Daca ti-ai tinut vreodata respiratia cand ai trecut printr-un cimitir sau ai batut in lemn deseori, inseamna ca stii cat de inradacinate pot fi superstitiile.
Desi oamenii tind sa respinga aceste povestiri in zilele noastre, sunt destul de multe superstitii care sunt adanc inradacinate in istorie, unele ritualuri mai fiind utilizate si dupa atata timp dupa ce credintele care le-au creat au disparut.
Te-ai intrebat vreodata de ce exista aceste superstitii? Daca raspunsul este da, atunci aceasta este o zi norocoasa, deoarece vom vorbi despre originile istorice ale celor mai comune 17 superstitii.
Superstitia: Se spune ca daca o pisica neagra iti taie calea, atunci vei avea ghinion toata ziua.
Pisicile negre sunt figuri importante in multe culturi, dar asta nu inseamna ca aduc intotdeauna ghinion. In cultura veche egipteana, pisicile de orice culoare au fost foarte valorificate, asa ca vazand ca una iti taie calea era ceva de bine. Aceasta credinta a aparut din nou in secolul al XVII – lea, atunci cand regele Charles I al Angliei a pastrat o pisica neagra ca si animal de companie. Aparent, acesta a iubit-o atat de mult incat atunci cand aceasta a murit, el a sustinut ca norocul lui a murit cu el. In mod ironic, el a fost arestat a doua zi si in cele din urma a fost decapitat. Daca mai si combinam aceste credinte cu cele medievale, care spuneau ca pisicile negre erau tovarasii demonici ai vrajitoarelor, atunci cu siguranta avem toate ingredientele pentru o superstitie care mai persista si azi.
Superstitia: Se spune ca daca treci pe sub o scara, atunci vei fi blestemata cu ghinion, daca nu vei trece din nou pe sub aceasta.
Pe langa faptul ca este destul de periculos, mersul pe sub scara se considera ca aduce ghinion pentru niste motive in mare parte simbolice. Crestinii timpurii credeau ca numarul trei era sacru pentru legatura sa cu Sfanta Treime si prin extensie si a triunghiului. Cand o scara se sprijina de un perete, atunci se formeaza acea forma, iar mersul pe sub ea „rupe' Trinitatea. Nu numai ca a fost blasfemiata, dar l-ar putea atrage chiar pe Diavol.
Superstitia: In fiecare luna, spitalele se confrunta cu un aflux de pacienti. Criminalii devin mai agresivi. Poate ca si tu te simti mai nervoasa decat de obicei si asta doar datorita innfluentei pe care o reda luna plina.
Asocierea dintre luna si nebunie a fost atat de des utilizata, astfel incat, s-a ajuns la formarea cuvantului „lunatic', care deriva de asemenea si din zeita romanica a lunii. In secolul al V – lea inaintea erei nostre, cel mai vestit medic grec, Hippocrate, a atribuit o manie unei vizite din partea Selenei (echivalentul ghcesc al lunei), scriind ca „cineva prins de teroare, frica si nebunie in timpul noptii este vizitat de zeita lunii'. Mii de ani mai tarziu, multi medici inca mai cred ca luna plina aduce haos.
Supersitia: Daca vezi un banut pe jos, il iei. Este norocul tau, nu trebuie sa-l scapi. Exista chiar un cantesc care sa ne aminteasca de superstitie: „Gasiti un ban, luati-l. Toata ziua veti avea noroc.'
Evident, acumularea de o suma suficienta de bani aduce bogatia materiala, dar unii istorici cred ca superstitia isi are originile in Evul Mediului. Pe atunci, cantarea avea de-a face cu ridicarea de pini, mai degraba decat cu bani. In acel moment, pinii erau surprinzator de costisitori, asa ca trecerea peste un pin aleatoriu era intr-adevar o lovitura de noroc. Pinii in cele din urma, au devenit mai ieftini, iar banii le-au luat locul in rima.
Superstitie: Un picior de iepure poate fi puratat pentru a aduce noroc. In functie de persoana pe care o intrebi, acesta ar putea fi inutil daca nu este piciorul stang din spate, de preferinta luat dupa ce animalul a fost deja ucis sau capturat dintr-un cimitir. De parca purtatul cu tine a unei parti dintr-un animal mort nu ar fi fost suficient de brutal.
Originile acestei credinte par a fi duble. Conform opiniilor celtice, iepurii erau animale norocoase, acestia traind in subteran atat de aproape de zeii subteranului, deci trebuie sa aiba niste puteri speciale de protectie. Prin urmare, se presupunea ca purtarea unei parti a unui iepure te protejeaza impotriva spiritelor rele.
Mergand ianinte cu cateva mii de ani, o credinta similara a aparut in America de Sud. Nu se stie sigur daca traditia a fost influentata sau nu de credintele celtice, dar in orice caz, picioarele de iepure sunt frecvent utilizate pentru ritualul hoodoo, un ritual spiritual traditional afro-american popular.
Superstitia: Daca spargi o oglinda, vor urma sapte ani de ghinion. Insa, daca arunci sare peste umar, te rotesti de trei ori in sens opus acelor de ceasornic sau oricare dintre remediile cunscute, poate ce sapte ani de ghinion nu vor mai fi pentru tine.
Ai auzit probabil ca, in multe culturi antice, reflectia noastra a fost vazut ca o reprezentare a sufletului, asa ca, ceea ce distruge o oglina, iti va distruge si sinele. Aceasta credinta cum ca ghinionul ar dura sapte ani, provine din credinta romanica timpurie, care relateaza ca trupul tau se regenereaza la fiecare sapte ani, deci daca prin spargerea unei oglinzi inseamna ca va fi si un deranj in sufletul tau, ghinionul va dura sapte ani pana gand va veni urmatoarea regenerare.
Superstitia: Numarul 666 este asociat cu Satana in traditia crestina. In consecinta, este vazut ca un semn care aduce ghinion si deoarece atunci cand Ronald Reagan a parasit Casa Alba, acesta si-a schimbat numarul adresei de la 666 la 668.
Teama de numarul 666 se bazeaza pe pasajele din Ultimul Testament, dar conform invatatorilor biblici, „fiara' din Apocalipsa nu se refera la Satana. In schimb, este folosita pentru a desemna Roma, imparatii romani si formele romane de inchinare la cateva puncte diferite ale cartii. Acest lucru i-a determinat pe unii antropologi sa creada ca autorul textului se referea de fapt la Imparatul Nero, deoarece atunci cand scrierea greceasca „Nero Caesar' este tradusa in ebraica, literele se adauga numeric la 666.
Superstitia: De fiecare data de Ziua Recunostintei, familiie au scos pauza de somn de dupa cina pentru a privi doua persoane cum rup un os in doua. Cine ramane cu partea mai mare are dreptul la o dorinta, pe cand celalalt ramane doar cu particica de os ca si amintire. Amuzant?
Aceasta traditie a venit din cultura englezeasca, care a imprumutat din cultura romanica, care la randul ei imprumuta din cultura etrusca. Situati in Italia moderna, etruscii iubeau foarte tare pasarile de curte. Crezand ca pasarile putea prezice viitorul, au lasat osul sa se usuce de fiecare data cand au sacrificat un pui, sperand sa profite de puterile oculare ale pasarilor chiar dupa ce au murit. Atunci cand oamenii ar fi trecut pe langa acel os, l-ar fi atins si si-ai fi pus o dorinta. Romanii au adoptat ulterior aceasta traditie si au adaugat un pic partea cu ruperea osului in jumtatae si in cele din urma, aceasta superstitie si-a facut dumul pana in America.
Superstitia: Oricare ar fi motivul, ideea este ca ai nevoie de putin noroc, nu foarte mult dar suficient pentru a-ti incrucisa degetele pentru a te asigura ca dorinta ta este adevarata.
Crucea este un puternic simbol religios, chiar si in afara crestinismului. Oamenii obisnuiau sa isi puna dorinta punctului din mijloc al crucii, unde credeau ca puterule sunt mai mari, pentru a evita raul care ar putea sta in calea dorintei lor. De-a lungul timpului, acestu lucru a lujat o mare amploare si a devenit ceva normal ca doi oameni sa isi incruciseze degetele pentru noroc. De asemenea, este posibil ca degetele incrucisate sa fie folosite ca o modalitate de a identifica alti cresti inainte ca religia sa fie legalizata in primele sale zile, asa ca era un noroc sa te intalnesti cu unul din frati.
Superstitia: Fie ca este dintr-o greseasla sau nu, ai varsat sarea si se spune ca acest lucru aduce ghinion. Insa, daca arunci repede o mana de sare peste umarul stang, se spune sa ghinionul nu te va prinde.
Cea mai evidenta explicatie a superstitiei care se refera la sare este ca, inainte de a fi considerat ghinio, era pur si simplu nepoliticos. Cu mii de ani in urma, sarea era suficient de scumpa pentru a fi folosita pe post de moneda uneori. Soldatii romani, de exemplu, au fost platiti in condimente. (Tocmai de aici provine si cuvantul „salariu'). Prin urmare, varsarea de sare a insemnat ghinion, pentru ca in esenta, tocmai ati imprastiat bani peste tot. De-a lungul timpului, este posibil ca aceasta sa fi evoluat in convingerea ca aduce ghinion.
Superstitia: Potcoavele au fost asociate cu norocul de secole. Chiar si astazi, nu este neobisnuit sa le vedem suspendate deasupra unei intrari in cladire, desi exista o dezbatere considerabila despre modul in care se utilizeaza cel mai bine puterile simbolului. In unele parti ale lumii, agatand-o cu susul in jos, va permite sa se piarda, iar in altele pozitia permite ca norocul sa cada asupra ocupantilor casei.
Cu multe secole in urma, folclorul nord-european a sustinut ca zanele traiesc printre oameni. Unele erau relativ inofensive, dar raufacatorii orasului erau acuzati pentru culturile stricate, nasterea gresita si altele. Din fericire, zanele puteau fi indepartate cu fier, asa ca oamenii au atarnat potcoave deasupra usilor lor pentru a le impiedica sa intre. Unii folcloristi cred ca potcoavele au avut avantajul suplimentar de a se asemena cu semiluna zeului lunii, care sperie zanele. In Evul Mediu, cateva sute de ani mai tarziu, se credea ca vrajitoarele se temeau de cai si de fier, astfel acestea nu puteau intra intr-o casa unde era atarnata o potcoava deasupra usii.
Superstitia: Imediat ce te grabesti sa intri in casa, atunci cand afara este o furtuna teribila, ai grija sa inchizi umbrela inainte sa pasesti inauntru, altfel ghinionul va „ploua' pe tine.
Istoricii nu reusesc sa se puna de acord in privinta momentului cand a aparut aceasta superstitie, unii considera ca de pe vremurile egiptene antice, cand umbrelele din papirus si din pene de paun au servit drept protectie impotriva soarelui. Se presupune ca deschiderea spre interior sau la umbra a fost o ofensa directa chiar in fata zeului soarelui.
Altii considera ca superstitia este mult mai recenta, astfel ca in epoca victoriana, umbrelele pe care le cunosteam au fost o noua inventie si mai erau incat cateva incercari de realizat si anume forta de deschidere. Umbrelele erau atat de rigide incat puteau rani grav pe cineva, devenind astfel periculoase pentru a se deschide in interior.
Superstitia: Numarul 13 este o veste proasta. Multe cladiri occidentale vor evita etichetarea la etajul 13 si aduce ghinion sa ai 13 invitati la o petrecere. Nici macar nu te gandi sa te casatoresti in cea de-a 13-a zi a oricarei luni si mai ales daca aceasta zi care intr-o vineri.
Potrivit istoricilor, teama de numarul 13 ar putea sa dateze de mii de ani. Sumerii antici, de exemplu, au crezut ca 12 era numarul perfect, iar vecinul sau 13, nu a putut face fata comparatiei.
Exista si cateva mituri despre cel de-al 13-lea invitat nedorit. In folcorul nordic, de exemplu, haosul a fost prezentat lumii la o petrecere divina, cand Loki, zeul nenorocirii, a aparut si a devenit al 13-lea membru al partidului. In Biblie, Iuda a fost a 13-a persoana care a ajuns la Cina cea de Taina dupa ce l-a tradat pe Iisus. De-a lungul timpului, toate acestea s-ar fi putut combina pentru a crea superstitia care continua astazi.
Superstitia: Ori de cate ori spui ceva de bine, gaseste cel mai apropiat lemn si bate in el. In caz contrar, vei fi dezamagita atunci cand dorinta nu se va indeplini.
Batutul in lemn este una dintre cele mai frecvente superstitii din lume, iar in religiile pagane, copacii erau considerati sacrii, deci era posibil ca cei care isi doreau ceva, sa bata in copac pentru a cere o favoare spiritelor care traiesc in el. Mai tarziu, aceasta traditie s-a transformat doar intr-o simpla bataie a lemnului.
Superstitia: Ori de cate ori auzi pe cineva cunoscut sau poate nu, ca stranuta, ii faci o urare si te intori la ceea ce faceai deja.
Probabil ca stiati deja, ca pe acea vreme, oamenii considerau ca stranutul separa sufletul de corp, astfel ca binecuvantarea lor a fost o modalitate rapida de a se asigura ca diavolul nu a atins sufletul cuiva in timp ce acesta plutea in timpul stranutului.
Mai exista si un alt aspect mai putin cunoscut al ritualului, astfel incat, in secolul al 6-lea, ciuma bubonica se raspandea prin Italia. Cel mai cunoscut simptom era cel cauzat de atacurile severe de stranut, urmate rapid de moarte. In cazul in care cineva a murit inainte ca el sa poata fi binecuvantat de un mebru al clerului, Papa Grigorie I, a ordonat urmasilor sa spuna „Dumnezeu sa va binecuvanteze!' ori de cate ori cineva a stranutat.
Superstitia: Anumite corpuri de apa au proprietati magice, astfel ca daca aruncati o moneda intr-o fantana norocoasa si va puneti o dorinta, este posibil sa se indeplineasca.
Din punct de vedere istoric, apa curata nu a fost usor de intalnit. Multe culturi europene incepusera sa creada ca sursele de apa potabila, cum ar fi puturile si fantanile, erau daruri de la zei. Pentru a putea sa ceri zeilor o favoare, a devenit o obisnuinta sa arunci o moneda intr-o sursa de apa curata, iar ruga iti va fi ascultata.
Superstitia: Vazute in mod frecvent in ziua Sfantului Patrick, trifoiul cu 4 foi reprezinta unul dintre cele mai vechi semne de noroc din traditia occidentala.
In mod evident, un motiv pentru care un trifoi cu 4 foi este considerat a fi norocos este datorita raritatii lui. Ce mai adesea se pot gasi cu 3 frunze. Cu toate acestea, in traditia irlandeza timpurie, planta era de asemenea, folosita la vindecarea bolnavilor. Cu timpul, cele patru frunze ale unui trifoi au ajuns sa reprezinte caliotati diferite: speranta, credinta, dragoste si noroc.
Foto: PR
Citeşte şi: Ce sunt îngerii. Curiozități despre îngeri
Vezi şi ce faci când ești deocheat!
Citeşte şi ce înseamnă când spargi o farfurie!
Vezi şi: Ce înseamnă să fii pocăit. Diferența dintre pocăiți și credincioși