13 schimbări prin care trebuie să treci la 30 de ani, ca să trăiești fără regrete la 50 de ani

30 de ani este vârsta la care ai acumulat destulă experiență și, cu siguranță, câteva reușite. Ești (încă) plină de energie și entuziasm, ai multe idei și nenumărate planuri. Dar n-ar fi rău să asculți și de sfaturile celor cu mai multă experiență (și, evident, cu mai mulți ani).

13 schimbări prin care trebuie să treci la 30 de ani, ca să trăiești fără regrete la 50 de ani

Pentru că tocmai am împlinit 40 de ani îmi permit aroganța să alcătuiesc o listă cu câteva lucruri care te vor ajuta să savurezi deceniile următoare la maximă intensitate și să eviți greșelile pe care și eu, la rândul meu, le-am făcut:

1. Culcă-te și trezește-te la aceeași oră!


Oricât de mult ți-ai dori să dormi în weekend, nu face asta! Cel mai bine este să te trezești și să te culci la aceeași oră în fiecare zi! În felul acesta va fi mai ușor pentru organismul tău să se adapteze unui singur ciclu noapte-zi și vei evita riscul apariției insomniilor (din timpul săptămânii), dar și al excesului de somn din timpul weekend-ului. Iar asta este foarte important pentru sănătatea ta!

2. Ține un jurnal!

Ce ar fi să începi să-ți notezi gândurile și observațiile într-un jurnal? Asta te va ajuta să-ți limpezești emoțiile în perioadele de agitație sau de cumpănă; dar vei învăța astfel și să-ți analizezi și să-ți înțelegi multe dintre trăiri. Și, crede-mă, peste ani, te vei distra copios când vei citi aceste însemnări!

3. Începe să economisești bani!

După vârsta de 30 ani poate ar fi bine să-ți reconsideri atitudinea față de economii și bani. Gândește-te la un plan de pensii și de asigurări de viață! Poate ți se pare prematur, dar să știi că niciodată nu este prea devreme! Poți să-ți acorzi timp pentru a te documenta și pentru a aduna informații ca să iei cea mai înțeleaptă decizie, în cunoștință de cauză. Viața este plină de neprevăzut și nimeni nu-ți poate garanta că, la un moment dat, nu te vei confrunta cu probleme financiare, de sănătate, de familie, cu divorțul sau cu pierderea locului de muncă. Un pic de precauție nu strică niciodată!

4.Fă-ți anual un consult medical!

Foarte puțini dintre noi se gândesc la sănătate la vârsta de 30 de ani, dar crede-mă: ar trebui să o facă! Ritmul nebun în care trăim, lipsa mișcării, stresul acumulat la locul de muncă, obiceiurile nocive, poluarea – toate ne influențează sănătatea. Așa că o vizită anuală în cabinetul medicului și câteva investigații mai amănunțite nu vor face decât să te asigure că totul e în regulă cu sănătatea ta. Sau că trebuie să acționezi din timp!

5. Concentrează-te pe ceva ce poți face bine!

După vârsta de 30 de ani, încearcă să-ți definești țintele profesionale mai concret și să te concentrezi pe ceea ce vrei să obții. E posibil ca asta să necesite timp și efort, dar te va ajuta atunci când vei lua decizii majore legate de viitorul carierei tale, de un plan de economisire sau chiar de modul în care vrei să-ți petreci următorii ani din viață.

6. Petrece mai mult timp cu rudele tale!

Încearcă să petreci (cât) mai mult timp cu familia și cu rudele tale! Dacă aveți probleme din trecut rămase nerezolvate, nu le mai evita și nu mai amâna să le rezolvi. O dată cu înaintarea în vârstă, dinamica relațiilor dintr-o familie se schimbă, dar într-un sens care depinde foarte mult de noi. Părinții continuă să-și vadă copiii (adulți acum) tot ca pe niște copii, însă ține doar de noi să le demonstrăm că nu mai suntem așa. Timpul zboară (pe nesimțite), oamenii îmbătrânesc și mor. Așa că e mai bine să îngropi tu „securea războiului' decât să trăiești (ulterior) cu resentimente și regrete.

