Unele filme reușesc să te atragă din prima, chiar dacă intrigile nu sunt atât de interesante pe cât te-ai aștepta și nu îți trezesc interesul. Te pot impresiona datorită mai multor aspecte, de la felul în care sunt construite personajele, la cum interacționează, la atmosferă și până la cum sunt filmate peliculele.
1. Drive My Car (2021)
Drive My Car a primit o mulțime de aprecieri în 2021. Viața unui actor și regizor se schimbă dramatic după ce soția sa moare. La doi ani de la acest moment tragic, primește șansa de a regiza o producție la un festival de teatru din Hiroshima. Pe parcursul peliculei care durează trei ore, vei vedea cum personajele repetă pentru această piesă și se concentrează, în principal, pe cum decurge procesul de creație.
2. Nomadland (2020)
Chloé Zhao a regizat filmul Nomadland. Actrița Fraces McDormand o interpretează pe Fern, o femeie de 60 de ani, care a pierdut totul în Marea Recesiune și decide să plece în vestul american, trăind o viață de nomad. În călătoriile sale, Fern întâlnește o mulțime de oameni din comunitatea nomadă. Filmul e inspirat de romanul cu același nume publicat în 2017 de jurnalista Jessica Bruder. Pentru a aduce o abordare firească peliculei, regizoarea a decis ca în distribuție să se regăsească și actori neprofesioniști, tocmai pentru a-i oferi acțiunii autenticitate.
3. Paterson (2016)
Peterson e un film regizat de Jim Jarmusch și îi are în rolurile principale pe Adam Driver și Golshifteh Farahani. Protagonistul este un șofer de autobuz căsătorit care zilnic își urmează cu strictețe rutina. În fiecare zi se trezește la aceeași oră, merge la muncă, petrece timp cu soția lui, își plimbă câinele, iese la bar și scrie poezii într-un caiet. Deși nu este nimic dinamic aici, tocmai prin asta impresionează pelicula, prin emoția pe care o resimți față de două personaje care își trăiesc viața într-un mod liniștit și se bucură de ceea ce au.
4. Days of Heaven (1978)
Filmul Days of Heaven regizat și scris de către Terrence Malick explorează un triunghi amoros. Un muncitor de la o fermă o convinge pe cea pe care o iubește să se căsătorească cu șeful lor bogat, care e bolnav în stadiu terminal. Scopul? Să pună mâna pe averea lui. American Society of Cinematographers a inclus Days of Heaven pe lista celor mai bune filme din toate timpurile.
5. Chungking Express (1994)
Kar-Wai Wong a regizat Chungking Express, un film în care tema principală este singurătatea. Doi polițiști din Hong Kong încep să aibă sentimente față de fete diferite, una dintre ele face parte din lumea interlopă, în timp ce cealaltă este chelneriță la un restaurant. Deși nu sunt foarte multe personaje, acestea sunt conturate foarte bine și se remarcă prin diversitate.
6. Only Lovers Left Alive (2013)
Jim Jarmusch a scris și regizat Only Lovers Left Alive, un film care îi are în rolurile principale pe Tom Hiddleston și Tilda Swinton. Cei doi sunt vampiri și sunt împreună de foarte multă vreme, însă legătura dintre ei se îndreaptă către sfârșit. Dacă Adam se izolează de restul, Evie încearcă să îi fie alături și să se preocupe de aprovizionarea lor cu sânge. Relația lor e pusă la încercare de provocările întâlnire pe parcurs.
7. The Rider (2017)
The Rider este regizat tot de Chloé Zhao și urmărește viața unui tânăr antrenor de cai care suferă o accidentare gravă în timpul unei curse rodeo. Astfel, caută să își găsească un alt scop, o altă identitate, în timp ce ni se arată cum este să fii bărbat în inima Americii. Ceea ce a convins la această peliculă au fost personajele și subiectele abordate.
8. Memoria (2021)
Filmul Memoria spune povestea unei femei din Scoția care descoperă în timp ce merge spre Columbia că aude sunete ciudate. Ce este straniu este faptul că nimeni altcineva nu le mai aude. Vizionarea peliculei este o experiență interesantă în sine pentru că te lasă pe gânduri și te face să-ți pui întrebări, unele care pot rămâne fără răspuns.
9. Once Upon a Time in the West (1968)
Once Upon a Time in the West e un film western clasic regizat de Sergio Leone, care are și o distribuție pe măsură, iar aici îi putem aminti pe Henry Fonda, Claudia Cardinale și Charles Bronson. Occidentul american e surprins din perspectiva protagoniștilor, ale căror vieți ajung, într-un fel sau altul în cele aproape 3 ore cât durează filmul, să aibă un traseu comun. Tensiunea e prezentă în peliculă, iar prin asta a atras publicul.
10. Marcel the Shell with Shoes on (2021)
Dean Fleischer Camp a regizat animația Marcel the Shell with Shoes On. În film este vorba despre Marcel, o cochilie care trăiește împreună cu bunica Connie, după ce au stat departe de comunitatea lor. Dean, un regizor de documentare, află de povestea lor, iar Marcel plănuiește să își găsească familia dispărută. Pelicula a emoționat, în special, datorită poveștii și a temei pe care o explorează.
Citește și:
Filme SF care au dezamăgit publicul și cu care nu ar trebui să îți pierzi timpul
Foto: PR