25 de gesturi mici care pot salva planeta

Nu ai nevoie de puterile lui Superman. Nu trebuie sa opresti avalansele si fulgerele. Gandeste-te doar ca gesturile mici conteaza. Uneori, o zi in care nu pornesti masina poate insemna o zi in plus pentru viata planetei.  

1.Mergi cu bicicleta ori de cate ori ai ocazia. Ia exemplu de la vedete: Madonna poate fi vazuta pe bicicleta pe strazile Londrei, dand un exemplu de atitudine ecologista. Nu vei polua si, foarte important… vei avea, dupa cateva luni, o silueta perfecta!


2.Fa-ti propria ta gradina. Daca iti este dor de gustul capsunilor pe care le mancai in copilarie, in curtea bunicilor, si esti fericita posesoare a unui petec de gradina, actioneaza! Ai nevoie doar de cateva rasaduri (se pot planta si in ghi­vece mari din ceramica asezate pe balcon). Aten­­tie: nu folosi nici un fel de ingrasamant chimic, pesticide sau ierbicide!

3.Nu iti incalzi excesiv casa pe timpul noptii. Oricum, studiile me­dicale arata ca temperatura ideala pentru somn este de 18-20 de grade Celsius. Daca esti mai friguroasa, nu da centrala termica la maximum. Cum­pa­ra un termostat si programeaza-l ast­fel incat sa ai o temperatura constan­ta, fara prea mult consum de energie.


4.Mergi cu trenul pe distante scurte si lasa masina in ga­raj. Cu un astfel de mijloc de transport, pe distanta Bucuresti-Brasov sau Bu­cu­­resti-Con­stanta, cantitatea de dioxid de carbon emisa in atmosfera va fi de 30 de ori mai mica. Mai mult: o calatorie cu trenul e un prilej excelent pentru a citi acele romane pe care le-ai tot amanat din lipsa de timp.

5.Pe distante mici, in oras, mergi cu metroul sau cu tramvaiul. Traficul auto e responsabil de 70% din poluarea aerului in Romania. In plus, asa ai toate sansele sa ajungi mai repede la destinatie si sa eviti blocajele infioratoare de pe marile bulevarde.

6.Profita de ploaie. Nu doar pentru a face o plimbare romantica prin parc… Strange apa de ploaie in vase mari si foloseste-o ca sa uzi gradina in zilele caldu­roase. Asa, vei economisi zeci de litri de apa potabila.

7.Refuza sa-ti duci copiii la spectacolele de circ care implica dresura de animale. Locul animalelor e in natura, nu in arena!

8.Daca iti cumperi apa in bi­doane mari din plastic, nu le arunca pur si simplu la cos odata ce au fost golite. Decu­pea­za-le, lipeste pe ele bucatele de hartie sau panza si transforma-le in imense si originale ghivece de flori.


9.Nu arunca ziarele vechi! Daca nu gasesti un centru de reciclare, le poti indesa in pantofi. Sunt excelente pentru absorbtia mirosurilor ne­placute, iar pantofii din piele nu vor capata atat de repede cute inestetice.

10.Ia-ti pachetelul pentru pranz in cutii din plastic reciclat. Nu folosi folie din aluminiu ca sa-ti impachetezi sandwich-urile (odata ajunsa in natura, folia se degradeaza foarte greu). Cumpara o cutie in culori vesele, pe care o vei refolosi de cat mai multe ori.

11.Cumpara sapunuri neambalate (vrac). Daca sunt „hand-made’ si contin doar ingrediente naturale, cu atat mai bine. Recipientele pentru gelurile de dus sau sapun lichid sunt fabricate din derivate ale petrolului (o sticla din plastic se degradeaza in 1.000 de ani!).


12.Ori de cate ori poti, fa dus si nu baie in cada. Pentru un dus de 4-5 minute vei consuma aproximativ 30-80 de litri de apa, in timp ce o cada plina inseamna peste 200 de litri de apa. Renunta, macar de cateva ori pe luna, la acest rasfat. De dragul planetei…

13.Fa cadouri „imate­riale’. Nu incuraja consumerismul si nu cumpara prietenilor obiecte pe care nu stii sigur ca si le doresc si care vor ingrosa, cel mai probabil, randul deseurilor. Mai bine le oferi in dar un voucher la un salon de masaj, un bilet la film sau un abonament la opera. Fii originala!

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle