Am hotarat sa incepem cercetarile pe cont propriu pentru elixirul tineretii vesnice. Nu am gasit formula exacta, ci doar cateva ingrediente…
Savantii americani au facut-o din nou! Dupa ce au demonstrat stiintific legatura dintre recesiune, cartile de gatit & masina de cusut, dupa ce au demolat mitul lui Beigbeder care sustine ca dragostea dureaza numai trei ani, iata ca oamenii de stiinta de la Universitatea din Virginia au ajuns la naucitoarea concluzie ca imbatranirea (mentala) incepe nici mai devreme, nici mai tarziu decat la 27 de ani. Nu stiu ce parere aveti, dar eu, una, imi pun serioase probleme, pentru ca am cam depasit acest prag (dar nu spun cu cat!). As dori sa le dau un SMS savantilor americani si sa-i intreb daca are vreo legatura cu descoperirea lor faptul ca vinerea trecuta, cand ma aflam la o cafenea cu prietenii, in loc sa-mi doresc sa inchei seara intr-un club, visam cu disperare sa ajung mai repede in pat si sa adorm.
Acum zece ani, as fi fost in stare sa ies din casa pe fereastra, sa imprumut bani de la colega de banca, pe care sa-i returnez „la alocatie', ca sa ajung la un club pe care nu il paraseam inainte de venirea diminetii, cand incercam sa ma strecor in casa inainte sa se trezeasca ai mei. (Desigur, ai mei erau treji de mult si ma asteptau negri de suparare, gata sa-mi interzica orice iesire viitoare.) Cum au reusit sa se schimbe lucrurile atat de mult? E un semn de imbatranire? De blazare? Exista o varsta-prag la care incepem sa nu ne mai dorim sa pierdem noptile cu prietenii prin cluburi sau sa plecam la mare in toiul noptii, ci sa ajungem mai repede acasa, la serialul preferat si pernuta confortabila?
Savantii americani nu mi-au raspuns la SMS, asa ca a trebuit sa ma descurc singura. Am hotarat ca refuz sa accept varsta de 27 de ani ca fiind pragul pe care il trecem, pe negandite, catre „imbatranire' si, in spiritul nebuniilor adolescentine a caror amintire ma bantuie, am pus cap la cap o lista cu 10 idei care ne-ar putea ajuta sa ramanem vesnic tinere. In spirit, bineinteles…
1. Fa-ti prieteni tineri ca sa fii la curent cu tot ce e nou in materie de muzica, filme, locuri cool de iesit in oras. O discutie cu pustii te conecteaza instantaneu la lumea noua in care traim. In liceu erai fan Guns NRoses si fericirea insemna un perete tapetat cu figura lui Axl, dar vremurile s-au schimbat si e bine sa fii in pas cu ele. Eu, una, vorbesc saptamanal cu fratele meu, proaspat student, de la care aflu lucruri fascinante.
2. Fii infidela, din cand in cand… hainelor tale. Sau macar parfumului. Daca inca din facultate obisnuiesti sa te imbraci doar casual, poate n-ar fi rau sa schimbi, in sfarsit, stilul si sa abordezi o tinuta ceva mai glam. Daca porti de regula numai culori neutre, incearca un albastru electric sau un galben solar. Ideea e ca, macar din cand in cand, sa mai iesi din tipare si sa zgudui regulile, experimentand lucruri noi. Ca pe vremea in care iti socai profesorii cu parul de culoare roz si bocancii purtati vara, cu rochie din in…
3. Joaca-te cu Internetul! Pe Facebook, toata lumea se straduieste sa fie cat mai cool si intelectuala, asa ca, in loc sa intri in aceasta competitie virtuala, ai putea sa-ti faci un cont in joaca pe care sa postezi cele mai neasteptate status-uri („Am reinnoit cerul, am adaugat doua stele si am curatat luna'), melodii demodate (maestrul Dan Spataru sau inegalabila Lucky Marinescu vor face, cu siguranta, furori) si intrebari existentiale (Unde se duc ratele din Cismigiu atunci cand se duc?). Alta solutie: apuca-te de un blog pe care sa postezi orice iti trece prin cap (scrisori adresate unor personaje imaginare, liste de dorinte imposibile, intrebari pentru scriitori celebri), mai putin cronici ale filmelor vazute la mall sau poze de la cununia civila!
4.Scandalizeaza oamenii mari cu comportamentul tau imatur. Cel mai simplu este cu parintii. Atunci cand, la un pranz in familie, matusa Josefina te cearta ca nu ti-ai pus inca pirostriile, garantat te simti ca la douazeci de ani! La fel si atunci cand mama ta iti face o vizita si se minuneaza ca nu ai nici o „oala de supa decenta' in casa. Variantele mai hardcore ar fi: sa te saruti in troleibuz, spre indignarea doamnelor in varsta, sa amani un deadline ca sa prinzi ultimul week-end la mare, sa-ti iei bebelusul la un concert rock pentru ca nu ai cu cine sa-l lasi si nu vrei sa ratezi trupa ta preferata (din experienta, va pot spune ca bebelusii dorm mai tot timpul, mai ales atunci cand sunt inconjurati de zgomot!).
5. Ia o portie de copilarie direct de la sursa. Scotoceste prin cufarul cu comori de cand erai mica si lasa-te cuprinsa de nostalgie recitind aventurile pinguinului Apolodor, ale celor Trei Grasani sau ale prichindelului Habarnam si prietenilor sai. Nu ocoli nici discurile de pick-up (daca mai exista pe undeva un asemenea aparat anacronic) si desenele animate, in care vei gasi, cu privirea de acum, nenumarate sensuri ignorate atunci (de exemplu, vei constata ce mare dreptate are bufnita din Bambi atunci cand descrie efectele negative ale indragostirii!).
6.Nu uita de petrecerile cu prietenele! Desi e mai comod sa iesi cu ele in oras la o cafenea si sa discutati despre ce vraji a mai facut recesiunea si cum traficul a atins proportii catastrofale, mai bine intalniti-va la tine acasa, „ca pe vremuri'. Scoate la iveala oracolele din scoala generala, jurnalele din liceu si fotografiile din „perioada blonda', jucati F.I.C.U.S. ca sa vedeti cine va este alesul inimii si apoi terminati toate sticlele cu vin din casa, incercand sa raspundeti la acele intrebari existentiale despre care vorbeam la punctul 3. Exemplu: Daca Superman este asa de destept, de ce isi pune chilotii peste pantaloni?
7. Mici placeri bucurestene de facut in cuplu (imi cer scuze cititoarelor din provincie, dar promit sa revin cu informatii, daca revista ELLE imi sponsorizeaza un turneu de documentare): dati-va in leagan noaptea prin parcuri, cumparati flori dis-de-dimineata din Piata Rahova, pozati-va cu caprioara din Cismigiu, dati-va intalnire pe trepte la Universitate, targuiti-va in piata la Matache, apoi incheiati-va ziua cu un apus de soare contemporan pe terasa de la MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana). Lista este dechisa, iar inspiratia nu cunoaste oprelisti!
8. Iar o sa te batem la cap cu sportul, dar n-avem incotro: savantii americani (aceiasi ca la inceput) au demonstrat negru pe alb ca mersul pe jos nu numai ca face piciorul mai frumos, dar si mentine spiritul tanar. Si, cum este treaba colegelor de la Beauty sa te convinga sa mergi la fitness, taebo, pilates sau aerobic, eu o sa pledez pentru activitatile in aer liber, ceva mai amuzante si mai relaxante, cum ar fi mersul cu rolele, bicicleta, trotineta, badmintonul – as adauga si „sotronul', dar mi-e ca o sa aruncati revista din mana si o sa va duceti inapoi in fata ecranului, sa va terminati sedinta zilnica de Wii Fit!
9. E bine sa-ti pastrezi simtu omorului, ca altfel risti sa suferi de sictis-plictis si sa ramai celibatoida, gen! Iar daca iti propune vreun faker, plin de harfe si cam habarnist, „Baby, hai sa-ti arat Bucurestiul noaptea!', tu ramai chill si spune-i „WTF?'. Cu alte cuvinte, uimeste-ti prietenii cu cunostintele tale intr-ale argoului tineresc. Desigur, nu vrem sa te convingem sa vorbesti ca si cum ai fi copilarit in fata blocului cu Sisu si Puya, ci doar sa presari cu nonsalanta (si un strop de ironie) in discursul tau de femeie serioasa cate o vorba mai fistichie. Ma bucur-obor daca vei reusi!
10. Fa un copil! Iar o sa protesteze jumatatea celibatara a redactiei si o sa-mi aminteasca de rufe, pampersi si biberoane, niste notiuni cu siguranta incompatibile cu noptile prin cluburi a caror lipsa o deplangeam la inceput. Dar, daca tot am intrat pe panta periculoasa a copilariei si a nostalgiei, este oarecum de la sine inteles ca – trecand peste „neplacerile' inevitabile – un copil te ajuta sa… copilaresti mai mult!
Arhiva Revistei ELLE
desen Agnes Keszeg