4 lucruri care nu ne convin cand vine vorba de fotografiile furate ale vedetelor

Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst si multe alte femei faimoase si-au vazut zilele astea intimitatea impartasita, fara voia lor, online. Ce e gresit aici? Nici nu stiu de unde sa incep!

Deja nu mai e nici o noutate: fotografiile personale a peste 100 de femei celebre au fost furate din iCloud-ul fiecareia si postate pe Internet cu cateva zile in urma. Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton, Victoria Justice, Ariana Grande au patit-o.


Intre timp, unele dintre ele au infirmat faptul ca fotografiile ar fi reale. Cateva, ca Mary Elizabeth Winstead, au postat pe Twitter mesaje prin care isi manifesta dezamagirea. Altele, ca Jennifer Lawrence, au luat calea legala si au sesizat autoritatile. Numai ca, orice ar face ele acum, fotografiile respective, facute in intimitate si destinate doar unor apropiati sau iubiti, au devenit publice, si nu mai este cale de intoarcere.

Internetul si-a facut treaba, iar imaginile au fost deja comentate intens, calitatile fizice ale celebritatilor au fost dezbatute, comparate si judecate, si cu siguranta ca unele persoane au fost si stimulate sexual de unele dintre imagini. Mai mult, nimeni nu mai poate controla in acest moment destinul fotografiilor respective. Si nu e exagerat sa spunem ca, orice fel de vieti sau cariere le asteapta pe femeile despre care vorbim, ele vor ramane mereu si acele femei ale caror poze nud au ajuns pe net. Ce e gresit in toata povestea asta?


1. Problema legala

Metodele prin care oamenii ajung sa se uite la imagini cu celebritati in ipostaze private nu au fost niciodata prea cinstite. Fie ca vorbim despre fenomenul paparazzi (care a culminat cu moartea printesei Diana), fie ca telefoanele sau conturile de mail ale respectivelor vedete au fost sparte (cazul News of the World suna familiar?), fie, ca in acest caz, ca iCloud-ul pe care multi dintre noi ne depozitam continutul telefoanelor a fost violat. Ei, si tocmai de aceea exista si feluri legale de a rezolva astfel de probleme.


Un caz similar s-a intamplat in 2012, cand Christopher Chaney a primit o pedeapsa de 10 ani de inchisoare dupa ce a spart conturile si a publicat fotografiile unor vedete printre care Christina Aguilera, Mila Kunis sau Scarlett Johansson. Acesta este si motivul pentru care Jennifer Lawrence a sesizat FBI-ul in legatura cu aceasta violare a intimitatii. Si nu ramane decat sa speram ca aceeasi soarta il asteapta pe cel care a furat si fotografiile despre care vorbim acum. Si urmeaza sa vedem cum va recastiga Apple increderea utilizatorilor dupa un astfel de scandal.


2. Problema morala (sau de ce sa nu te uiti la aceste fotografii)

Ca de fiecare data cand ceva interzis sau privat ajunge pe net, toata lumea crede ca are dreptul sa vada acele lucruri. Poate ca asta se intampla pentru ca traim intr-o lume in care a devenit firesc sa piratam muzica sau filme, si de aceea avem impresia ca ni se cuvine sa consumam orice are internetul de oferit. Dar, cum mai bine spunea cineva intr-unul dintre zecile de articole pe aceasta tema pe care le-am citit astazi, nu e acelasi lucru sa furi filme sau muzica pe care cineva le-a facut in scopul de a fi vazute si sa vezi imagini personale care au fost furate pur si simplu.


Nu vorbim aici despre motivele pentru care cineva ar vrea sa fure imagini ale celebritatilor, caci este clar ca acestea nu au cum sa fie prea juste. Ci despre cei care sunt tentati sa se uite la aceste imagini, devenind partasi la violarea intimitatii altor oameni. Iar cand privitorii se mint singuri spunand ca celebritatile isi platesc astfel faima (castigata, de altfel, muncind) poate ca ar trebui sa se gandeasca mai bine la felul in care s-ar simti daca propriile lor telefoane ar fi sparte si tot continutul lor ar deveni, brusc public.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle