25 de gesturi mici care pot salva planeta

Nu ai nevoie de puterile lui Superman. Nu trebuie sa opresti avalansele si fulgerele. Gandeste-te doar ca gesturile mici conteaza. Uneori, o zi in care nu pornesti masina poate insemna o zi in plus pentru viata planetei.  

25 de gesturi mici care pot salva planeta

1.Mergi cu bicicleta ori de cate ori ai ocazia. Ia exemplu de la vedete: Madonna poate fi vazuta pe bicicleta pe strazile Londrei, dand un exemplu de atitudine ecologista. Nu vei polua si, foarte important… vei avea, dupa cateva luni, o silueta perfecta!

2.Fa-ti propria ta gradina. Daca iti este dor de gustul capsunilor pe care le mancai in copilarie, in curtea bunicilor, si esti fericita posesoare a unui petec de gradina, actioneaza! Ai nevoie doar de cateva rasaduri (se pot planta si in ghi­vece mari din ceramica asezate pe balcon). Aten­­tie: nu folosi nici un fel de ingrasamant chimic, pesticide sau ierbicide!

3.Nu iti incalzi excesiv casa pe timpul noptii. Oricum, studiile me­dicale arata ca temperatura ideala pentru somn este de 18-20 de grade Celsius. Daca esti mai friguroasa, nu da centrala termica la maximum. Cum­pa­ra un termostat si programeaza-l ast­fel incat sa ai o temperatura constan­ta, fara prea mult consum de energie.

4.Mergi cu trenul pe distante scurte si lasa masina in ga­raj. Cu un astfel de mijloc de transport, pe distanta Bucuresti-Brasov sau Bu­cu­­resti-Con­stanta, cantitatea de dioxid de carbon emisa in atmosfera va fi de 30 de ori mai mica. Mai mult: o calatorie cu trenul e un prilej excelent pentru a citi acele romane pe care le-ai tot amanat din lipsa de timp.

5.Pe distante mici, in oras, mergi cu metroul sau cu tramvaiul. Traficul auto e responsabil de 70% din poluarea aerului in Romania. In plus, asa ai toate sansele sa ajungi mai repede la destinatie si sa eviti blocajele infioratoare de pe marile bulevarde.

6.Profita de ploaie. Nu doar pentru a face o plimbare romantica prin parc… Strange apa de ploaie in vase mari si foloseste-o ca sa uzi gradina in zilele caldu­roase. Asa, vei economisi zeci de litri de apa potabila.

7.Refuza sa-ti duci copiii la spectacolele de circ care implica dresura de animale. Locul animalelor e in natura, nu in arena!

8.Daca iti cumperi apa in bi­doane mari din plastic, nu le arunca pur si simplu la cos odata ce au fost golite. Decu­pea­za-le, lipeste pe ele bucatele de hartie sau panza si transforma-le in imense si originale ghivece de flori.

9.Nu arunca ziarele vechi! Daca nu gasesti un centru de reciclare, le poti indesa in pantofi. Sunt excelente pentru absorbtia mirosurilor ne­placute, iar pantofii din piele nu vor capata atat de repede cute inestetice.

10.Ia-ti pachetelul pentru pranz in cutii din plastic reciclat. Nu folosi folie din aluminiu ca sa-ti impachetezi sandwich-urile (odata ajunsa in natura, folia se degradeaza foarte greu). Cumpara o cutie in culori vesele, pe care o vei refolosi de cat mai multe ori.

11.Cumpara sapunuri neambalate (vrac). Daca sunt „hand-made' si contin doar ingrediente naturale, cu atat mai bine. Recipientele pentru gelurile de dus sau sapun lichid sunt fabricate din derivate ale petrolului (o sticla din plastic se degradeaza in 1.000 de ani!).

12.Ori de cate ori poti, fa dus si nu baie in cada. Pentru un dus de 4-5 minute vei consuma aproximativ 30-80 de litri de apa, in timp ce o cada plina inseamna peste 200 de litri de apa. Renunta, macar de cateva ori pe luna, la acest rasfat. De dragul planetei…

13.Fa cadouri „imate­riale'. Nu incuraja consumerismul si nu cumpara prietenilor obiecte pe care nu stii sigur ca si le doresc si care vor ingrosa, cel mai probabil, randul deseurilor. Mai bine le oferi in dar un voucher la un salon de masaj, un bilet la film sau un abonament la opera. Fii originala!

14.E prea cald in casa? Si aerul pare extrem de uscat? Nici nu te gandi sa-ti cumperi vreun umidificator sau un aparat pentru purificarea aerului. Mai bine achizitionezi doua-trei plante de apartament (o yucca, violete de Parma sau azalee), ale caror frunze vor filtra si vor purifica, in mod natural, aerul din casa.

15.Prepara-ti iaurt in casa. Cu un litru de lapte proaspat (cumpara-l din piata, de la producatorii agricoli autori­zati) si sase pahare din sticla iti vei asigura portia de iaurt pentru intreaga saptamana. Avantajul planetei: cosul de gunoi nu se mai umple cu ambalajele din plastic ale iaurturilor pe care le cumperi, in mod obisnuit, din supermarket.

16.Daca iti place sa fotografiezi tot ceea ce vezi in vacanta, ai grija sa iti pui in valiza acumulatorii si incarcatorul. Nu folosi baterii si nu cumpara aparate de fotografiat de unica folosinta!

17. Inlocuieste becurile din casa cu unele economice (folosesc de cinci ori mai putina energie electrica). Nimeni nu spune ca trebuie sa citesti la lumina lumanarilor. Dar nu lasa becurile aprinse in toata casa cand tu vei sta, pentru ore bune, doar intr-o singura camera.

18.Evita liftul! Vei consuma mai putina energie si te vei mentine in forma. Mersul pe scari e un exercitiu excelent pentru tonifierea muschilor de la picioare.

19.Daca trebuie sa-ti faci notite pentru examen, vrei sa lasi biletele iubitului sau sa-ti scrii lista de cumparaturi, foloseste verso-ul foilor de hartie pe care tocmai ai printat ultimele articole de beauty de pe Internet. Si, mai ales, fa-ti un obicei din a duce hartiile folosite si ziarele vechi la un centru de colectare a deseurilor din hartie. Gandeste-te cati copaci vei salva cu o simpla plimbare!

20.Cumpara legume si fructe autohtone de sezon. Primul motiv: sunt mult mai gustoase. Al doilea motiv: pana ajunge la tine in farfurie – in plina iarna –, un pumn de capsuni cultivate in sera si transportate cu avionul „consuma o cantitate de petrol de 24 de ori mai mare decat atunci cand alegi sa ai la masa capsuni cultivate in satele romanesti.

21.Fa-ti propriul tau gel de gomaj, natural si ecologic: tarate de grau, amestecate cu miere. Trebuie sa-ti mai reamintim cat de multe chimicale si recipiente din plastic ajung in sol?

22.Cumpara ceai varsat in loc de cutii cu pliculete de ceai. Sau poti sa iti prepari propria bautura energizanta, daca strangi din vreme florile de tei sau sunatoare si le usuci in casa. Dependenta de cafea? Foloseste un filtru din inox timp de mai multe luni, in locul zecilor de filtre din hirtie pe care le arunci la gunoi in fiecare zi.

23.Cumpara produse cat mai putin procesate (pentru economia de energie). Si, pe cat posibil, cumpara fructe, legume, obiecte de decor sau haine de la producatorii locali. Astfel, eviti consumul de combustibil de care au nevoie avioanele sau masinile de marfa in cazul in care acele produse trebuie transportate de la mare departare.

24.Daca ti s-a stricat frigiderul sau masina de spalat, nu te grabi sa iti cumperi un alt articol electrocasnic. Incearca mai intai sa vezi daca vechiul obiect nu poate fi reparat. Sau, daca vrei sa-ti inlocuiesti frigiderul, nu-l arunca pur si simplu la gunoi pe cel vechi (freonul, odata ajuns in sol, e toxic pentru vegetatie). Doneaza-l unor oameni mai putin favorizati de soarta!

25.Nu folosi parfumuri sau deodorante de interior. Sfatul nostru: culege flori de musetel, de tei sau levantica si pastreaza petalele de la trandafirii uscati. Pune-le intr-un cosulet din bambus sau impleteste-le sub forma de coronita. Toamna, cumpara cateva gutui parfumate din piata si pastreaza-le mai mult timp intr-o fructiera. Sau infige cuisoare uscate intr-o portocala. Nu-i asa ca-ti amintesti deja de basmele copilariei?

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle