In perioada 19-23 noiembrie, are loc Targul International GAUDEAMUS - Carte de invatatura, un eveniment foarte popular printre iubitorii de lectura bucuresteni.
Pe langa reducerile de pret cu care editorii atrag cumparatorii in fiecare an la targul de la Romexpo, lansarile de carte, care dau ocazia publicului de a se intalni cu scriitorii preferati, atrag adesea multimi de oameni in fata standurilor sau in spatiile special amenajate. Iata cateva evenimente pe care le-am selectat pentru voi.
Miercuri, 19 noiembrie, ora 17.30
Klaus Iohannis, Pas cu pas, editura Curtea Veche Publishing
Dupa alegerile de duminica si imensul val de simpatie de care se bucura presedintele proaspat ales, e sigur ca va fi cea mai aglomerata lansare de la acest targ. Este vorba despre un volum autobiografic, in care autorul prezinta atat intamplari din culise, cat si momente mai putin cunoscute din viata publica: „Am adunat in aceasta carte momente din viata publica, incercand sa refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizica la ipostaza de candidat pentru preşedintie. Am inclus in ea si lucruri personale, dar nu am facut o neaparat pentru a raspunde curiozitatii celorlalti. Am recuperat acele intamplari, intalniri sau detalii care au spus ceva despre felul in care m-am format, despre valorile pe care le am pretuit.
Evenimentul va avea loc la standul editurii, in prezenta autorului, si va include o sesiune de autografe.
Sambata, 22 noiembrie, ora 15.00
Marius Chivu, Sfarsit de sezon, editura Polirom
Invitat: Florin Iaru
Moderator: Lucian Dan Teodorovici
Stim ca il iubiti pe Marius Chivu – doar il cititi luna de luna in paginile revistei ELLE. Ei bine, Marius pare decis sa lase munca de critic literar in favoarea celei de scriitor – cel putin asa declara intr-un interviu publicat pe site-ul filme-carti.ro: Este vorba de un volum unitar tematic, nu este doar o colectie care aduna de-a valma prozele pe care le-am scris in ultimii ani. Am gandit povestirile in sa fel incat sa alcatuiasca o carte, iar „sfarsit de sezon', sintagma aceasta, este, la propriu sau la figurat, potrivita pentru fiecare proza in parte. Nu sunt eu cel care sa ofere semnificatia titlului in functie de fiecare povestire, dar pot sa spun ca pentru mine are o semnificatie personala: cu acest volum de povestiri se sfarseste si sezonul meu de critic literar. Chiar daca voi continua sa fac cronica de carte, fictiunea va defini de aici incolo cariera mea de scriitor.'
Sambata, 22 noiembrie, ora 16.30
Milan Kundera, Sarbatoarea neinsemnatatii, editura Humanitas
Participa: Ioana Parvulescu, Radu Vancu, Radu Paraschivescu, Lidia Bodea
Dupa un veac de tacere literara, aparitia unui nou volum semnat Milan Kundera e un eveniment. „Sarbatoarea neinsemnatatii e un roman insemnat, care aduna laolalta teme esentiale din scrisul lui Kundera, dar, atentie, cu schimbari neasteptate de perspectiva (nu ratati motivul femininului, uluitor!). Filtrand la maximum viata, ajunge la ultima ei consecinta: jocul neinsemnatatii. Intr-o epoca serioasa, ca a noastra, care a pierdut undeva, pe drum, rasul, revin in scena neseriozitatea, comedia detaliilor, absurdul, inexplicabilul si gluma. Acestea se intersecteaza atat in Istoria mare (Stalin, Kalinin, Hrusciov), cat si in istoriile de zi cu zi ale Parisului, la 60 de ani dupa moartea lui Stalin. Metafora care se deschide in carte si uneori, dilatata, inghite tot romanul este teatrul de papusi. Pentru cititorul roman, o vibratie din piesele lui Ionesco e perceptibila in timbrul acestei carti: o impacare a comediei cu tragedia, a neseriozitatii cu gravitatea, a disperarii cu buna dispozitie. Nu pare un roman scris ca sa-i maguleasca pe contemporanii nostri. Pare scris ca sa te puna pe ganduri, amuzandu-te. Ceea ce, oricum, ar trebui sa ne maguleasca.” (Ioana Parvulescu)
Sambata, 22 noiembrie, ora 14.00
Mircea Cartarescu, Fata de la marginea vietii. Povestiri alese
Participa: Mircea Cartarescu, Lidia Bodea
Pe Mircea Cartarescu il puteti intalni la lansarea volumului sau de povestiri (si sigur nu va refuza sa acorde autografe). „Unele dintre micile istorii adunate aici sunt basme, altele povestiri, altele, pana la urma, fragmente de jurnal. Toate sunt in definitiv amintiri, reale sau inventate. Nu imagini ale realitatii, ci ale mintii care o decupeaza din hiperrealitatea noastra de toate zilele. Au fost presarate pana acum in multe dintre cartile mele, in alte contexte si cerand o alta lectura. M-am gandit sa le strang, pentru placerea cititorului, intre copertile unui singur volum, nu pentru ca as crede foarte mult – desi cred – in calitatile prozei scurte, ci mai ales pentru ca am o credinta de neclintit in poezie. N-am prea avut de ales in alcatuirea acestei culegeri de «povestiri alese». Am lasat doar sa intre texte de o lungime rezonabila, pe care m-am amuzat sa le asez intr-o ordine oarecare, dar altfel le-am lasat sa colaboreze, sa se alieze, sa se infrunte, sa se submineze-ntre ele ca orice grup de necunoscuti adunat intre zidurile unei odai. Sperand ca pana la urma sa iasa de-aici mallarmeanul «beau livre». (Mircea Cartarescu)
Duminica, 23 noiembrie, ora 13.00
Gabriel Liiceanu, Fie-va mila de noi! si alte texte civile
Participa: Andrei Cornea, Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu e, cum bine stiti, un intelectual care nu poate sta deoparte de viata cetatii. Textele din acest volum au fost scrise de pe pozitia unui membru al „societatii civile in perioadele in care febra organismului social a atins in tara noastra grade paroxistice. „Intelectualul roman traieste nevrotic si dramatic, prins intre tentatia de a gesticula vehement pe scena publica si cea de a tranti, scarbit, poarta istoriei si de a se incuia in camera lui. Mereu am avut, ca romani, ceva de infruntat, de indreptat, de luat de la capat. Traim, epuizant, o stare de insurectie cetateneasca. Bolnava noastra Romanie, cu smecherii, lichelele sau incapabilii care au condus-o periodic, ne-a cerut, de prea multe ori, sa nu uitam ca suntem «cetateni» si «romani». Visez o Romanie de care sa nu trebuiasca sa-mi aduc aminte mai mult de o data la patru ani. (Gabriel LIICEANU)
Foto: Humanitas