Ce înseamnă dragostea adevărată și cât de multe știm, de fapt, despre o relație? Care sunt minciunile pe care noi toți le credem, deși distrug cu ușurință orice relație?
În fiecare an apar noi comedii romantice, noi filme care ne fac să râvnim la dragostea adevărată, la sufletul pereche, însă cât de multe știm despre o relație în adevăratul sens al cuvântului?
Într-o perioadă în care dragostea pare să fie atât de importantă pentru noi toți, atât de importantă încât simțim nevoia să o împărtășim cu toată lumea pe social media, cât de mult credem în minciuni, deși acestea ajung să distrugă chiar și cele mai reușite relații? Visăm oare prea mult la o relație ca-n povești și ignorăm faptul că este posibil ca noțiunea de suflet pereche și completare perfectă nu există, de fapt, și în realitate?
Iată cele mai întâlnite minciuni pe care le credem despre relații:
Compatibilitatea este importantă, însă ar trebui să fii conștientă că aceasta nu apare imediat, cum v-ați cunoscut, ci vă dați seama cât de bine vă potriviți pe parcurs, pe măsură ce depășiți mai multe obstacole. Tocmai de aceea, pentru a fi „compatibil” cu cineva este nevoie de perseverență și de o deschidere față de noi provocări.
Contrar opiniei populare, nu există o persoană cu care te vei potrivi la absolut orice. Deși la început entuziasmul și emoțiile te fac să crezi asta, vei descoperi realitatea ulterior și vei avea impresia că partenerul tău perfect, sufletul tău pereche, s-ar putea să fie chiar persoana ideală. Ce poți face în acest caz? Uită de basme și privește lucrurile așa cum sunt: nu există persoana perfectă și contează cât de mult vă înțelegeți chiar și în momentele dificile.
Probabil tot din cauza filmelor romantice, cu finaluri spectaculoase, avem tendința să credem că dragostea nu dispare niciodată, că rămâne la fel de pasională pe parcursul vieții și că îți vei aminti mereu de primele momente petrecute împreună.
Este important să știi că dragostea, mai bine spus sentimentul de îndrăgostire, are o reacție chimică similară cu cea a drogurilor și tocmai de aceea probabil tânjim după ea mereu. Însă, având în vedere că ar trebui să fii conștient de cum stau lucrurile în realitate, este perfect normal să nu mai simți absolut totul ca la început.
În plus, dacă tot vrei să te gândești la toate filmele romantice, gândește-te că de cele mai multe ori poveștile sunt prezentate până la un anumit punct, de regulă cel al căsătoriei. Rareori sunt prezentate și aspectele mai dificile și situațiile grele, așadar atunci când vei mai suspina la povești de dragoste, amintește-ți că acestea sunt și vor rămâne doar povești, iar realitatea, cu toate greutățile poate fi chiar mai plăcută lângă persoana potrivită.
Ideea că există cineva care te poate înțelege pe deplin, cu toate problemele tale, cu bagajul emoțional și practic cu tot ceea ce te formează ca persoană, este puțin greșită. Este momentul să treci peste această concepție, să îți dai seama că da, o persoană te va accepta și în momentele tale mai puțin plăcute, însă este greu ca acel cineva să te înțeleagă perfect și să îți citească gândurile, atunci când tu nu îi spui ce te deranjează.
Practic, trebuie să fii deschisă să comunici și să exprimi clar ceea ce îți dorești… chiar și în fața sufletului pereche.
În primul rând, nu este bine să depinzi niciodată de altcineva, fie că este vorba despre iubit, prieteni și așa mai departe. În al doilea rând, faptul că te gândești la o persoana ca la o zonă sigură pentru tine indică că poate nu ai suficientă încredere în tine, iar asta este periculos pentru orice relație.
Astfel, nu trebuie să te aștepți ca partenerul tău să știe ceea ce dorești, ce nevoi ai și nici nu trebuie să fie el responsabil pentru problemele tale. Totodată, nu trebuie să îl ai lângă tine pentru a fi completă, ci trebuie să găsești o modalitate prin care să te apreciezi mai întâi pe tine și să te iubești așa cum ești tu, cu toate calitățile și defectele.
Foto: Arhiva ELLE