Intr-adevar, aceasta cale poate parea a fi cea mai facila si interactiva metoda de networking, insa, pentru a avea succes, trebuie respectate cateva reguli.
Cand postezi, trebuie sa iei in considerare persoanele pentru care postezi si totodata sa nu „dai prea mult din casa' iar pentru asta, noi iti vom impartasi cateva reguli de conduita pentru social media.
1.Alege-ti cu grija prietenii!
Oricat de prietenoasa esti, ai mare grija cu cine interactionezi pe internet. Regula de baza este sa nu accepti si nici sa trimiti cereri de prietenie oricui, oricand! Desi ai putea avea impresia ca un numar ridicat de prieteni iti va oferi un newsfeed mai diversificat, ai mare atentie la persoanele care au un obicei din a posta lucruri indecente sau inadecvate. Nu uita ca nu esti singura care le vede si nu ai vrea ca aceste postari sa-ti fie asociate tie.
2.Nu vorbi despre locul de munca!
Desi ai putea crede ca aceasta regula e evidenta, cel mai mare „DONT' in materie de postari este sa te plangi de locul de munca, de colegi sau de sef. Tine cont ca actuali sau viitori angajatori vor lua in considerare acest factor in deciziile ce te vizeaza. Chiar si un simplu „plictisit la munca' este o modalitate foarte gresita de a te caracteriza. Incearca sa iti mentii imaginea virtuala pozitiva si placuta. Gandeste-te de doua ori inainte sa trimiti energii negative in online. Cine si-ar dori sa aiba un angajat care face sa-i para firma un iad?
3. Nu dezvalui prea mult din casa… Serios! Opreste-te!
Este esential ca, in momentele de slabiciune, fie ca esti suparata, trista, obosita sau pur si simplu ai baut cam multe pahare de vin, sa te abtii de la postat. Stai departe de social media! Stim ca de multe ori poti fi influentata de ce se intampla in jurul tau si vrei sa postezi o parere dura la adresa cuiva sau o poza nu atat de eleganta, #AboutLastNight.
Nu spunem ca trebuie sa fii foarte conservatoare in tot ce impartasesti, insa gandeste-te de doua ori inainte sa o faci. Nu este nimic in neregula cu o poza de bun gust de la o iesire in club cu prietenele tale, insa trebuie sa recunosti ce s-ar putea intoarce impotriva ta mai tarziu. Trebuie sa stii care este limita dintre viata ta personala si cea digitala.
4. Nu posta nimic din ce nu ai vrea un politist sa vada
Chiar si o gluma ce face referire la o activitate ilegala este cel mai usor mod de a-ti sabota cariera si reputatia. Oricat de distractiv este, nimeni nu ia in considerare la angajare o persoana care merge non-stop la petreceri sau un infractor. Pastreaza tot ce te poate incrimina in intimitatea grupului tau de prieteni, pentru amuzamentul vostru. Daca angajatorii le-ar vedea, nu ar fi, din pacate, si spre amuzamentul lor.
5. Creeaza limite, separa identitatile!
O idee buna in materie de branduire personala poate consta in crearea unor profiluri separate pentru viata personala si cea profesionala. Daca detii o afacere sau esti freelancer, poti crea o pagina separata care sa iti reprezinte munca, pe care poti posta si purta discutii relevante pentru activitatea si clientii tai. Nu prea ai lua in serios o persoana ce ar posta pe pagina companiei ei, poze personale si comentarii neprofesionale, nu?
6.Nu recurge la abordari agresive!
LinkedIn si Twitter sunt uneltele preferate networking-ului cu alti profesionisti din domeniu. Totusi, exista o diferenta uriasa intre networking si hartuire. Trimitand mesaje in repetate randuri sau scrisori de intentie potentialilor angatori nu vei reusi sa obtii job-ul dorit, deoarece denota lipsa de profesionalism! Foloseste social media pentru a cauta sfaturi si a porni conversatii, nu pentru a implora pentru a obtine diverse joburi!
7. Nu te implica in discutii contradictorii
Desi este ok sa iti impartasesti opiniile, ocoleste cat poti subiectele controversate (ex. religie, rasa, politica)! Daca parerea ta are potentialul de a ofensa pe cineva, cea mai desteapta alegere este sa nu o postezi pe tot internetul! Acesta este inca un motiv pentru care un potential angajator te-ar exclude de pe lista intervievatilor. Daca o persoana scrie despre un topic de discutie ofensator sau chiar tu ai atacat pe cineva printr-o postare, gandeste-te bine inainte sa te aprinzi intr-o discutie fara de sfarsit! Nu conteaza cat de ridicola este afirmatia lor, cateodata acestea pot fi interpretate gresit, asa ca da dovada de eleganta si raspunde-le civilizat. Ultimul lucru pe care il doresti este un razboi virtual sau afirmatii scoase din context!
8. Ce tie nu iti place…
Cea mai importanta regula este sa nu faci ceva online ce tie nu ti-ar placea sa ti se faca! Daca urmezi aceasta regula simpla, cu timpul vei castiga respectul celor din jurul tau si vei cladi relatii frumoase cu acestia. Desigur, intotdeauna vor exista persoane care sa nu detina nivelul elementar de bun simt, dar tu trebuie sa te ridici deasupra lor si sa dai dovada de o conduita adecvata unei femei.
9.Nu eticheta fara sa intrebi!
Poate parea inofensiva etichetarea unei persoane intr-o poza, insa cel mai corect este sa intrebi inainte sa iei aceasta decizie. Nu ai de unde sa stii daca acea poza poate aduce neplaceri in viata cuiva, fie ea profesionala ori personala. O etichetare a unei persoane care, spre exemplu, bea nu poate face bine in cazul in care aceasta il are printre prieteni pe seful sau.
10. Cladeste-ti cu responsabilitate reputatia!
Aminteste-ti ca este necesar sa tii cont de niste reguli de conduita pentru a construi o imagine favorabila brandului pe care tu il promovezi! Respecta-i pe cei din jurul tau si nu uita ca dureaza ceva pana vei reusi sa capeti respectul celor din domeniul tau si, de asemenea, pana vei crea o baza puternica de followers. Daca vrei sa iti promovezi munca, ajuta-i si pe altii sa o promoveze pe a lor. Impartaseste informatii utile si evita sa vorbesti personal despre tine!
Text: Lavine Jianu
Foto: Imaxtree