7. Încearcă să nu te iei prea tare în serios!

Este important să știi să râzi de tine și să te folosești de auto-ironie. Așa vei rămâne fericită și sănătoasă mental. De-a lungul vieții te vei confrunta cu multe situații delicate, dacă nu chiar de-a dreptul dificile, dar e important să știi să faci haz de necaz. Există studii care au demonstrat că oamenii care sunt capabili de auto-ironie sunt nu doar mai fericiți, ci și mai sănătoși.

8. Fă (cât mai multă) mișcare și mănâncă sănătos!

Este un fapt dovedit științific că, în jurul vârstei de 30 de ani, metabolismul nostru încetinește, îngreunându-ne misiunea de a avea o siluetă de invidiat (evident, pentru acelea dintre noi care au această misiune). Pentru a-ți păstra greutatea la un nivel normal (și sănătos, evident!), trebuie să fii cât mai activă și să consumi alimente sănătoase! Multe studii au demonstrat că, dacă vrei să pierzi kilograme, este important să fii mai atentă la dietă decât la sport. Evident, cele mai bune rezultate le obții fiind atentă la ambele!

9. Stabilește-ți valorile personale!

Este foarte important să-ți cunoști valorile și să-ți stabilești prioritățile! Pentru că e posibil să nu te miști în direcția corectă. Găsește timp în care să fii doar tu cu gândurile tale, gândește-te la ce-ți dorești cu adevărat și ce poți face concret ca să înaintezi în direcția pe care ți-o dorești. Un pic de instrospecție nu strică niciodată! Și, mai ales, nu-ți irosi timpul cu oameni care nu ți-l merită!

10. Învață să apreciezi ceea ce ai!

Capacitatea de a aprecia ceea ce avem ne face mai fericiți. Pentru că, în cele mai multe cazuri, fericirea nu este determinată de ceea ce deții sau de locul în care trăiești, ci de abilitatea de a observa lucrurile bune care te înconjoară, mici sau mari, și de a fi recunoscătoare pentru ele. De exemplu, psihologii au descoperit că în cuplurile în care cei doi parteneri își mulțumesc mai des există mai multă armonie și, implicit, un sentiment mai pregnant de fericire.

11. Încetează să gândești că toți ar trebui să fie ca tine!

La vârsta de 40 de ani, mulți dintre noi văd lucrurile într-o lumină complet diferită. De exemplu, mulți reconsideră lista de oameni cu care comunică regulat, încetează să mai fie drăguți cu toată lumea doar pentru a proteja vanitatea unora și își aleg prietenii mai atent. Asta ne face mai liberi și ne învață să-i apreciem pe cei de care suntem cu adevărat apropiați.

12. Îndeplinește-ți visele!

Oricine are propriile vise, prin urmare e normal să faci tot posibilul ca să ți le îndeplinești! Așa că, dacă vrei să-ți cumperi o casă, să-ți întemeiezi o familie, să călătorești, să scrii un roman, să ai un blog… acum este cel mai potrivit moment să începi! Fără să ții cont de părerile și încercările de descurajare ale unora!

13. Citește cel puțin jumătate de oră în fiecare zi!

O trăsătură distinctivă a multor oameni de succes este dragostea lor pentru literatură. De exemplu, dacă citești timp de cel puțin o oră zilnic, înseamnă că vei petrece cel puțin 15 zile pe an citind. Și cu cât vei citi mai mult cu atât îți va fi mai ușor să-i înțelegi pe cei din jurul tău. Îți vei dezvolta astfel curiozitatea, creativitatea și, bineînțeles, inteligența!

Citește și:
10 obiceiuri pe care le are orice femeie de succes

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle