Deși poate suna clișeistic, uneori dragostea este pur și simplu suficientă pentru ca o relație să dureze peste ani. Chiar dacă mai aveți parte de dispute în cuplu și îndoieli cu privire la relația voastră, există totuși semnale care îți dau speranță. Să spunem că te îndoiești de viitorul relației, că ai probleme legate de încredere sau că traversați o perioadă mai tensionată: dacă există voință de ambele părți, cu siguranță veți reuși să depășiți momentul.
Chiar și o relație în care există probleme poate fi reparată cu ajutorul unui terapeut sau dacă partenerii continuă să-și comunice constant nevoile și, de ce nu?!, și nemulțumirile. Discuțiile oneste despre limite și despre ce îl deranjează pe celălalt vă ajută să rămâneți conectați și, cum se spune, „să jucați în același film'.
Relația voastră este periclitată doar dacă aveți dezacorduri majore cu privire la aspecte esențiale ale vieții de cuplu (și nici unul dintre voi nu e dispus să facă schimbări).
Dacă ești preocupată constant de unul dintre aspectele de mai jos, experții în relații sunt de părere că poate a sosit momentul să-ți re-evaluezi relația.
Nu e deloc un semn bun dacă te surprinzi constant gândindu-te cu îngrijorare la stabilitatea relației voastre: oare veți sfârși cu certurile, oare partenerul tău va alege să părăsească relația? În relațiile de durată, încrederea reciprocă, înțelegerea și dorința de a fi împreună pe termen lung reprezintă fundamentul vieții de cuplu. Dacă unul dintre voi este nesigur în legătură cu dorința de a fi în relație sau aveți parte de despărțiri temporare, ar putea fi vorba doar de o relație pasageră.
Dacă vrei să-ți dai seama ce se întâmplă de fapt, pur și simplu întreabă-ți direct partenerul: își dorește o relație serioasă, pe termen lung? După ce te-ai lămurit că sunteți pe aceeași pagină în ceea ce privește așteptările voastre de la relație, poți să te bucuri de sentimentul de siguranță. Dacă lucrurile nu stau așa, atunci e posibil ca relația voastră să nu fie făcută să dureze.
Încrederea este caracteristica esențială a unei relații de durată. Și nu, asta nu presupune să te gândești non-stop că te înșală partenerul. Nu trebuie să te transformi într-un detectiv aflat în permanență pe urmele iubitului tău. Dacă te trezești în situația de a-i verifica ieșirile partenerului tău sau conturile de social media înseamnă că aveți o relație nesănătoasă, care nu va dura prea mult. Dacă simți că ești incapabilă să ai încredere în partenerul tău, poate ar fi cazul să contactezi un terapeut. Sau poate că pur și simplu partenerul tău nu e demn de încredere.
Nu există nici o regulă conform căreia ar trebui să-ți petreci tot timpul cu partenerul tău. Cuplurile care au o relație sănătoasă stabilesc limite și decid cât timp petrec împreună și cât pe cont propriu. Prin urmare, nu e semn pozitiv dacă nu puteți fi de acord asupra acestui aspect.
Dacă încerci adesea să iei distanță față de partenerul tău, dacă simți nevoia de timp și spațiu doar pentru tine, atunci e foarte posibil să nu fiți pe aceeși lungime de undă. Persoanele foarte extrovertite și cele extrem de introverte ar putea avea disensiuni majore, singura opțiune fiind despărțirea.
Este minunat să fii îndrăgostit, dar, pentru ca o relație să dureze, tu și partenerul tău trebuie să aveți aceleași așteptări de la relație. Atunci când începi să-ți pui întrebări, e un semnal de alarmă. Dacă simți că partenerul tău vrea să ducă relația la un alt nivel doar ca urmare a presiunilor tale, atunci probabil este vorba de o incompatibilitate de scopuri între voi. La fel și dacă tu simți că se pun presiuni asupra ta.
Dacă ești îndrăgostită de un tip, dar sexul lasă de dorit, atunci aveți o mare problemă! De obicei, dacă nu prea vorbiți despre sex sau dacă îți simți partenerul ezitant sau fără prea mare enutuziasm, relația voastră nu are șanse să dureze. Mai devreme sau mai târziu, va apărea frustrarea. E normal să mai existe suișuri și coborâșuri în intimitate, mai ales când se trece de la faza lunii de miere la un sex mai rutinat. Dar incompatibilitatea pe plan sexual duce mai devreme sau mai târziu la erodarea relației.
Deși dragostea poate ajuta doi oameni cu valori diferite să funcționeze într-o relație, asta nu garantează neapărat succesul pe termen lung al relației, mai ales când vine vorba de disensiuni pe plan financiar și al modului în care cei doi se raportează la succes.
De aceea e important să alegi un partener care va funcționa ca motor al relației și nu ca ancoră. Dacă ești cu cineva care se plânge că muncești prea mult și că ai ambiții nerealiste, va trebui să-ți cobori standardele. Și, crede-mă, nici o relație nu merită acest gen de sacrificiu!
Dacă îți iubești partenerul și vrei ca lucrurile să funcționeze între voi, atunci nu te vei simți prea comod dacă fosta lui iubită e încă în peisaj. În cazul în care simți că are o chestie neterminată cu ea, fii vigilentă! Doar pentru că oamenii se despart sau divorțează asta nu înseamnă că nu mai visează deloc la o reconciliere. Dacă nu mai există motive pentru care să păstreze legătura (cum ar fi custodia comună a copiilor, proprietăți sau afaceri deținute în comun), atunci poate n-ar strica un pic de atenție. Și nu te teme să inițiezi o discuție și să vorbiți deschis despre asta.
Dacă vă iubiți cu adevărat, „fosta' nu ar trebui să reprezinte un subiect tabu în cuplu! Dacă simți că este ezitant, că are lucruri de ascuns sau că pur și simplu nu vrea să depășească momentul, atunci poate ar fi mai bine să reevaluezi situația!
Poate că partenerul tău este drăguț, afectuos, protector, dar dacă simți că îți vorbește într-un mod care denotă insuficient respect față de inteligența, talentul, preocupările sau chiar dorințele tale, atunci relația voastră cu siguranță nu va dura.
Atunci când într-un cuplu cei doi nu se percep ca fiind egali, deși se iubesc, relația nu are șanse pe termen lung, pentru că inevitabil superioritatea afișată a unui partener va duce la frustrarea și lipsa de încredere în propria persoană a celuilalt.
Este de-a dreptul imposibil să găsești o cale de mijloc atunci când unul dintre parteneri își dorește din tot sufletul un copil, iar celălalt deloc. Dacă nu sunteți de acord asupra acestui aspect, s-ar putea ca dragostea să nu fie un liant suficient pentru ca relația voastră să dureze. Situația ar putea fi chiar mai dificilă pentru cuplurile nu tocmai tinere.
Dacă pentru cei care au până în 20 de ani o soluție ar fi să mai aștepte (pentru că mulți își schimbă părerea o dată cu înaintarea în vârstă sau „contaminându-se' de sentimente părintești de la prietenii cu copii), pentru cei mai puțini tineri, timpul reprezintă o presiune suplimentară, iar așteptarea nu este o opțiune.
Dacă iubești pe cineva, poți să faci multe compromisuri ca să rămâneți împreună, dar în cazul în care aveți priorități total diferite în viață, atunci e foarte posibil ca lucrurile să nu funcționeze. Dacă tu vrei să lucrezi ca voluntară într-un ONG, iar partenerul tău este un om de faceri de succes sau un corporatist ambițios, dacă el vrea să locuiți într-un oraș liniștit de provincie și să vă creșteți acolo copiii, iar tu tânjești după metropolă sau vrei chiar să te muți din țară, atunci e clar că aveți disensiuni imposibil de reconciliat, iar căile voastre în viață nu se suprapun, oricât vă doriți asta.
Foto: Instagram.com/hoskelsa