4 semne clare care îți arată că relația voastră e pe sfârșite

Simți că relația cu partenerul tău se erodează pe zi ce trece? Că nu prea mai e nimic de reparat între voi? Nu trebuie să disperi! Și nici să renunți! Poți repara lucrurile înainte de a fi prea târziu!

4 semne clare care îți arată că relația voastră e pe sfârșite

Există patru elemente cheie care îți semnalează că relația voastră e pe sfârșite și că vă îndreptați către eșec. Așa că, dacă ai îndoieli cu privire la ea, primul pas este să te întrebi: cum ți se pare relația cu partenerul tău în momentul de față? Te trezești în fiecare dimineață recunoscătoare că-ți împarți viața cu cineva care ți se pare că este atât de potrivit pentru tine? Sau te trezești întrebându-te când și cum s-a dus totul pe apa sâmbetei și de ce simți că nu mai există niciun pic de conexiune între voi.


Chiar dacă ai numai niște dubii pasagere cu privire la relația voastră, poate n-ar fi rău să iei un pic de distanță și să te întrebi dacă aceste patru semne își fac loc (și) în viața voastră de cuplu. Dacă răspunsul este afirmativ, asta nu înseamnă obligatoriu că vă îndreptați către despărțire, ci că trebuie să depuneți un pic de efort pentru a repara lucrurile înainte de a fi prea târziu.

1. Frustrarea

Te simți din ce în ce mai frustrată în relația cu partenerul tău? Obiceiurile lui mărunte, care înainte ți se păreau fermecătoare, acum te irită peste măsură? Ți se pare că partenerul tău încearcă să te scoată din sărite cu orice preț? Sau ți se pare că este frustrat la rândul lui, dar nu-ți dai seama de ce? Frustrarea este un sentiment asociat cel mai adesea cu un scop neîmplinit. În termenii unei relații de cuplu, frustrarea se manifestă atunci când cei doi parteneri au scopuri diferite sau aflate chiar în competiție.


Consideră frustrarea ca pe un semn că ceva nu funcționează chiar bine în relația voastră și folosește-o ca pe o motivație de a face schimbări. Dacă lași lucrurile să alunece pe panta frustrării, vei sfârși prin a-ți pierde încrederea în tine și în relație, iar asta va duce la acumularea unei frustrări și mai mari și, în cele din urmă, la furie.

2. Furie

Dacă încercările tale de a-ți împlini nevoile sau de a-ți pune în aplicare planurile sunt constant sabotate, atunci frustrarea se transformă treptat în furie. Iar de la furie la ură nu este decât un pas. Problemele apar în relațiile în care frustrările se acumulează în timp și, chiar dacă furia te poate motiva să faci schimbări, de obicei efectul ei imediat este un comportament distructiv.

De exemplu, atunci când ești furioasă, e foarte posibil să te lași angrenată în comportamente distructive (să-ți ironizezi partenerul în public, să-l pui în situații imposibile față de prieteni sau față de familie). Practic, zdruncini în mod deliberat temeliile și așa fragile ale relației voastre, din cauză că ești iritată. Dacă ai atins în relație starea de furie, este timpul să-ți folosești toată această energie pentru a redefini scopurile voastre comune în relație.


3. Lipsa de siguranță

Dacă te simți copleșită de sentimentul de furie în relație (fie venită din partea partenerului tău, fie îndreptată împotriva lui), e posibil să cauți forme de distanțare. Prin urmare, încerci să te distanțezi fie de tine însăți, fie de relație și eviți orice fel de confruntare directă. Vei începe să faci supoziții în ceea ce privește acțiunile partenerului tău și vei trăi sentimente de nesiguranță, gelozie, vei simți din ce în ce mai mult și mai acut că pierzi controlul. Dacă te vei simți nesigură, reacțiile tale la aceste sentimente îți vor induce și mai multă furie, și mai multă frustrare, iar asta va duce la și mai multe certuri. Practic, relația voastră va fi antrenată pe o spirală descendentă.


Dacă ajungi la nesiguranță, atunci înseamnă că lucrurile sunt într-un punct critic. Iar pasul decisiv în această etapă este să-ți redefinești scopul în relație și să-ți recâștigi controlul asupra propriei imagini. Pune-ți aceste întrebări: „ce-mi doresc cu adevărat de la această relație?’, „cum pot să obțin asta?’, „am făcut tot ce mi-a stat în putință ca lucrurile să funcționeze bine între noi?’.

4. Singurătate

Nesiguranța duce inevitabil la singurătate. Frustrarea și furia resimțite în stadiile anterioare ale deteriorării relației au creat distanță între voi. Practic, nu mai există intimitate: poate nici nu vă mai vorbiți, poate nu mai faceți sex. E important să recunoașteți dacă aveți o problemă, să vorbiți deschis despre ea și să încercați să o depășiți împreună. Dacă eșuați să faceți asta, s-ar putea să ajungeți să trăiți doar sub același acoperiș, fără să trăiți practic aceeași viață. În multe cupluri iubirea dispare treptat, până în punctul în care partenerii ajung să împartă același pat, dar să se simtă izolați și singuri. Dacă ați atins etapa însingurării, s-ar putea să fie un pic cam târziu pentru relația voastră și doar voi puteți decide dacă este și finalul sau nu. Și cel mai important este să decideți să acționați în loc să lăsați să persiste această înstrăinare.


Însă, nu uita că, orice decizie vei lua, cel mai important e să râmâi consecventă față de tine și față de dorințele tale: nu accepta o relație doar din cauza presiunii sociale de a nu fi singură sau de dragul obișnuinței și rutinei.

Citește și:
7 moduri dovedite științific în care dragostea îți afectează creierul

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle