10 intrebari pe care sa ti le pui daca vrei sa iti schimbi jobul

Te simti frustrata la serviciu? Jobul tau actual nu te mai inspira asa cum o facea? Sau poate simti ca ti-ai consumat intregul potential si nu te mai simti provocata.

In timp ce o solutie simpla ar fi sa demisionezi, consecintele acestui lucru ar putea fi un pic neplacute. Dispui de finantele necesare pentru a-ti acoperi cheltuielile dupa ce iti dai demisia? Este jobul tau actual chiar atat de rau? Exista alte oportunitati de cariera in compania in care esti pe care le-ai trecut cu vederea? Poti sa garantezi ca noua cariera te va satisface atat profesional cat si personal?


Daca inca nu ti-ai pus aceste intrebi sau altele, atunci iti sugeram sa faci asta inainte sa te indrepti in directia gresita. Pana la urma, tu esti singura care poate face schimbarea necesara pentru tine si pentru cariera ta. Afla care sunt cele mai importante intrebari pe care ar trebui sa ti le pui, daca te afli in aceasta situatie.

1. Este jobul meu actual chiar atat de rau?

Inainte sa te indrepti catre locuri pe care ti le imaginezi a fi mai bune, intreaba-te: este situatia ta curenta chiar atat de rea? Nu raspunde imediat, insa. Ia o foaie de hartie si un pix si incepe sa scrii punctele pro si punctele contra. Nu te gandi prea mult. Este important sa notezi tot ce iti trece prin cap initial, pentru a fi sigura ca nu uiti nimic. Acesta va fi si un mod de a te descarca, de a nota lucrurile care te deranjeaza la serviciu si te va ajuta sa identifici de ce esti frustrata sau nefericita. Acum pune-le in balanta. Te simti neinspirata din punct de vedere creativ? Un job nou ar putea sa nu fie chiar remediul pentru asta; in schimb, ia in considerare sa te oferi pentru reponsabilitati diferite sau sa te transferi intr-un nou departament. Odata ce ai luat in condsiderare tot ce se afla pe lista ta si esti hotarata cu adevarat sa pleci, atunci este timpul sa iti cauti un nou loc de munca.


2. Este politica noii companii potrivita pentru mine?

Majoritatea oamenilor isi centreaza atentia pe rolul lor atunci cand iau in considerare un nou jon, insa trec cu vederea un factor crucial: politica pe care o are o companie. Aceasta este alcatuita din valorile, normele si practicile acesteia, si are un mare impact asupra fericirii si succesului angajatilor. Fa niste cercetari si afla daca firma pentru care aplici este potrivita pentru tine din punctul de vedere al politicii sale, adica daca valorile si misiunile sale sunt similare cu ale tale.

3. Am epuizat toate optiunile disponibile pentru mine la jobul meu actual?

Cateodata este benefic sa te gandesti cum era cand ai acceptat jobul pe care il ai acum si entuziasmul pe care l-ai simtit sa iti incepi lucrul la noua companie. Noile posibilitati deschise pentru tine erau captivante, nu? Atunci, cand au incetat sa mai fie? Poate esti pregatita pentru o noua provocare. Daca ai raspuns da, asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa incepi sa iti cauti un nou job. Ai incercat sa gasesti alte optiuni disponibile pentru tine in cadrul jobului actual? Transforma-ti atitudinea dintr-una negativa intr-una pozitiva si comunica deschis cu superiorul tau despre ingrijorarile tale si despre nevoia de schimbare. Vezi ce altceva este disponibil pentru tine, pentru ca suntem siguri ca seful tau ar prefera sa iti schimbe responsabilitatile decat sa piarda un bun angajat.


4. Noul job imi va satisface aspiratiile profesionale si personale?

Inainte sa raspunzi la aceasta intrebare, gandeste-te care sunt, de fapt, aspiratiile tale? Pentru ca daca nu le stii inca, atunci cum te poti astepta sa stii ce fel de job cauti? Ca sa te pregatesti pentru acest pas, stabileste-ti scopurile si subliniaza ceea ce vrei, si atunci vei afla daca noul job este ceea ce ai nevoie, sau daca doar trebuie sa iti modifici putin responsabilitatile de la jobul actual. Mai intai, scrie o lista cu unde te vezi pe tine intr-un an, in 5, in 10, si chiar in 20 de ani. Apoi, noteaza toate lucrurile care te deranjeaza si pe care ai vrea sa le elimini in jobul actual. Foloseste aceste lucruri drept ghid si asigura-te ca le urmezi pe termen lung.


5. Mai am de invat la locul de munca actual?

Ce ai invatat pana acum? Ce ai mai avea de invatat? Daca simti cu adevarat ca ai epuizat toate lucrurile din pozitia curenta, poate este un alt departament in aceeasi companie care te-ar putea invata ceva nou. Exista cumva cursuri sau sesiuni de training in cadrul companiei pe care nu le-ai urmat pana acum? Sau poate ai un coleg intr-o pozitie mai inalta pe care il admiri si care ti-ar putea fi mentor? Daca ai bifat toate aceste lucruri deja si tot simti ca ai invatat tot ce se putea invatat, poate ar fi timpul sa mergi mai departe.


6. Mai pot beneficia de asigurare de sanatate si de planul de pensie?

Daca esti cu adevarat pregatita sa demisionezi, asigura-te ca esti gata sa renunti si la beneficiile de care ai parte prin prisma serviciului. Cauta mai intai sa vezi daca noua companie la care ai aplicat ofera asa ceva. Daca nu, atunci calculeaza cheltuielile lunare pe care ar trebui sa le atribui acestor lucruri daca ar trebui sa le platesti singura. Daca pleci de la jobul curent si este o perioada in care vei cauta de lucru, fara un venit sigur, atunci nu vei putea plati beneficiile un timp.


7. Noua companie ofera beneficii parentale?

Fie ca a avea copii este o optiune indepartata sau se afla in viitorul apropiat, merita sa cercetezi avantajele pentru parinti ale unei companii inainte sa aplici sau sa accepti o ofera de job, pentru ca echilibrul dintre cariera si viata personala este totul. Au program flexibil pentru a putea lucra de acasa in cazul in care copilul tau este bolnav? Poti aranja orele de lucru in jurul orelor de luat si de dus de la si la scoala? Au un program decent de concediu de maternitate? Companiile prietenoase pentru mame si tati exista; asigura-te ca a ta este una dintre ele, daca a fi parinte este pe lista ta de prioritati.


8. Economiile imi vor acoperi cheltuielile in timp ce imi voi cauta un alt job?

Daca planuiesti sa iti dai demisia si nu ai nicio optiune de un nou job inca, atunci pregateste-te sa economisesti intre 9 si 12 luni. Si din moment ce demisionezi, nu vei avea parte nici de beneficiile pentru somaj. Legile difera de la stat la stat, dar merita sa faci un research inainte sa ii inmanezi demisia ta sefului.

9. Exista oportunitati de avansare in cadrul noului job?

Asadar, ai raspuns la toate intrebarile de mai sus si ai ajuns la concluzia ca ai invatat tot ce este de stiut in pozitia actuala si ca este timpul pentru un nou job. Dar este loc pentru tine sa cresti atat personal cat si profesional in noul rol pe care ii vei avea? Compania ofera joburile mai intai intern, inainte sa le promoveze public? Au fonduri disponibile pentru cursuri si traininguri? Platesc pentru ca angajatii sa calatoreasca la conferinte? Toate acestea sunt informatii valoroase pentru tine si pentru cariera ta.


10. Cat dureaza transportul zilnic?

Este o intrebare atat de simpla, insa, daca iti dai seama de asta acum, ai putea economisi atat de mult timp si atat de multi bani. Daca trebuie sa conduci, calculeaza cat de mult te va costa drumul, atat in bani, cat si in timp. Daca nu exista o parcare a companiei, ai putea fi nevoita sa folosesti parcarea de pe strada sau parcarea unui centru comercial, care ar putea fi costisitoare. Daca trebuie sa folosesti transportul public, afla in ce consta acesta si daca este eficient ca si cost. Cantareste toate optiunile si vezi daca merita.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle