5 hobby-uri pentru a deveni mai inteligenta

Dupa ce decenii la rand oamenii de stiinta au afirmat ca fiecare persoana se naste cu un anumit "bagaj" de inteligenta, se pare ca acest lucru nu este in totalitate adevarat!

Studii de specialitate si cercetari intense au demonstrat ca functiile creierului pot fi imbunatatite. Tot ce trebuie sa faci este sa iti creezi anumite obiceiuri sau sa imbratisezi anumite hobby-uri. Care sunt acestea, iti dezvaluim noi:


1 Canta la un instrument muzical!

Muzica, mai ales practicarea acesteia, ajuta la sporirea creativitatii, abilitatile analitice, invatarea limbilor straine, insusirea matematicii, a functiilor motorii fine si la multe altele. Un lucru pe care alte activitati nu reusesc sa il infaptuiasca, insa este imbunatatit de cantatul la un instrument muzical este fortificarea unei regiuni a creierului, numita Corpus Callosum. Aceasta face legatura intre emisferele creierului, prin crearea unor legaturi noi.

Imbunatatirea acestei regiuni este de ajutor in cazul memoriei, a rezolvarii problemelor si a bunei functionari a creierului, fara a tine cont de varsta.


2 Citeste! Orice!

Beneficiile cititului sunt aceleasi, fie ca iti place sa citesti 50 Shades of Grey’ sau un roman de Lev Tolstoi. Aceasta activitate reuseste sa reduca nivelul de stres, lucru ce te va face sa te simti mai bine instantaneu si sporeste toate cele trei tipuri de inteligenta: cristalizata, fluida si emotional.

Inevitabil, acest lucru duce la o usurinta de a gasi solutii problemelor, crearea legaturilor intre diferite tipuri de informatii in viata de zi cu zi, identificarea unor elemente comune, si poate cel mai important, te ajuta sa intelegi mai bine emotiile celor din jur si sa raspunzi acestora. In ceea ce tine de cariera, cititul te poate ajuta sa intelegi mai bine cum sa finalizezi task-urile si iti va imbunatati abilitatile manageriale.


3 Fa sport cu regularitate!

O doza de sport, administrata din cand in cand nu te va ajuta! Exercitiile fizice efectuate cu regularitate au un efect mai mare decat antrenamentele solicitante, insa sporadice. Atunci cand faci sport, celulele sunt injectate cu proteine care te ajuta cu memoria, studiul, concentrarea si intelegerea anumitor lucruri, cunoscuta drept acuitate mintala. Unii oameni de stiinta declara ca timpul petrecut in scaunul de la birou are un efect opus si ne impiedica sa lucram la capacitate maxima.


4 Invata o limba straina

Uita de puzzle-uri daca vrei sa iti imbunatatesti memoria si apuca-te sa inveti o limba straina. Cercetarile de specialitate au demonstrat ca persoanele bilingve reusesc sa termine puzzle-uri mai repede decat cei care vorbesc o singura limba. Invatarea unei limbi straine iti va ajuta creierul sa se descurce mai bine cu orice tip de sarcina mintala, precum planificarea si rezolvarea problemelor. In plus, faptul ca vorbesti cel putin 2 limbi straine iti afecteaza in mod pozitiv spiritul de observatie si capacitatea de a-ti canaliza atentia catre anumite procese.


5 Pune-ti creierul la munca!

Sudoku, puzzle, ghicitori, jocuri de societate, jocuri video si alte asemenea activitati sporesc neuroplasticitatea. Daca te intrebi ce inseamna acest termen, afla ca neuroplasticitatea presupune o varietate larga de schimbari la nivelul neuronilor si sinapselor, care este, de fapt, capavitatea creierului de a se reorganiza.

Cand celulele nervoase raspund in moduri noi, care sporesc neuroplasticitatea, ceea ce ne ajuta sa privim lucrurile din diferite unghiuri si ne ajuta sa intelegem cauzele si consecintele anumitor comportamente si emotii. Recunoastem elemente comune si abilitatile cognitive sunt imbunatatite. Persoanele care au un grad ridicat de neuroplasticitate sunt mai putin predispuse la anxietate si depresie si reusesc sa insuseasca mai repede informatie noua.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle