Trebuie să încerci chiar pe pielea ta (sau, mă rog, pe pielea voastră) ce funcționează și ce nu. Din păcate, unele dintre aceste sfaturi pot fi total neproductive, ca să nu zic de-a dreptul toxice. Și, în cazurile cele mai nefericite, pot duce la destrămarea relației.
Uneori este dificil să identifici sfaturile care îți fac mai mult rău decât bine, mai ales dacă vin de la oameni la care ții și despre care știi sigur că îți vor binele. Așadar, dacă îți dorești o relație sănătoasă și de durată, va trebui să ignori aceste sfaturi:
1. Cere romantism, atenție și gesturi de afecțiune
Când dispare acea înflăcărare specifică perioadei de început și gesturile pline de afecțiune devin doar o amintire, e normal să-ți fie dor de ele și să le simți lipsa. E firesc să-i semnalezi partenerului tău că lucrurile s-au schimbat și chiar să-i spui că ți-e dor de micile gesturi care însemnau atât de mult pentru tine; ceea ce nu este în regulă e să-i ceri insistent să vă întoarceți la acea perioadă.
Dacă îi dai ultimatumuri (de genul: „ori îmi dai atenție, ori ne despărțim!’), atunci e posibil să se întâmple două lucruri: fie te va considera superficială, fie se va conforma (dar din teama de a nu te pierde și nu din motive de afecțiune autentică). Să pretinzi romantism nu e niciodată o idee bună. Dacă ți-e dor de „cum erau lucrurile pe vremuri’, atunci fă chiar tu un efort pentru a reintroduce în rutină lucrurile mărunte pe care le făceai la rândul tău. Este foarte posibil ca partenerul tău să-ți urmeze exemplul!
2. Urmează exemplul cuplurilor de succes
Poate ți s-a spus să urmezi exemplul cuplurilor care se bucură de armonie în relație și să încerci să aplici rețeta lor. Problema este că tu vezi doar o față a relației: ceea ce înseamnă că nu știi ce se întâmplă în spatele ușilor închise și dacă oamenii ăia sunt cu adevărat fericiți împreună. Nu trebuie să presupui că relațiile tuturor sunt fericite, și numai a ta nu.
Evident că, în unele situații, este foarte util să înveți din greșelile altora. Dar să te bazezi doar pe exemplul altora, înseamnă că nu îți oferi ție și partenerului tău șansa de a crește împreună ca un cuplu. Asta poate crea competiție între relații și să stârnească gelozie. Să înveți din exemplul altora este un lucru; dar asta nu înseamnă că soluțiile unui alt cuplu se pot aplica 100% și la voi, rezolvându-vă astfel problemele. Fiecare are propria viziune asupra fericirii; tot ce poți face este să eviți greșelile altora.
3. Găsește pe cineva mai bun pentru tine
Dacă prietenii sau familia ta văd relația voastră într-o lumină nefavorabilă și îți spun să găsești pe cineva mai bun pentru tine, este important să te întrebi ce i-a făcut să spună asta. Cei la care ții își doresc ce e mai bine pentru tine, dar asta nu înseamnă că și știu cu adevărat ce e mai bine pentru tine. Bineînțeles, există situații când apropiații tăi observă că se profită de tine sau că nu au dreptate atunci când spun că meriți ceva mai bun.
În primul rând, întreabă-te dacă nu cumva le-ai zugrăvit doar o singură față a situației sau dacă nu ai așteptări nerealiste. Dacă partenerul tău trece printr-o perioadă dificilă, ar putea fi greu să vezi lumina de la capătul tunelului. Într-o astfel de perioadă, este important să-l susții și să te gândești și la dorințele și nevoile lui. Până la urmă, o relație bazată pe afecțiune înseamnă să funcționați ca o echipă, la bine și la greu. Dacă vrei să nu tulburi apele, atunci evită să-l bârfești și să împărtășești toate amănuntele disputelor voastre.
4. Ai dreptul să știi
Dacă ți se pare că partenerul tău îți ascunde ceva, atunci e bine să aduci subiectul în discuție. Însă niciodată, și sub nicio formă, nu trebuie să-i accesezi conversațiile, să-i violezi corespondența, să îi verifici telefonul și să-i citești mesajele.
Oricât te-ar încuraja apropiații, nu ai undă verde pentru asta. Partenerul tău are dreptul la intimitate, iar violarea ei este o formă de comportament abuziv care va distruge încrederea reciprocă și, în cele din urmă, și relația voastră. Nu e niciodată în regulă să faci pe detectivul, pentru că ți s-a spus că ai dreptul să știi.
Citește și:
7 mituri despre cum să faci o căsnicie să funcționeze – care îți vor face mai mult rău decât bine!
Foto: Shutterstock