bune sa faca parte din familia voastra, impletindu-le cu activitatile de zi cu zi, oricand acest lucru este posibil. Atunci cand intra in discutie subiecte ca saracia, oamenii fara adapost sau foametea, lasa-ti copiii sa se gandeasca la moduri in care pot participa semnificativ. Exista activitati potrivite pentru orice varsta – de la a vinde sau dona jucarii pana la ore de voluntariat in weekend. Incurajeaza-ti copiii sa se gandeasca la moduri de a ajuta si apoi asigura-te ca isi duc planul la indeplinire.
Nu va fi dificil pentru ei sa se gandeasca la moduri prin care sa arate bunatate daca te vad pe tine facandu-i favoruri vecinei, verificand daca un prieten care trece prin ceva dificil este bine, facand supa pentru victimele furtunilor sau curatand de zapada aleea unui vecin in varsta.

Retine, in sfarsit, ca parenting-ul este despre ceea ce oferi ca exemplu, nu ceea ce spui. Asa ca arata-le copiilor ca te tii de cuvant!

Text: Ruxandra Marin
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle