15 seriale care și-au pierdut sensul după primul sezon și și-au dezamăgit fanii

De foarte puține ori serialele reușesc să rămână autentice și relevante sezon după sezon.

Sunt zeci de motive pentru care un serial nu mai reușește să se ridice la așteptările fanilor după primul sezon – unul dintre ele rămâne, în mod ironic, chiar autenticitatea sau prospețimea de neegalat a primelor episoade. De asemenea, sunt zeci de motive pentru care continui să urmărești un serial chiar dacă firul narativ nu te mai prinde ca înainte… și toate aceste motive le permit producătorilor să lungească unele seriale mult peste limita relevanței.

Iată 15 exemple de seriale ale căror intrigi și-au pierdut sensul după primul sau primele sezoane:

House of Cards

Întâmplările scandaloase din serialul fenomen House of Cards au stat cu siguranță mult timp pe buzele iubitorilor de bârfe politice din Statele Unite și nu numai – în special cu personaje precum Frank Underwood (Kevin Spacey) sau Zoe Barnes (Kate Mara) în rolurile principale. Însă după ce actrița care o interpretează pe reporterița Zoe părăsește serialul într-un mod absolut șocant, lucrurile devin aproape absurde.

Glee

Mixul de hit-uri pop și tineri extrem de arătoși pare să fi cucerit de-a dreptul publicul postului de televiziune Fox în 2009, atunci când a fost difuzat primul sezon al serialului Glee. De altfel, primul sezon e în general considerat ca fiind cel mai bun – mai ales de când a fost schimbată distribuția, în al treilea sezon, lucrurile n-au mai fost niciodată la fel.

13 Reasons Why

Primul sezon din 13 Reasons Why rămâne probabil acea producție care ne-a făcut să ne activăm un cont pe Netflix; nimeni nu îi poate nega meritele, mai ales că serialul atrăgea atenția asupra unor cauze serioase – abuzul, depresia și suicidul în rândul tinerilor – penru care oferea și sprijin, în paralel. Însă în al doilea sezon colegii lui Hannah Baker par să primească mesaje din… mormânt. Un format destul de ambițios și care nu te face să te simți prea confortabil.

Riverdale

Nu a fost de mirare că Riverdale a devenit un serial de succes peste noapte, după primul sezon difuzat de The CW – fanii Archie Comics au sprijinit producția încă din primele clipe, chiar dacă serialul a luat-o pe un drum destul de întunecat față de povestea originală. Atât de întunecat încât, în ultimele sezoane aproape că a atins absurditatea în unele momente.

Scream Queens

Cu o distribuție de succes (Emma Roberts, Jamie Lee Curtis, Billie Lourd, Lea Michele sau Abigail Breslin în rolurile principale), dar și o promovare pe măsură, Scream Queens a avut toate motivele să ajungă un serial de succes – însă multe aprecieri s-au pierdut pe parcurs, mai ales în sezonul al doilea când acțiunea s-a mutat din liceu într-un… spital.

True Blood

Deși nu a fost neapărat considerat un serial de mare succes, True Blood a prins publicul în primul sezon – dacă aici povestea întunecată de iubire dintre Sookie Stackhouse (Anna Paquin) și vampirul Bill Compton (Stephen Moyer) părea cât de cât relevantă și ușor de imaginat chiar și în lumea reală, pe măsură ce serialul a înaintat, episoadele au devenit din ce în ce mai forțate și complicate, odată cu apariția mai multor forme ale supranaturalului.

Once Upon a Time

Disney a reușit din nou să câștige inimile fanilor în 2011 cu primul sezon al serialului Once Upon a Time – atmosfera construită în jurul fiicei Prințului cu Albă-ca-Zăpada era una magică, mai ales într-un orășel micuț și cu tradiție precum Storybrooke. Emma Swan (Jennifer Morrison) descoperă cum toți vecinii ei au un trecut de poveste, însă de-a lungul sezoanelor producătorii aproape că uită de Emma, se axează pe prea multe alte personaje în același timp, iar serialul își pierde esența.

Westworld

Primul sezon din Westworld ar fi reușit să rămână o poveste completă dacă serialul s-ar fi încheiat aici – însă faptul că al doilea sezon adaugă atât de multe detalii peste ceea ce știam deja face ca misterul primului fir narativ să dispară. În schimb, Westworld se transformă într-un serial clasic de acțiune.

The Handmaid’s Tale

Primele 10 episoade ale serialului The Handmaid’s Tale au fost atât de bune încât au reușit să eclipseze încă alte două sezoane următoare; chiar dacă sezoanele 2 și 3 au cu siguranță momentele lor speciale, povestea personajului interpretat de Elisabeth Moss e mult mai sfâșietoare atunci când o auzi pentru prima dată.

The Walking Dead

În 2022 urmează să apară al unsprezecelea și ultimul sezon al serialului The Walking Dead – însă mulți dintre fani rămân convinși că primele sezoane au oferit de fapt tot ce se putea mai bun. Primul sezon, de altfel, e cel în care i-am cunoscut pe Rick Grimes sau pe Daryl Dixon, alături de restul supraviețuitorilor care devin mai apoi veterani ai apocalipselor zombie.

Game of Thrones

Ar fi corect să criticăm serialul fenomen Game of Thrones în două părți: primele 5 sezoane, și ultimele 3 sezoane – și asta pentru că în timpul celui de-al cincilea sezon producătorii David Benioff și D.B. Weiss au rămas fără… sursa originală de inspirație. George R. R. Martin nu terminase încă celebra serie de cărți, astfel că scenariul a fost creat de la 0 – iar fanii nu au fost prea încântați cu rezultatul; cel puțin, nu la fel de încântați cum au fost de primele 4 sezoane din Game Of Thrones.

Lost

Așa cum susțin și fanii serialului – lucrurile s-au lungit mult și fără rost după primul sezon. În loc să ducă acțiunea pe noi planuri, producătorii serialului Lost au preferat să încurce și mai mult evenimentele deja cunoscute și relațiile dintre personaje cu o serie interminabilă de flashback-uri (de multe ori, chiar atunci când lucrurile păreau să se miște în sfârșit).

Prison Break

Serialul difuzat de Fox încă din 2005 a avut același succes incredibil precum schemele prin care Michael Scofield (Wentworth Miller) reușește să îl scoată pe fratele său, Lincoln Burrows (Dominic Purcell), din închisoare. În loc să profite de obsesia fanilor pentru poveste și pentru personajele principale, producătorii ar fi trebuit să oprească serialul după popularitatea de care s-a bucurat primul sezon – dat fiind că niciunul dintre următoarele sezoane nu s-a bucurat de același succes.

Twin Peaks

Un alt serial care ar fi trebuit să rămână în istorie cu un singur sezon este Twin Peaks (originalul din 1990, nu cel din 2017). De fapt, nereușita celui de-al doilea sezon se datorează în mare parte succesului de neegalat al primului sezon și al integralității poveștii acestuia – ultimelor episoade ale serialului pur și simplu le lipsește misterul.

Orphan Black

Primul sezon al serialului Orphan Black a impresionat publicul BBC America de la poveste, până la personaje și ritmul alert al acțiunii – episodul pilot, în special, a fost un real succes. Însă misterul din stația de metrou unde Sarah Manning (Tatiana Maslany) observă o altă femeie arătând exact ca ea, aruncându-se în fața trenului, nu reușește să persiste pe tot parcusul serialului.

Citește și:
De ce „My Octopus Teacher', documentarul premiat cu Oscar, a venit la momentul potrivit

Text: Cristiana Daraban
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle