10 moduri in care sa iti faci partenerul sa te asculte

Esti in mijlocul unui conflict cu partenerul tau, dar nu reusiti sa ajungeti la un compromis? Vorbiti, vorbiti si tot vorbiti, dar nimic nu pare sa se schimbe? De fapt, tot ce spui pare sa inrautateasca situatia?

Chiar daca ridici tonul pentru a te face mai bine inteleasa, tot ce spui pare sa se loveasca de un zid? Comunicarea este una dintre cele mai complexe si dificile parti ale unei relatii. Daca vrei ca partenerul tau sa te asculte, fara a fi nevoita sa ridici tonul, iata cateva trucuri:


1. Vorbeste concis, apoi fa pauza

Uneori, daca vorbesti mai putin poti transmite mai multe lucruri. Iar aceasta este una dintre acele situatii. Nu repeta acelasi lucru la nesfarsit, incercand sa te faci mai bine inteleasa. Spune ce ai de spus, iar apoi opreste-te. Lasa ca mesajul tau sa fie inteles inainte de a astepta un raspuns.

2. Asculta

Asculti cu adevarat ce are de spus partenerul tau inainte de a-ti spune parerea? Sau esti genul de persoana care nu este interesata decat sa isi impuna propriul punct de vedere? Sugerez prima varianta. Daca este randul partenerului tau sa vorbeasca, nu te gandi la ce vei spune in continuare, in timp ce el vorbeste. Asculta ce are de spus! Incearca sa te pui in locul lui si sa vezi cum stau lucrurile si in perspectiva lui inainte de a raspunde.


3. Fii constienta ca iti poti exprima opinia si pe un ton normal

Momentul in care incepi sa ridici tonul vocii este si momentul in care partenerul tau incepe sa nu mai asculte cu adevarat ce ai de spus. Iti poti sustine punctul de vedere si daca iti nuantezi discursul, nu trebuie sa recurgi la frecvente pe care urechea umana abia le poate suporta. Asa ca foloseste cuvintele cu calm, evita drama, iar sansele ca partenerul tau sa fie mai receptiv vor creste semnificativ.

4. Vorbeste numai pentru tine

Acesta este singurul mod onest in care poti aborda o situatie. Descrie ceea ce simti si ce asteptari ai de la respectiva situatie. Evita sa faci acuzatii si sa faci presupuneri nefondate vorbind numai din punctul tau de vedere.

5. Nu fi vaga si ramai concentrata

Daca te astepti ca partenerul tau sa citeasca printre randuri si sa traga singur concluziile, toata lumea are de pierdut! Sa fim serioase: nimeni nu poate citi gandurile! Exprima-te clar, concis si la obiect. Fiind complet sincera in ceea ce priveste intentiile si asteptarile pe care le ai este cel mai bun mod de a te face cu adevarat ascultata si inteleasa.


6. Pastreaza echilibrul intre argumentele negative si cele pozitive

Nimanui nu-i place o negativista, asa ca incearca sa expui lucrurile intr-o maniera cat mai neutra. Iti poti echilibra discursul aducand atat argumente negative, cat si pozitive. Incearca sa atenuezi fiecare lucru negativ pe care vrei sa il spui pentru a nu fi perceput ca un atac.

7. Ramai la subiect

Chiar daca ati mai avut neintelegeri in trecut, acele lucruri au fost, sau ar fi trebuit sa fie, clarificate si rezolvate. Lasa-le in trecut sau discuta despre aceste lucruri cu alta ocazie. Asa cum am mai spus, ramai concentrata asupra subiectului si nu te folosi de situatiile din trecut. Trebuie sa rezolvati problema actuala, nu sa incepeti o discutie fara de sfarsit despre toate neintelegerile ivite de-a lungul timpului petrecut impreuna.


8. Nu face acuzatii

Daca recurgi la aruncatul vinei asupra partenerului tau, acesta este cel mai sigur mod prin care il vei face sa se inchida in sine si sa nu te mai asculte. Evita sa faci acuzatii si expune lucrurile intr-o maniera in care sa iti exprimi sentimentele si pentru ca partenerul tau sa inteleaga ce impact emotional are situatia respectiva asupra ta. In acest mod va fi mult mai deschis discutiei, din moment ce nu se va simti pus la zid.

9. Asuma-ti responsabilitatea

Este foarte rar ca vina sa apartina unei singure persoane. Daca ceva merge prost, asuma-ti partea ta de vina. Vei mai prelua din presiunea resimtita de partenerul tau si il vei determina sa fie deschis discutiei, iar in acest mod veti ajunge mult mai usor la un compromis.


10. Accepta discutiile in contradictoriu

Intelege ca nu veti fi mereu de acord si ca lucrul asta e perfect normal. Chiar daca nu veti ajunge mereu la un compromis, trebuie sa respecti punctul de vedere al celuilalt. Macar stii ca ati vorbit despre situatia respectiva si ca v-ati expus punctele de vedere.

Toata lumea are parte de neintelegeri, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie ceva epuizant. Cu ajutorul acestor sfaturi vei putea face fata mult mai usor unei astfel de situatii dificile si vei sti cum sa eviti sa iti pierzi calmul.

Text: Oana Iosif
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle