Sa ai parte de o calatorie foarte scumpa este usor daca nu planuiesti in avans, dar daca ai o strategie, poti economisi foarte mult.
1. Calatoreste in afara perioadelor aglomerate
Una din cele mai simple modalitati de a economisi bani este sa pleci in perioadele mai putin aglomerate. De exemplu, in timpul verii vacantele in Europa sunt foarte scumpe, in timp ce preturile scad in Australia. Ia in considerare sezoanele alternative atunci cand scad preturile de la hotel, transport si distractie.
2. Calatoreste in mijlocul saptamanii
De asemenea, incearca sa iti rezervi biletele martea sau miercurea, pentru ca cei mai multi oameni calatoresc in weekend. O zi in plus in care lipsesti de la birou te-ar putea ajuta sa economisesti foarte mult.
3. Nu-ti lua bilete dus intors
Biletele dus intors obisnuiau sa fie cea mai ieftina varianta, dar acest lucru s-a schimbat. Verifica preturile pentru dus si pentru intors separat (ori la aceeasi companie, ori la companii diferite) inainte de a le rezerva. S-ar putea sa le gasesti mai ieftin in acest fel.
4. Profita de biletele pentru orase mai putin cunoscute
Exista un mic secret in industria turismului: pretul biletelor este stabilit in functie de cerere si nu de distanta. Pentru a folosi acest beneficiu, rezerva un zbor doar dus cu escala intr-un oras pe care vrei sa-l vizitezi si opreste-te acolo, ,,pierzand’ zborul de legatura. De foarte multe ori este posibil ca in felul acesta biletul sa fie mai ieftin decat daca ai fi cumparat un bilet direct catre acest oras. Este bine sa stii totusi ca daca vei pierde zborul de legatura, compania iti va anula rezervarea pentru zborul de intoarcere.
5. Rezerva calatoriile atunci cand ajungi
Daca vei calatori cu o anumita companie, fie cu avionul, fie cu trenul, nu-ti rezerva locurile pana cand nu ajungi. Biletele pot fi mai ieftine daca te loghezi cu un IP local, deoarece tarifele sunt facute pentru localnici, nu pentru turisti.
6. Nu schimba valuta in numerar
Scoate banii in moneda locala la un ATM pentru a beneficia de cel mai bun curs bancar. Evita chioscurile si bancile locale pentru schimbul valutar. Asigura-te ca ai o suma suficienta pentru prima destinatie si apoi, odata ce ajungi, scoate orice alta suma necesara de la bancomat.
7. Evita taxele de tranzactii straine
Daca te plimbi foarte mult in alte tari, este bine sa iti faci un card de credit care elimina taxa de tranzactii straine. Atunci cand esti intr-o tara straina este bine sa ai grija la bancomate, pot avea comisioane mari.
8. Prepara-ti singura gustarile
Gustarile si bauturile, de fapt absolut tot, este mai scump in aeroporturi si hoteluri. Inainte de a pleca in calatorie, impacheteaza-ti propriile gustari si ia cu tine batoane de granola sau nuci, care te vor ajuta sa eviti folosirea minibarului din camera de hotel.
9. Adu propria ta sticla de apa
Adu-ti propria sticla de apa la aeroport si atunci cand planuiesti sa iti petreci toata ziua in oras. In felul acesta vei economisi destul de mult.
10. Foloseste un telefon neblocat
Majoritatea oamenilor cheltuie mai mult in vacanta decat s-ar astepta. In timp ce cazarea si transportul nu sufera modificari de pret, lucrurile mici sunt cele neprevazute. Una din aceste cheltuieli este factura de roaming. Pentru a evita acest lucru, foloseste un telefon neblocat si cumpara din fiecare tara cate o cartela.
11. Negociaza
Negocierea este o practica comuna in foarte multe tari in curs de dezvoltare si in targurile de mancare si de antichitati. Vorbeste cu cei de la hotel sau cu cei la care stai si afla unde si cum poti obtine cele mai bune preturi.
Text: Georgiana Livadaru
Foto: PR