10 reguli de eticheta a sms-urilor

E clar, ne plac sms-urile. Si de ce nu? Sunt o modalitate simpla, la indemana si de multe ori amuzanta de a comunica. E evident ca astazi mesajele au devenit o parte integranta a culturii noastre – de la liceeni la mame, soacre si chiar bunici de la prieteni la iubiti, colegi, sefi sau parteneri de afaceri, toata lumea trimite mesaje.

Si, desi nu putem contesta utilitatea sms-urilor, e clar ca uneori acestea pot fi enervante si pot sa sifoneze destul de rau imaginea celui care le scrie.


E drept, un sms e mai casual decat un telefon sau un email, dar asta nu inseamna ca poti scrie orice, oricui si oricand fara consecinte.

Iata, deci, o lista (incompleta) cu cateva reguli de bun-simt pe care e bine sa le ai in minte atunci cand scrii un mesaj.

Gramatica nu e optionala

Un mesaj cu greseli gramaticale si cuvinte scrise prost te califica drept o persoana fara prea multa educatie si, in plus, e greu de citit, asa ca enerveaza. Punctuatia poate lipsi in cazul unei propozitii scurte, de genul Filmul incepe la 6′, dar altfel foloseste-o, cel putin pentru a evita confuziile, ca sa nu mai zic ca te ajuta sa nuantezi mesajul – un semn de exclamatie (sau mai multe) schimba destul de mult sensul unei propozitii.


NU SCRIE CU MAJUSCULE

Un mesaj scris in intregime cu majuscule te face sa pari furioasa sau isterica. E un motiv suficient? Poti scrie un cuvant cu majuscule, atunci cand chiar vrei sa-l subliniezi, dar fii constienta de faptul ca acel cuvant apare ca si cum l-ai tipa – daca asta e necesar sau e amuzant intr-un anumit context, atunci e OK.

Scurt si la obiect

Cu exceptia mesajelor trimise iubitului, incearca sa nu depasesti doua-trei propozitii. Vrei sa-i povestesti celei mai bune prietene ce bine ai petrecut aseara in club sau cat de tare te-a enervat seful azi? Mai bine da-i un telefon sau scrie-i un email. Ceea ce pe telefonul tau poate aparea ca un singur text lung, pe telefonul altcuiva (in functie de model) poate ajunge sub forma a trei mesaje consecutive – ceea ce nu-i prea placut. Deci… keep it short!

Dar nici scurt cu orice pret

Daca ai mai mult de 14 ani, nu trimite niciodata (sau poate ar fi trebuit sa scriu NICIODATA) la mesaje gen nb’ sau cf’. Prefer sa nu dezvalui aici calificativele cu care poti fi gratulata, dar crede-ma, nu ti-ar placea sa fii in situatia asta. O mentiune speciala pentru k’: uita-l! OK’ e un raspuns destul de scurt, oricat de grabita ai fi, astfel incat sa-l prescurtezi denota lipsa de politete si consideratie. Sau foloseste-l atunci cand vrei sa sugerezi clar ca cineva te-a enervat rau. E o metoda prin care ai sanse sa zdruncini serios orice fel de relatie.


Opreste-te si asteapta raspunsul

Daca cineva nu-ti raspunde imediat la mesaj, nu continua sa-l bombardezi cu alte sms-uri pana raspunde. Chiar daca, in jurul nostru, sunt o multime de persoane care par lipite de telefonul propriu, asta nu inseamna ca toti cei carora le trimitem mesaje au acelasi comportament. Unii isi tin telefoanele inchise sau pe silent cand lucreaza sau cand iau masa – stiu, pare greu de crezut. Cand, in cele din urma, persoana respectiva isi va deschide telefonul, va fi asaltata de mesajele tale. Oups!


Vezi și când se scrie o dată și când e corect să scrii odată (legat)!

Și pentru că aceeași problemă o ai și despre cum se scrie corect nici o sau nicio, ai soluția de la noi!

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle