11 lucruri de baza pe care fiecare copil ar trebui sa le stie inainte de liceu

Nu mai exagera si invata-ti copiii aceste lucruri de baza astfel incat ei sa fie pregatiti pentru viata.

11 lucruri de baza pe care fiecare copil ar trebui sa le stie inainte de liceu

Iata 12 lucruri de baza de care ar trebui sa te asiguri ca le cunoaste copilul tau:

1. Sa pregateasca o masa

Din momentul in care copilul tau a ajuns la liceu, probabil ca deja a invatat sa aiba grija de el insusi, daca a trebuit. Desigur, asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa prepari cina copiilor tai, doar ca trebuie sa ai incredere ca isi pot prepara un mic-dejun si de ce nu, poate chiar si pranzul. In timp ce, in majoritatea zilelor tu esti cea care va prepara mancarea, iti doresti ca si ei sa fie capabili sa o faca, daca e cazul. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat ar trebui sa aiba asttfel de comportamente. E vorba despre competenta, dar si de increderea ce vine din momentul in care se naste competenta.

2. Sa se trezeasca singuri

Odata ajuns la liceu, trebuie sa incredere in capacitatea copilului tau de a se trezi, spala si imbraca singur. Ne asumam ca suntem alarma lor pentru mult prea mult timp, iar apoi, ce se intampla? Intarzie la micul-dejun si desigur, la scoala; si tot noi suntem cele care ii ducem cu masina. Tot ceea ce ei invata de pe urma acestui lucru e ca tu vei fi mereu acolo pentru ei sa ii trezesti si sa ii duci la scoala, lucru care nu e adevarat.

3. Sa isi spele hainele

Cand iti inveti adolescentii lucruri de baza precum a-si baga hainele la spalat, trebuie sa ai mare grija sa nu ii faci sa se simta prost de faptul ca inca nu stiu sa o faca. Daca nu au invatat pana acum e din cauza faptului ca nu i-am invatat noi. Arata-i cum se poate descurca si singur si din momentul in care te-ai asigurat ca a inteles, lasa-l sa se descurce.

4. Sa ajute

Daca te-ai pus cumva la dispozitia copilului tau in absolut toate activitatile asigurandu-i toate cele necesare, cum se va descurca el la locul de munca? Copiii trebuie sa invete despre contributia pe care ei o pot aduce pentru binele la nivel de intreg. Poate ca au anumite rude stresate din anumite cauze si ii cer lui ajutorul. E momentul in care el va fi cel care depune un efort pentru altii, si nu altii pentru el, asa cum a fost probabil obisnuit.

5. Sa fie propriul lor avocat

Deja ne sunt familiare povestile parintilor care contacteaza profesorii copilului din cauza notelor proaste ale copiilor, nu? Avem noi stiri: si acest lucru trebuie sa inceteze la liceu. Daca faci parte din categoria parintilor care scriu e-mail-uri profesorilor, pe scurt, iti inveti copilul ca nu e suficient de competent, vei face tu si asta pentru el. Iar asta iti va rani copilul. Invata-ti copilul sa poarte o conversatie avand o atitudine ferma si aparatoare pentru ei insisi. Ii poti spune, Dragul meu, stiu ca te supara aceasta nota mai mica sau ce tocmai s-a intamplat in cadrul echipei de fotbal sau ca pur si simplu nu ai inteles ce ti s-a predat. Tu trebuie sa fii cel care merge sa vorbeasca cu profesorul intr-un mod respectuos'. Iar daca te priveste de-a dreptul oripilat si speriat, incurajeaza-l: si el poate face asta. Exerseaza cu el. Singurul mod prin care il poti invata sa faca asta este sa te dai la o parte din calea lui si sa ii permiti sa o faca de unul singur.

6. Sa-si faca bagajul singuri

Intotdeauna le punem lucrurile in rucsac. Si chiar n-ar vrea sa uite sa-si faca temele! Iar cu timpul, acel rucsac devine un diplomat la locul de munca si ei nu stiu ce sa puna in el. De ce? Nu si-au dezvoltat abilitatea de a fi responsabili si de a-si aminti sa faca propriile responsabilitati si sa-si faca inventarul in fiecare dimineata. De ce am nevoie? Portofel, chei, pranz, laptop.'

7. Sa comande la restaurant

In timp ce aceasta abilitate ar trebui sa fie invatata mai devreme decat in liceu, nu e totusi prea tarziu sa o faca acum. Daca e pentru prima data, sugereaza-i ca a venit timpul ca el sa comande pentru toata lumea. Nu mai e momentul in care tu sa fii cea care sa ii spune ce sa manance sau sa presupuna ca tu oricum comanzi de obicei, nu trebuie sa se streseze. Reaminteste-i ca trebuie sa ai contact vizual cu chelnerul, sa fie politicos, sa-si comunice cererea si sa spuna Multumesc!'. Peste ceva timp, va fi la masa cu prietenii lui sau cu o iubita si nu va avea capacitatea de a-si comanda propria mancare.

8. Sa stea de vorba cu strainii

Viata lor va fi plina de straini, daca stam bine sa ne gandim, doar ca avem regula asta: Nu sta de vorba cu strainii', regula care nu e neaparat cea mai buna. Regula adevarata ar fi, Permite-mi sa te invat cum sa discerni cativa straini dubiosi, infricosatori de vasta majoritate a strainilor normali.' Asta e o abilitate.

9. Sa mearga la cumparaturi 

A observat copilul tau ca magazinul alimentar este compartimentat de tot felul de placute agatate de tavan? Ei ar trebui sa stie cum sa navigheze intr-un supermarket singuri. Trimite-i de unii singuri cu o mica lista de cumparaturi. Daca ai un copil de 13 ani si nu l-ai trimis niciodata la un magazin alimentar pentru ca iese din campul tau vizual, te vei speria teribil; insa trebuie sa invete si acest lucru.

10. Sa planifice o excursie

Oricand el e suficient de inaintat in varsta si gata sa planifice o excursie, lasa-l sa o faca. Nu permite fricilor tale sa ii alimenteze frica de lume. Facandu-si iesirea la un film, la mall sau, pur si simplu, sa mearga prin oras, dupa care sa manance undeva, indiferent de situatie, permite-i sa o faca. Asta e ceea ce isi doreste. Prin acest mod, el/ea incearca sa isi intinda aripile.

11. Sa foloseasca transportul in comun

Auzi parinti spunand, Nu mi-as lasa fata de 17 ani sa mearga singura cu metroul'. Dar pana cand? La 25 de ani ii vei permite? 17 ani e deja prea mult! Nu e nevoie de mama sau de tata chiar in orice situatie.

Text: Denisa Matei
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle