Fiecare persoană trece prin experiențe diferite, învață din greșelile proprii și are dreptul de a își modela viața după cum simte, însă, este adevărat, părinții influențează atitudinea copiilor atunci când ei cresc, inclusiv în relații. Se spune că, involuntar, incercăm să costruim in relație cee ace am văzut în familie, ceea ce poate fi un lucru bun sau nu.
Dacă părintii tăi au avut o relație stabilă și frumoasă în timpul copilăriei tale, atunci, cel mai priobabil, asta vei încerca să găsesti in partenerul tau de viață, ceea ce este un lucru foarte bun. Însă, un copil poate foarte afectat daca relația dintre părinți a fost una tumultoasă din cauza unor proaste obiceiuri. Cu toate astea, cât timp ești conștient de influența negativă a acestor obiceiuri si de suferința pe care o pot provoca, ele pot fi ușor de evitat. Deci, dacă relația dintre părinții tăi nu a fost una tocmai sănătoasă, poți lua această experiență ca pe o lecție de viață și poți învăța din greșelile lor, în loc să le repeți in mod involuntar.
Vom prezenta câteva obiceiuri și gânduri ce sunt de obicei influențate de părinți și relația dintre aceștia din timpul copilăriei.
Reacțiile pe care le ai la supărare pot fi ceva ce ai preluat de la mama sau tatăl tău. Monte Drenner , consultant în relații , spune că „felul în care vedem că reacționeaza părinții noștri în timpul unui conflict va deveni si modul in care vom reacționa sin oi în relațiile viitoare'. Acesta mai spune că există diferite moduri de rezolvare a conflictelor în familii. Unii își discută problemele, alții se ceartă apoi trec peste iar alții pur și simplu evită să vorbească deschis despre conflict. Gândește-te la modul în care părinții tăi isi rezolva conflictele si vezi dacă te regăsești în acțiunile lor.
Ești o persoană care își deschide inima în fața celorlalți, tinzi să fiii afectuoasă cu partenerul tău și îi spui frecvent ce simți? Sau obisnuiești să fii mai rece și distantă in relașii, intrucât îți e greu să te deschizi în fata celorlalți? In ambele cazuri, felul tău de a fi poate reflecta relația cu părinții tăi din copilărie. „Unele familii sunt foarte deschise și comunicative, astfel că le este ușor să își exprime sentimentele, în timp ce altele sunt mai tăcute și reci, preferând să își țină să își țină sentimentele doar pentru ele' , conform spuselor lui Drenner.
Expertii spun că persoanele care au experimentat abuz fizic sau emotional în perioada creșterii, va fi predispusă la a accepta sa retrăiască aceste experiențe. Din pacate, de multe ori, cei ce trăiesc pe pielea lor abuzuri, ajung să sfârșească în relații abuzive. Pentru a rezolva problema, întrucât conștientizează că merită să fie fericite, persoanelor în cauză le este indicat să consulte un terapeut, o persoană ce ii poate ajuta să își recapete încrederea în sine și să învețe să evite relațiile toxice pe viitor.
Părinții tăi se despărțeau și împăcau în mod frecvent? Sau ți se întâmpla ca săptămânal să îți vezi unul din părinți cu alt partener? Conform spuselor expertilor, copiilor le va fi greu sa își ofere dragostea cuiva despre care cred că îi va părăsi oricum, iar acest comportament va fi păstrat de aceștia și la maturitate.
Indiferent că ai tendinta să ridici tonul la supărare, sau preferi să rămâi tăcută, poate fi o reacție împrumutată din familie. Majoritatea copiilor preiau felul in care comunica părinții acestora. Așa că atunci când vor intra într-o relație, cel mai ușor va fi să aplice ceea ce au văzut de-a lungul creșterii.
Daca părinții tăi au fost deschiși cu tine în privința sexului, există mari șanse sa fii foarte confortabilă la maturitate, cand vine vorba de astfel de discuții. Există și oameni diferiți, totuși. Bărbații și femeile ce au fost crescuți într-o familie unde sexul este considerat imoral, fiind subiect tabu, pot avea probleme în a avea o relație sexuală deschisă și pozitivă. Sexul este ceva natural ce ar trebui să fie privit deschis. Daca simți că ai probleme in a privi confortabil acest subiect (poate din cauza părinților), nu ar strica consultația unui terapeut.
„Învățăm să avem grijă de bani de la părinții noștri', spune dr. Vanessa Marie Perry, expert în relații. „Daca una din persoane are tendința să cheltuie mulți bani, în timp ce cealalta preferă să economisească, fie cel ce cheltuie mult va învăța să economisească, fie cel ce economisește va învăța să cheltuie. Facturi platite târziu, carduri de credit golite repede și cheltuieli enorme, aceste obiceiuri pot fi preluate de la părinți '. Ia-ți un moment si gândește-te la modul în care părinții tăi au grijă de bani și modul în care tu o faci. Problemele legate de bani pot cauza certuri grave în relație, iar un prim pas în corectarea obiceiurilor proaste este să îți dai seama de unde ai căpătat aceste obiceiuri.
Evident, fiecare persoană are propriile păreri și idei, însă din ceea ce observi în familie, din felul în care părinții tăi se comportă unul cu celălalt, din felul in care își exprimă (sau nu) sentimentele, îți poti crea o imagine asupra unei relații. „Părerile noastre despre relații, așteptările de la cealaltă persoană, și propriile definiții ale iubirii, romantismului și flirtului sunt influențate în mare parte de ceea ce vedem în relațiile părinților', spune psihologul Dr. Josh Kapow. Gândește-te la felul în care se comportă părinții tăi în relații, apoi la modul tău de a le privi pe acestea.
Să faci tot ce îți stă în putință să nu repeți aceleași greșeli făcute de părinți este ceva firesc, spun experții. „Dacă părinții tăi au fost distanți unul față de celălalt, este normal ca în relația ta să cauți afecțiune', spuse Klapow. Dar ai grija, „ce e prea mult strică'. Nu încerca totuși prea mult să menții relația. Dacă partenerul tău se va simți forțat să facă și să spună anumite lucruri pentru a arăta afecțiune, relația poate deveni una bolnavă.
Bunătatea este un alt lucru ce poate fi exprimat (sau nu) datorită părinților noștri. Din păcate, dacă părinții tăi nu și-au exprimat iubirea față de tine, s-ar putea să ai tendința să iei cu tine acest comportament si în relația ta. Dacă ai vazut că un părinte îl abuza pe celălalt, există șansa să abuzezi și tu la rândul tău ', spune Klapow. Sau, din contră, știind câtă suferință provoacă, vei face tot posibilul să eviți violența'. Dacă vreuna din situații îți este familiară și te regăsești, deja ai făcut primul pas pentru a depăși problema. A recunoaște că ai anumite obiceiuri proaste este cel mai bun mod de a incepe îndepărtarea acestora (și, bineînțeles, un terapeut poate ajuta).
Felul în care abordezi relațiile poate fi influețat de părinți. „Mai exact, te influențează rolurile in relația părinților tăi ', spune Lee. „De exemplu, dacă tatăl tău este cel care ia decizii de obicei, s-ar putea să accepți ca partenerul tău să fie cel ce domina relația, sau sa refuzi total asta, pentru că ai văzut efectul negativ pe care îl are asupra mamei tale'. Din fericire, în zilele de azi, rolurile în relație pot fi schimbate, iar pentru relația ta, fă ceea ce este mai bine, nu ceea ce ai învățat în familie. Interacțiunile dintre părinții tăi te pot influența, însă fiecare relație este diferită și lucrurile nu funcționează la fel pentru toți. Obiceiurile proaste pot fi îndepărtate iar exemplul relației dintre părinții tăi, fie unul bun sau rău, este ceva ce te poate ajuta să evoluezi.
Text: Monica Andrei
Foto: Imaxtree