Daca simti ca scoti cuvintele cu clestele de fiecare data cand incerci sa porti o discutie deschisa despre emotii si sentimente cu partenerul tau, ei bine, sa stii ca nu esti singura!
Foarte multi barbati se simt incapabili sa vorbeasca despre emotiile lor, pentru ca asa au fost formati de societate: sa-si nege sau sa-si refuze sentimentele.
Insa, in acelasi timp, femeile sunt incurajate de (aceeasi) societate sa creada ca barbatii le pot implini nevoile emotionale (ceea ce este doar partial adevarat); din pacate, asta devine o sursa constanta de frustrare.
Iata 16 semne care iti arata ca partenerul tau este indisponibil emotional:
E foarte posibil ca iubitului tau sa-i placa sa vorbeasca despre fotbal, jocuri pe computer, serviciu sau politica. Dar atunci cand vine vorba de subiecte care implica un grad de conexiune cu latura sa emotionala – cum ar fi cele legate de relatia voastra, sau cum se simte in legatura cu un insucces de la serviciu sau cu nesiguranta afacerii sale – se retrage si prefera sa se afunde in tacere. Refuzul de a se implica in orice discutie care ar putea inflama emotii („Nu vreau sa ma cert in legatura cu asta') este doar un mod de a-si refuza emotiile si de a evita contactul cu acea parte a lui pe care o considera vulnerabila.
Un barbat cu comportament pasiv-agresiv isi poate aduce partenera in pragul colapsului. Este genul de barbat care spune ca vrea sa faca ceva sau este de acord cu un plan, iar apoi face tot ce-i sta in putinta ca sa-l saboteze. De exemplu, spune ca vrea sa-ti cunoasca parintii, dar cand vine momentul, se imbolnaveste mereu, are o sedinta anuntata in ultima clipa sau un proiect care nu suporta amanare. Sau spune ca va repara laptopul maine, dar apoi trebuie sa-i reamintesti de cel putin o suta de ori. Intr-un final explodeaza si spune ca „il exasperezi cu insistenta ta'. Practic, refuza orice confruntare care ar putea fi cauzata de un refuz al sau si, cel mai adesea, este atat de evitant incat chiar si lui ii este greu sa spuna ce simte cu adevarat.
Fie ca e vorba de o substanta, de un hobby, de o pasiune cultivata exagerat (cum ar fi un anume sport), sau chiar dependenta de munca, mancare, site-uri porno – toate sunt mijloace prin care un barbat indisponibil emotional creeaza distanta intr-o relatie.
Aventurile sunt cel mai evident mod prin care un barbat isi manifesta indisponibilitatea emotionala fata de o potentiala partenera stabila. Barbatii obisnuiesc sa-si descrie aventurile ca pe „oaze de evadare sau teritorii in care se simt apreciati'. Evident, ar putea sa-si creeze aceste „oaze' alaturi de tine.
O alta forma prin care un barbat indisponibil emotional se eschiveaza in fata propriilor sentimente si actiuni este pur si simplu sa minta. Fie ca spune ca a rezolvat ceva, desi n-a facut nici un demers in acea directie, sau ca nu mai are nici un contact cu fosta iubita, desi n-a incetat niciodata sa-i trimita mail-uri si sms-uri, minciuna este un mod de a evita emotiile inconfortabile.
Exista barbati care considera ca, ascunzandu-ti anumite informatii, te protejeaza. Sau, cel putin, acesta este pretextul pe care il vehiculeaza atunci cand sunt prinsi. Daca iti suna cunoscuta o replica de genul: „N-am spus niciodata ca nu m-am intalnit cu fosta, pur si simplu am uitat de asta', inseamna ca si tu te confrunti cu modul lui evitant atunci cand se afla in situatia de a fi confruntat cu eventuale repercusiuni emotionale.
Daca partenerul tau iti spune ca sta la serviciu peste program, cand de fapt a iesit in oras cu prietenii, este o alta modalitate de a evita o situatie de confruntare directa si de a-si asuma responsabilitatea.
Certurile (dese) pot fi un semn ca o relatie se afla in impas. In acelasi timp, faptul ca doi oameni se pot certa denota si ca isi pot exprima diferentele de opinie, fara sa se teama ca asta le va periclita relatia. Cu alte cuvinte, daca partenerul tau refuza sistematic sa se implice in orice fel de disputa cu tine si, practic, paraseste incaperea de fiecare data cand o discutie are un potential conflictual, nu inseamna ca este diplomat, ci doar indisponibil emotional. O posibila explicatie ar fi ca a crescut intr-o familie in care certurile erau evitate in acelasi mod, sau din contra, aveau loc tot timpul, marcandu-l intr-un mod in care doreste sa le evite cu orice chip.
Este mai tot timpul plecat sau este acasa doar cand stie ca esti ocupata sau pe punctul de a merge la culcare? Isi face de lucru in pod, in garaj sau in gradina din fata casei? Iata tot atatea semnale de alarma ca ai de-a face cu o persoana indisponibila emotional. Daca nu e prezent fizic, cu siguranta nu poate fi prezent nici emotional.
Devine nervos de fiecare data cand aduci in discutie un subiect incomod pentru el, sau in care nu vrea sa se implice? Ei bine, si acesta este un semn ca nu e capabil sa-si gestioneze si sa-si proceseze emotiile.
De multe ori evita sa vina in contact cu propriile emotii atunci cand te trateaza cu superioritate si iti spune lucruri de genul: „Chiar vrei sa vorbim din nou? Vorbesti atat de mult incat ai putea avea propria emisiune la radio.' Sau: „Plangi iar? Ar fi trebuit sa te faci actrita!'
Sa-i spui unei femei care vrea sa discute o problema controversata sau subiecte delicate ca este „nebuna', „isterica', „mult prea emotionala', „anormala', „paranoica', „acaparatoare' este doar un mod de a evita o discutie de la egal la egal pe o tema incomoda.
Nu toata lumea stie sa comunice eficient, dar faptul ca partenerul tau e obtuz si refuza orice prilej de conversatie in contradictoriu sau pe o tema sensibila este un semn ca pur si simplu nu este disponibil emotional. De exemplu, il intrebi ce ar vrea sa manance la cina, dar il si informezi ca fiul vostru are probleme la scoala, iar el alege sa raspunda doar la prima intrebare.
O decizie unilaterala, dar care va afecteaza pe voi amandoi, este un semn de indisponibilitate emotionala. Iar aceasta decizie poate fi orice, de la o vasectomie la achizionarea unui animal.
Se uita la tine, fara nici o urma de expresie pe chip, nu-ti raspunde la intrebari formulate cat se poate de direct sau raspunde extrem de evaziv – toate acestea sunt semnale ca partenerul tau se teme sa se confrunte cu propriile sentimente si emotii. In loc de asta, prefera sa se concentreze pe detalii, in loc sa vada imaginea in ansamblu. De exemplu, tu ii spui ca firma la care lucrezi trece printr-o perioada de recesiune si reduceri bugetare si ca e posibil sa-ti pierzi locul de munca, iar el iti raspunde ca a auzit la radio ca recesiunea a determinat devalorizarea leului in raport cu celelalte valute europene.
E posibil ca partenerul tau sa sustina ca a avut parte de o familie grozava si de o copilarie perfecta, chiar daca ti-a marturisit cu late ocazii ca tatal sau era alcoolic, iar mama violenta. Sau poate ti-a mentionat ceva in legatura cu o vulnerabilitate a sa, dar atunci cand incerci sa afli mai multe, se retrage si spune doar: „glumeam'. Negarea este o atitudine cu care e greu de luptat. Si inseamna ca nu poate sa se confrunte si sa-si accepte propriile sentimente (evident neplacute).
Vestea buna este ca persoanele indisponibile emotional , fie ca sunt femei sau barbati, pot invata cum sa se conecteze cu propriile sentimente. Dar pentru asta e nevoie de mult efort. Si de dorinta de schimbare. Insa rezultatul va fi pe masura efortului si se va trduce printr-o relatie cu siguranta mai fericita.
Foto: Imaxtree