Uite cateva sfaturi care te te vor ajuta sa treci mai repede peste:
1. Nu esti realista atunci cand vine vorba de tine
Crezi ca poti face orice? Sau iti spui foarte des ca nu esti suficient de buna sa incerci? Asculta-te! Cat de des spui sau te gandesti la cuvantul „ar trebui'? Acesta este unul dintre cele mai toxice cuvinte din limbajul de zi cu zi. Altereaza asteptarile pe care le ai de la tine si de la cei din jur, si schimba comportametul oamenilor, facandu-i sa actioneze mai putin si sa fie mai nefericiti.
2. Te simti foarte indreptatita
Acest sentiment este radacina nefericirii majoritatii oamenilor. Parintii sunt nefericiti atunci cand nu primesc respectul pe care cred ca copiii lor ar trebui sa il ofere; angajatii se simt nefericiti atunci cand nu primesc marirea de salariu pe care cred ca o cuveneau. Uite o lista cu cateva lucruri la care nu ai niciun drept: un sot care este mereu de acord cu tine, copii care te iubesc intotdeauna, sa fii angajata, o viata sanatoasa si lunga, un computer care nu se strica niciodata, combustibil ieftin sau o masina care porneste atunci cand este frig. Invata sa meriti respectul pe care il doresti, in loc sa il ceri. Munceste pentru a fi promovata, nu astepta sa primesti degeaba acest titlu!
3. Furia toxica
Sa fii fericita atunci cand esti furioasa este imposibil. Uite cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti controlezi mai bine furia: gestioneaza-ti mai bine stresul; incearca sa te desprinzi de trecutul care te face sa fii nervoasa, si confeseaza-ti furia si afirma-te!
4. Resentimente
Resentimentele sunt o urma reziduala de furie. Oamenii care au resentimente vad viata prin niste ochelari negri, se asteapta la ce este mai rau, si sunt pregatiti sa se apere de ce ar putea sa ii raneasca. Furia este o emotie care vine si pleaca. Sa ramai furioasa pentru foarte mult timp, este imposibil din punct de vedere fizic. Ce este posibil in schimb, este sa porti resentimente pentru ani intregi, chiar si pentru toata viata.
5. Lacomia
Lacamoia este competitie, dar fericirea vine atunci cand cooperezi. Nu reprezinta doar ambitie; in schimb, poate fi ambitie exuberanta, ambitie care vine din dorinta de a obtine mai mult decat oricine altcineva. Lacomia este o alta definitie pentru ambitia narcisista, cand interesele tale sunt deasupra intereselor celorlalti, si cand te simti indreptatita sa fii lacoma si sa ai mai mult decat ti se cuvine.
6. Agresivitatea
Agresivitatea inseamna sa lupti impotriva lumii. Exista doua feluri de agresivitate; cea productiva, care poate duce catre fericire, si cea care nu.
Cateva exemple ale agresivitatii productive sunt competitia, persistenta, determinarea si directia in comunicatie. La polul opus gasim confruntarea, impacienta, exigenta, intensitatea si dominatia.
7. Depresia
Atunci cand suferi de depresie, nu inseamna ca ai doar ai o zi proasta. Experimentezi o gama larga de simptome, incluzand lipsa de energie, pierderea apetitului, disturbarea somnului, iritabilitatea, vina, o perceptie negativa asupra propriei persoane, gaduri suicidale sau retragerea sociala. Persistenta si severitatea acestor simptome, definesc cat de depresiva esti.
8. Singuratatea
Singuratatea este absenta oricarei legaturi emotionale intre tine si lumea din jurul tau. Te poti simti singura in mijlocul unui grup de oameni, si nu te poti simti singura atunci cand stai in casa neacompaniata. Uite cateva moduri in care poti sa devii o persoana mai conectata: devino voluntar la o fundatie, alatura-te unui grup de yoga sau teatru, devino membru al unui club, implica-te in activitati istorice sau religioase, sau devino client fidel al unui restaurant.
9. Razbunarea
Razbunarea inseamna sa iti reglezi treburile, sa raspunzi unei insulte in acelasi fel. La suprafata, poate fi vorba despre furie si exprimarea acesteia intr-un mod razbunator. Dar, razbunarea inseamna sa ranesti pe cineva. Oamenii razbunatori, care se gandesc sa cauzeze durere unei persoane care le-a facut rau, fizic sau emotional, cred ca se vor simti mai bine.
10. Abuzul de droguri
Dependenta de droguri nu este un inlocuitor pentru fericire. Euforia oferita de acestea este doar pentru moment; este o iluzie a realitatii. Drogurile nu genereaza un sens al satisfactiei, gratitudinii sau serenitatii, fiecare fiind un ingredient esential pentru fericire. Drogurile sunt pentru foarte multe persoane o forma de medicatie, folosita pentru a scapa de anumite sentimente, cum ar fi depresia, anxietatea sau plictiseala.
Text: Miruna Tarabega
Foto: PR