Numele lui Christian Dior poate fi pus cu usurinta in dreptul definitiei “haute couture”. Acesta a revolutionat perioada postbelica in domeniul modei si a fost singurul care, in doar un deceniu, a rescris regulile modei si a deschis o noua era in haute couture.
Datorita faptului ca a devenit foarte cunoscut, numele lui facandu-si loc printre cei mai mari creatori de moda ai tuturor timpurilor alaturi de Coco Chanel, Jeanne-Marie Lanvin sau Hubert de Givenchy, multi vor crede ca se stie totul despre el. De fapt, nuantele personalitatii lui Christian Dior transcend creatiile ultra feminine si fustele voluminoase.
Dupa anii 1945, femeile care erau fortate de contextul razboiului sa se limiteze la o infatisare anosta, au imbratisat cu entuziasm exuberanta cu care debordau creatiile realizate de casa Dior. Abordarea lui Dior isi are radacinile in Epoca Frumoasa' (La Belle Époque), mama creatorului, Isabelle Cardamone cu fascinatia ei pentru siluetele talie de viespe si pentru materialele luxuriante, ramane un simbol al acestei epoci in viziunea lui.
Inainte de cariera in moda, Dior si-a exprimat dorinta de a deveni architect, insa in cele din urma s-a inscris la Scoala de Stiinte Politice, cedand presiunilor familiei de a urma o cariera in domeniul politic. Imediat dupa ce si-a terminat studiile, tatal sau a decis sa ii cumpere o galerie de arta, un spatiu care a gazduit creatiile lui Pablo Picasso, Jean Cocteau si Georges Braque. A fost, de asemenea, prima galerie de arta din Paris care a gazduit tabloul La persistencia de la memoria' (Persistenta memoriei) de Salvador Dali.
Chirstian Dior credea ca, desi industria modei este perceputa ca fiind superficiala, aceasta este de fapt un domeniu puternic politizat. In timpul studiilor lui la Scoala de Stiinte Politice, Dior a studiat teoria anarhiei, ajungand chiar sa se recomande ca fiind anarhist. In mod neasteptat, Dior a petrecut cateva luni si in Uniunea Sovietica, examinand efectele socio-politice ale comunismului.
Sora lui Dior, Catherine, a fost o femeie cu convingeri, membra a Rezistentei Franceze care lupta impotriva ocupatiei naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial. In cele din urma aceasta a fost capturata si torturata de agenti ai Gestapoului apoi a fost trimisa in lagarul de concentrare de la Ravensbruck, unde a stat incarcerate pana la eliberarea ei in 1945. Dupa doi ani, Dior si-a botezat faimosul parfum Miss Dior' in onoarea eroismului lui Catherine.
Carmel Snow, editor sef al revistei Harper Bazaar in perioada 1934 si 1958, a patentat faimoasa fraza 'The New Look' atunci cand a descris pentru prima oara miscarea creata de Dior care a luat forma unei reactii impotriva mortii imaginatiei vestimentare din timpul razboiului. Colectiile acestuia erau destinate unei femei delicate si contineau haine feminine cu umeri rotunjiti si talii suple deasupra unor fuste enorme. Parerea lui Dior era ca moda urmeaza un curs natural, dupa exuberanta perioadei interbelice, urmata de anii grei din timpul razboiului, moda revenea in sfarsit la feminitate.
Altii, in schimb, nu au fost la fel de entuziasti de fustele ample create de Dior, multe femei protestand impotriva alegerii designer-ului de a folosi materialele intr-un mod excesiv dupa o perioada atat de intunecata cum a fost aceea din timpul razboiului. Astfel, Dior s-a ales cu un supranume: Tiranul Tivurilor.
Christian Dior devenea din ce in ce mai superstitos pe masura ce avansa in varsta. Cand isi prezenta colectiile acesta avea obiceiul de a-si numi, de fiecare data, una din creatii dupa numele orasului sau natal, Granville. De asemenea, Dior nu incepea sa lucreze la o prezentare couture inainte sa apeleze la o ghicitoare.
Dupa moartea lui Christian Dior, s-a scris despre el ca atunci cand se apuca de lucru, prefera sa isi petreaca timpul in cada sa din marmura verde decorata cu linii argintii si cu robinetul in forma de lebada. Acolo era centrul lui de inspiratie, de unde se gandea la urmatoarea colectie, insirandu-si ideile pe o foaie de hartie.
Urmandu-si pasiunea pentru imbaiat, in luna mortii sale, Dior a calatorit la un spa in nordul Italiei pentru un binemeritat moment de relaxare. In acest timp, pe 24 octombrie, a suferit un al treilea atac de cord. Medicii au declarat ca atacul de cord a fost cauzat de obiceiul de a manca nesanatos, insa speculatiile nu au incetat sa apara, spunandu-se designer-ul s-ar fi inecat cu un os de peste sau ca ar fi murit in cauza adrenalinei acumulata in timpul unui joc de carti.
La inmormantarea lui Christian Dior au fost peste 2500 de persoane apropiate, membrii ai familiei, prieteni si clienti loiali. Succesorul lui, tanarul Yves Saint Laurent care lucrase sub indrumarea lui timp de doi ani, a participat si el la ceremonie. Dupa eveniment, Saint Laurent a fost surprins de LIFE Magazine, stand singur fiind vizibil afectat de moartea prematura a mentorului sau.
De la spectacole de pe Broadway la versuri compuse de Morrissey, Dior a devenit o sursa de inspiratie in cultura contemporana. Una dintre cele mai frumoase referinte o putem admira in scrierile lui Haruki Murakami, in romanul sau Cronica pasarii-arc'.
Text: Florentina Dinu
Foto: Arhiva Revistei ELLE