Drumul către cea mai bună versiune a noastră nu este ușor de parcurs: e nevoie de timp și eforturi constante, și este un proces care nu se termină niciodată. Însă cu toții ne naștem cu capacitatea de a ne perfecta. Sfaturile noastre te vor ajuta să afli cine ești și ce anume vrei să schimbi la tine.
Ar fi minunat să existe un buton pe care să-l apăsăm și să devenim astfel o versiune mai bună a noastră. Știm bine, însă, că acest buton magic nu există, iar resorturile transformării sunt numai în noi. Dacă îți dorești o schimbare în viața ta, nimeni nu o poate face în locul tău. Iar schimbările sunt acele obiceiuri, tehnici și atitudini pe care ți le însușești și le pui în practică pentru a deveni persoana care îți dorești să fii. Evident, drumul către cea mai bună versiune a ta nu este ușor de parcurs: e nevoie de timp și eforturi constante, și este un proces care nu se termină niciodată. Însă cu toții ne naștem cu capacitatea de a ne perfecta.
De îndată ce acceptăm că puterea schimbării este doar în noi, suntem gata să începem să lucrăm la o versiune mai bună și mai de succes a noastră.
Sfaturile de mai jos te vor ajuta să afli cine ești și ce anume vrei să schimbi la tine.
Dacă ești una dintre acele persoane care se gândește în permanență la ce cred alții despre ea, atunci când dă greș, trebuie să pui capăt acestui obicei care te sabotează. Eșecul reprezintă un proces natural și nu este deloc sfârșitul lumii. Oameni de succes, precum Bill Gates sau Elon Musk, au dat greș la un moment dat în viață. Nereușitele ne învață lecții prețioase pe care nu am avea cum să le dobândim altfel (în nici un caz în urma succesului).
Trăiește mereu prezentul și sărbătorește-ți micile victorii! Transformă-te într-o prioritate pentru tine însăți. Trăiește-ți viața la maximum pentru tine și nu pentru ceilalți! Încercarea de a-i mulțumi mereu pe cei din jurul tău îți va cauza stări de depresie, stres, anxietate și chiar serioase probleme de sănătate. Așa că renunță la încercarea de a-i mulțumi mereu pe cei din jurul tău (este pur și simplu o utopie să crezi că vei reuși) și concentrează-te pe propria persoană.
Probabil că ai auzit de multe ori acest sfat, dar este cât se poate de util pentru transformarea ta într-o persoană mai bună: vorbește-ți cu blândețe, ca unei bune prietene! Nu te certa, nu fi prea aspră cu tine, prea exigentă și prea dură! Elimină din vocabularul tău de auto-adresare cuvintele și construcțiile negative de genul: „da, dar…”, „nu pot”, „nu vreau”, „nu sunt în stare”, „nu o să reușesc”.
Uneori, este bine să-ți asumi riscuri, chiar și riscuri mărunte. Dacă ți-e teamă de interacțiuni față în față cu un potențial angajator, încearcă să te prezinți la interviuri fără să le transformi într-o miză, ci doar pentru exercițiu. Mergi la cursuri, învață lucruri noi, ieși un pic din zona de confort. O atitudine pozitivă îți poate deschide porțile succesului!
Când este ultima dată când ai făcut ceva creativ sau ceva care ți-a făcut realmente plăcere? Am o prietenă care s-a înscris la un curs de caligrafie, alta care a decis că i-ar plăcea să se machieze ca o profesionistă, alta care a devenit instructor de yoga și una care s-a apucat de voluntariat. Toate s-au simțit mai împlinite după ce au făcut-o și, chiar dacă nu au făcut o carieră din asta, experiența de a învăța ceva nou le-a schimbat în bine viața și le-a făcut să aibă mai multă încredere în ele.
Pentru că aceștia sunt oamenii care te vor ajuta să scoți la suprafață ce e mai bun în tine, sunt cei care te vor contamina cu optimismul lor, care te vor sprijini atunci când ai nevoie și care te vor face să-ți percepi eșecul (dacă va fi cazul) într-un mod pozitiv.
Atunci când viața îți oferă o ocazie, nu o refuza! Nu aștepta ca alții să spună „da” în locul tău. Păstrează-ți mereu vie curiozitatea și exploatează toate oportunitățile care se ivesc. Sau, cu alte cuvinte, rămâi entuziastă, fie că este vorba de munca ta, de relația ta de cuplu, de viața de familie sau de întâmplările mărunte ale vieții. Întotdeauna fii recunoscătoare pentru viața minunată pe care o ai!
Adică iubește-te fix așa cum ești! Amintește-ți că nimeni pe lumea asta nu e perfect (și nici nu va fi vreodată!) și nimeni nu are viața extraordinară pe care o afișează pe social media! Așa că trage aer în piept și spune-ți: „Mă iubesc fix așa cum sunt!” și vezi cum te simți după aceea! Nu poți să evoluezi dacă te desconsideri în permanență! Așa că fii recunoscătoare pentru ceea ce ești, acceptă-te așa cum ești și, mai important decât toate, învață să te iubești!
Probabil că exemplul cel mai la îndemână este renunțatul la fumat. Dacă ești fumătoare (și asta reprezintă o slăbiciune pentru tine), renunțând, vei obține o victorie! Asta se aplică la toate tipurile de dependență, inclusiv la dependențele dezvoltate față de anumite persoane. Dar vulnerabilitatea tradusă în putere poate fi declinată în multe feluri: de exemplu, atunci când, într-o relație, rostești tu prima „te iubesc!”. Ai încercat vreodată să faci asta? Dacă reciproca este valabilă, îți vei mulțumi că ai făcut primul pas și că ai aflat mai repede că lucrurile stau așa; iar dacă sentimentele nu sunt reciproce, măcar ai clarificat o situație. În ambele situații, nu ai decât de câștigat!
Sau, cum se spune „dress for success!”. Nu-ți sugerez să investești averi în haine, ci să le alegi pe acelea care ți se potrivesc, care te fac să te simți încrezătoare în tine (și, de ce nu?!, chiar sexy), dar în care te simți în același timp confortabil și care te reprezintă. Nu e obligatoriu să urmezi ultimele tendințe, ci să-ți urmezi starea de spirit! Dacă te simți sigură pe tine într-o ținută feminină, nu ezita să o porți (fără teamă de etichetări!). La fel, dacă ești mai încrezătoare purtând haine androgine, nu-ți bate capul cu ce vor crede ceilalți despre tine! Important este cum te simți tu!
Foto: Imaxtree