17 superstitii despre care nu stiai ca sunt inradacinate in istorie

Daca ti-ai tinut vreodata respiratia cand ai trecut printr-un cimitir sau ai batut in lemn deseori, inseamna ca stii cat de inradacinate pot fi superstitiile.

Desi oamenii tind sa respinga aceste povestiri in zilele noastre, sunt destul de multe superstitii care sunt adanc inradacinate in istorie, unele ritualuri mai fiind utilizate si dupa atata timp dupa ce credintele care le-au creat au disparut.


Te-ai intrebat vreodata de ce exista aceste superstitii? Daca raspunsul este da, atunci aceasta este o zi norocoasa, deoarece vom vorbi despre originile istorice ale celor mai comune 17 superstitii.

1. Pisicile neagre.

Superstitia: Se spune ca daca o pisica neagra iti taie calea, atunci vei avea ghinion toata ziua.
Pisicile negre sunt figuri importante in multe culturi, dar asta nu inseamna ca aduc intotdeauna ghinion. In cultura veche egipteana, pisicile de orice culoare au fost foarte valorificate, asa ca vazand ca una iti taie calea era ceva de bine. Aceasta credinta a aparut din nou in secolul al XVII – lea, atunci cand regele Charles I al Angliei a pastrat o pisica neagra ca si animal de companie. Aparent, acesta a iubit-o atat de mult incat atunci cand aceasta a murit, el a sustinut ca norocul lui a murit cu el. In mod ironic, el a fost arestat a doua zi si in cele din urma a fost decapitat. Daca mai si combinam aceste credinte cu cele medievale, care spuneau ca pisicile negre erau tovarasii demonici ai vrajitoarelor, atunci cu siguranta avem toate ingredientele pentru o superstitie care mai persista si azi.


2. Trecerea pe sub scara.

Superstitia: Se spune ca daca treci pe sub o scara, atunci vei fi blestemata cu ghinion, daca nu vei trece din nou pe sub aceasta.
Pe langa faptul ca este destul de periculos, mersul pe sub scara se considera ca aduce ghinion pentru niste motive in mare parte simbolice. Crestinii timpurii credeau ca numarul trei era sacru pentru legatura sa cu Sfanta Treime si prin extensie si a triunghiului. Cand o scara se sprijina de un perete, atunci se formeaza acea forma, iar mersul pe sub ea „rupe’ Trinitatea. Nu numai ca a fost blasfemiata, dar l-ar putea atrage chiar pe Diavol.

3. Luna plina.

Superstitia: In fiecare luna, spitalele se confrunta cu un aflux de pacienti. Criminalii devin mai agresivi. Poate ca si tu te simti mai nervoasa decat de obicei si asta doar datorita innfluentei pe care o reda luna plina.
Asocierea dintre luna si nebunie a fost atat de des utilizata, astfel incat, s-a ajuns la formarea cuvantului „lunatic’, care deriva de asemenea si din zeita romanica a lunii. In secolul al V – lea inaintea erei nostre, cel mai vestit medic grec, Hippocrate, a atribuit o manie unei vizite din partea Selenei (echivalentul ghcesc al lunei), scriind ca „cineva prins de teroare, frica si nebunie in timpul noptii este vizitat de zeita lunii’. Mii de ani mai tarziu, multi medici inca mai cred ca luna plina aduce haos.


4. Banutii norocosi.

Supersitia: Daca vezi un banut pe jos, il iei. Este norocul tau, nu trebuie sa-l scapi. Exista chiar un cantesc care sa ne aminteasca de superstitie: „Gasiti un ban, luati-l. Toata ziua veti avea noroc.’
Evident, acumularea de o suma suficienta de bani aduce bogatia materiala, dar unii istorici cred ca superstitia isi are originile in Evul Mediului. Pe atunci, cantarea avea de-a face cu ridicarea de pini, mai degraba decat cu bani. In acel moment, pinii erau surprinzator de costisitori, asa ca trecerea peste un pin aleatoriu era intr-adevar o lovitura de noroc. Pinii in cele din urma, au devenit mai ieftini, iar banii le-au luat locul in rima.


5. Piciorul de iepure.

Superstitie: Un picior de iepure poate fi puratat pentru a aduce noroc. In functie de persoana pe care o intrebi, acesta ar putea fi inutil daca nu este piciorul stang din spate, de preferinta luat dupa ce animalul a fost deja ucis sau capturat dintr-un cimitir. De parca purtatul cu tine a unei parti dintr-un animal mort nu ar fi fost suficient de brutal.
Originile acestei credinte par a fi duble. Conform opiniilor celtice, iepurii erau animale norocoase, acestia traind in subteran atat de aproape de zeii subteranului, deci trebuie sa aiba niste puteri speciale de protectie. Prin urmare, se presupunea ca purtarea unei parti a unui iepure te protejeaza impotriva spiritelor rele.
Mergand ianinte cu cateva mii de ani, o credinta similara a aparut in America de Sud. Nu se stie sigur daca traditia a fost influentata sau nu de credintele celtice, dar in orice caz, picioarele de iepure sunt frecvent utilizate pentru ritualul hoodoo, un ritual spiritual traditional afro-american popular.


6. Spargerea oglinzii.

Superstitia: Daca spargi o oglinda, vor urma sapte ani de ghinion. Insa, daca arunci sare peste umar, te rotesti de trei ori in sens opus acelor de ceasornic sau oricare dintre remediile cunscute, poate ce sapte ani de ghinion nu vor mai fi pentru tine.
Ai auzit probabil ca, in multe culturi antice, reflectia noastra a fost vazut ca o reprezentare a sufletului, asa ca, ceea ce distruge o oglina, iti va distruge si sinele. Aceasta credinta cum ca ghinionul ar dura sapte ani, provine din credinta romanica timpurie, care relateaza ca trupul tau se regenereaza la fiecare sapte ani, deci daca prin spargerea unei oglinzi inseamna ca va fi si un deranj in sufletul tau, ghinionul va dura sapte ani pana gand va veni urmatoarea regenerare.


Citeste si:
Cat de superstitioasa esti, in functie de zodia ta

Page: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle