Probabil ai observat că poveștile de dragoste din comediile romantice (sau din basme) se sfârșesc exact acolo unde ar trebui să înceapă. Respectiv cu acel „și au făcut o nuntă mare (sau boemă, după caz) și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți’. Dar suntem de acord cu toții că greul, într-o relație, începe după ce se termină luna (sau lunile, pentru norocoși) de miere. Provocările de care au parte cuplurile căsătorite sunt dintre cele mai diverse, dar cu toate astea există statistici și studii (întinse pe mulți ani și pe mai multe generații) care spun că persoanele căsătorite și care se bucură de un mariaj sănătos (ca să nu spunem fericit) trăiesc mai mulți ani și sunt mai sănătoase.
Ce alte beneficii mai aduce mariajul? Oare persoanele căsătorite se bucură de mai multă prosperitate? Ei bine, se pare că și la această întrebare răspunsul este „da’. În general, cuplurile căsătorite se bucură de mai multă stabilitate financiară. Și nu doar că au mai mulți bani, dar reușesc să și economisească mai mulți bani. Prin comparație, persoanele singure fac mai multe datorii, și – deloc surprinzător – părinții singuri sunt cei care se confruntă cu cele mai multe dificultăți financiare.
Așadar, dacă și din punct de vedere pragmatic, căsătoria pare „o afacere bună’, de ce nu am investi mai mult timp
în a construi o relație mai bună cu partenerul nostru? Iar unul dintre modurile în care poți face asta este să-ți pui și să-i pui (și) soțului tău niște întrebări esențiale. Nu există răspunsuri bune sau rele la aceste întrebări, dar reflectând (împreună) la ele vă puteți îmbunătăți relația. Pentru că întotdeauna e loc de mai bine!
1. Cât de mult vă distrați împreună?
Cuplurile care se „joacă’ împreună vor rămâne alături mai mult timp (sau pentru totdeauna). Chiar și 20 de minute de conversație (plăcută, nu dispute în legătură cu cine duce copiii la meditații sau cu creșterea ratelor la bancă), după ce au adormit copiii, vor ajuta mult relația voastră. Profitați de acest timp doar „al vostru’ și eventual încercați să lasați copiii cu o bonă în weekend și ieșiți la o întâlnire în oraș, așa cum făceați „pe vremuri’. Însă felul în care vă bucurați de acest timp liber spune multe despre relația voastră. Dacă sfârșiți tot cu ochii în telefon sau jucând un joc pe computer, atunci pur și simplu le închideți: contactul vizual este teribil de important! Iar dacă reușiți să vă și zâmbiți, veți câștiga enorm!
2. Cum vă vorbiți? Cum vă adresați unul altuia?
Este o întrebare esențială într-un cuplu. Vă arătați unul altuia empatie, compasiune, sprijin? Spuneți mai des „da’ decât „nu’ sau „dar’? Cu cât sunteți mai pozitivi și mai înțelegători unul cu celălat, cu atât vă veți bucura de o relație mai armonioasă. Iar reversul este la fel de adevărat: distanța emoțională, fie că se manifestă prin sarcasm, remarci răutăcioase, critici, cinism, izbucniri furioase, va sabota încetul cu încetul relația voastră. Par lucruri simple în aparență, dar transpunerea lor în practică înseamnă efort și investiție emoțională.
3. Cât de des petreceți clipe de intimitate împreună?
Se știe că, în viață, cele mai bune lucruri nu costă nimic. Poate că o partidă bună de sex nu înseamnă automat rezolvarea tuturor problemelor din mariajul vostru, dar dacă momentele de intimitate sunt din ce în ce mai rare în relația voastră, atunci ăsta e un semnal de alarmă destul de serios: conexiunea voastră devine din ce în ce mai fragilă. Așa că bucurați-vă de sex: intimitatea fizică (alături de simțul umorului) este secretul celor mai multe cupluri durabile!
4. Aveți parte de experiențe noi împreună?
Elementul de noutate funcționează întotdeauna ca un liant pentru parteneriate de orice fel. Orice experiență nouă de care aveți parte și de care vă bucurați împreună – un loc pe care îl vizitați împreună, un proiect de voluntariat în care vă implicați amândoi, un sport, un hobby – poate face minuni pentru relația voastră!
5. Vă cereți scuze unul altuia?
Într-o relație sănătoasă, partenerii își cer scuze unul altuia. Să recunoști că ai greșit și să înveți din propriile greșeli reprezintă atât o dovadă de maturitate, cât și un prilej de a transforma un moment de tensiune într-o oportunitate. Discuțiile deschise despre opiniile diferite în legătură cu probleme mai mult sau mai puțin importante detensionează orice situație cu potențial de conflict. Așadar, întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este: cât de bine comunici cu partenerul tău, mai ales în situații dificile?
Citește și:
5 moduri în care poți vorbi cu partenerul tău despre obiceiurile lui neplăcute (fără a porni o ceartă)
Foto: PR