Maniere pe care parintii ar trebui sa le ofere copiilor – dar nu o fac

A-ti invata copiii sa spuna “te rog” si “multumesc” e doar inceputul. Nu uita de urmatoarele maniere pe care ei ar trebui sa le stie de la tine.

Maniere pe care parintii ar trebui sa le ofere copiilor - dar nu o fac

Exista sute de maniere (la propriu) de pe urma carora micutii au de castigat. Vorbim inclusiv despre increderea care vine din a sti ce e de facut. Si nu doar atat: pe termen lung, ele vor avea o influenta pozitiva in relatiile cu prietenii, colegii si familia. Nu e niciodata prea tarziu pentru copilul tau sa capete statutul de cel mai respectuos copil din bloc.

1. Sa se ridice in semn de respect

Nu de mult barbatul astepta in picioare ca femeia sa se ridice de la masa, dar societatea noastra (mult mai comoda) i-a determinat sa arate din ce in ce mai putin respect – asta nu le elimina acestor gesturi numele de bune maniere'. Sunt anumite lucruri care ii confera copilului tau un statut comportamental peste medie, iar respectul este unul din ele. Fie ca vorbim despre o ceremonie publica in care se canta imnul national sau momentul in care musafirii parasesc locuinta, te ridici. Te ridici si spui La revedere!'. Nu doar stai pe canapea si strigi Ne vedem data viitoare!'. Pentru a-ti invata copiii sa faca asta, utilizeaza o tehnica prompta si laudaroasa. Spune-le prompt ca te astepti ca ei sa se comporte precum niste adulti. Iar dupa ce o fac, lauda-i si multumeste-le fie ca o faci in masina sau in drumul spre casa. E bine ca ei sa stie ca ai observat comportamentul lor.

2. Sa fie constienti de nevoia fizica de spatiu a celor din jur

Cand vezi un grup de adolescenti adunati intr-un cerc pe trotuar, cat de des te regasesti in postura in care trebuie sa ii ocolesti calcand pe iarba din cauza faptului ca nu ai loc de ei? E necesar ca cei mici sa fie constienti de oamenii care-i inconjoara si de modul in care comportamentul lui ii afecteaza. Iar acest lucru intra in categoria manierelor publice. Desigur, exista legi care ne spun ce sa facem si ce sa nu facem in public, dar totodata, trebuie sa fim niste buni cetateni. Cand mergi de-a lungul unui trotuar sau la mall, iar cineva vine catre tine, te misti fie la stanga, fie la dreapta oferindu-le astfel spatiu. Iar pentru a invata copiii acest lucru, jucati un rol. Comporta-te ca si cum cineva e pe cale sa se apropie de tine pe trotuar sau cum sa ajungi in mijlocul randului unui auditoriu fara sa deranjezi sau sa calci oamenii pe picioare.

3. Sa fie respectuosi cu cei in varsta

E destul de greu pentru o persoana care e pe aceasta planeta de nici macar un deceniu sa inteleaga asta, dar adultii si-au castigat respectul unii fata de ceilalti traind laolalta. Experienta conduce la intelepciune, iar intelepciunea ar trebui sa fie respectata. Copiii ar trebuie sa manifeste respect fata de parinti, bunici, profesori sau oricare alta persoana. De exemplu, unul din lucrurile pe care il pot face la intalnirile de familie este sa isi invite bunicul/bunica sa se serveasca primii din bufet. Asta e o modalitate prin care le poti pretui varsta. Copiii nu ar trebui sa se grabeasca primii sa manance doar pentru ca le e foame.

4. Sa fie constienti de momentul in care cineva intra in casa – inclusiv mama si tata

Esti rusinata de momentul in care ai musafiri deoarece copilul tau abia isi arunca privirea asupra lor? Da, ar trebui. E important ca ei sa constientizeze prezenta oamenilor, fie ca vorbim despre familie sau musafiri. Copiii ar trebui sa intampine oaspetii care vin acasa: intind mana sau ofera o imbratisare, dupa care se intorc la locul de joaca (in cazul unei intalniri pentru adulti). O idee buna ar fi ca mama sa-si sfatuiasca pruncul sa urmareasca nuanta ochilor invitatilor. Astfel (mai ales in cazul in care copilul este timid), el poate pastra contactul vizual concentrandu-se pe asta. Intampinarea musafirilor de catre micutul tau va fi astfel una de-a dreptul matura'! Iar asta ar trebui sa se intample si in momentul in care isi intalnesc parintii. Copiilor nu le place sa fie ignorati in momentul in care se intorc de la scoala, asadar, ei ar trebui sa se puna in locul parintilor in momentul in care ei nu saluta: nici la venire, nici la plecare. Si copiii, la randul lor, ar trebui sa isi faca parintii sa se simta cu adevarat acasa.

5. Sa invete si sa-si aduca aminte numele oamenilor

De care ori nu ti-a spus fiica ta ca doar ce si-a facut o noua prietena, dar in momentul in care ai intrebat-o cum o cheama, nu a stiut sa iti spuna? Oamenilor le place sa isi auda numele si vor sa-l auda pronuntat in mod corect. Asadar, unul din lucrurile pe care ar trebui sa le exersam cu copiii este acela de a le aduce aminte numele. Poti chiar crea o rima pentru a-i aminti acest lucru. Iar in momentul in care invata numele, aminteste-i copilului tau sa il pronunte corect: Imi pare bine sa te cunosc, Emilia'. Folosind numele pe cat de mult posibil il va ajuta sa si-l aduca aminte mai bine.

6. Copiii nu ar trebui sa fie mereu in centrul atentiei 

Este extrem de important pentru copii sa inteleaga ca nu ei trebuie sa capteze toata atentia. Iar asta e momentul in care noi trebuie sa intervenim si sa ii ajutam sa fie constienti ca e necesar sa se concentreze si pe seama conversatiilor. In calitate de parinte, nu acorda intreaga ta atentie copilului tau si roaga-l sa faca anumite lucruri: Ai fost foarte amuzant cand ai facut acel lucru, arata-i si unchiului!'. Le poti da indicii despre ce anume e adecvat sa faca si ce nu este.

7. Sa schimbe subiectul intr-un mod politicos

Intr-adevar, uneori oamenii discuta despre lucruri cu adevarat plictisitoare, dar stiind cum sa ii faci fata cu politete este o abilitate ce la va fi de folos copiilor tai pentru restul vietii lor. Sunt atat de multe moduri prin care poti privi o conversatie si prin care poti respecta oamenii ce iau parte la ea. E ok sa schimbi subiectul in detrimentul unei conversatii despre tenis. Doar ca nu o face brusc, leaga-te de diferite elemente prezente in conversatia actuala pentru a face trecerea.

8. Sa fie un bun oaspete

In timp ce ai avut deja numeroase conversatii despre ajutorul in a strange jocurile si jucariile inainte de a pleca intr-un loc si in a nu le mai arunca in momentul in care trebuie sa paraseasca locuinta unui prieten, exista mult mai multe lucruri pe care un bun oaspete le poate face. Invata-i ca trebuie sa se obisnuiasca in ceea ce priveste programul si obiceiurile casei in care merge. Daca prietenul lui nu mananca in fata televizorului, nu trebuie sa considere asta o problema.

De altfel, copiii trebuie sa invete sa isi exprime preferintele. Copiii pot fi intrebati, Ce ti-ar placea sa bei?', iar ei pot raspunde, Nu-mi pasa' sau Orice'. Doar ca totul de vine mult mai usor pentru o gazda cand un oaspete iti exprima preferintele, asadar, Mi-ar placea sa beau o limonada, te rog'. Copiii ar trebui de altfel sa stie sa intampina adultii atunci cand se reunesc la o zi de joaca. Nu trebuie doar sa ajunga si sa dea buzna in camera de joaca, e necesar sa salute, Buna ziua, doamna Matei!'. Invata-i sa multumeasca pentru invitatie si ca se bucura sa fie impreuna la masa/la piscina sau in orice loc le aduce fericirea. Afirmatiile verbale adresate adultilor reprezinta un lucru bun.

Text: Denisa Matei
Foto Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle