10 documentare despre femei celebre, care te vor impresiona și emoționa

Aceste documentare cu femei faimoase te vor înduioșa, intriga și, de ce nu, poate te vor determina să privești diferit anumite aspecte ale vieții tale.

Indiferent de motivul pentru care le admiri pe aceste femei cunoscute în întreaga lume, îți spunem că trebuie să urmărești și aceste documentare care îți oferă o parte din experiențele și poveștile neștiute despre viața lor. 

1. Tina

Tina este un documentar din 2021 despre regretata Tina Turner, care a murit pe 24 mai 2023, la vârsta de 83 de ani. Prezintă povestea ei impresionantă de viață, de la începutul carierei, cum a atins succesul, momentele dramatice prin care a trecut, cum ar fi abuzurile cumplite suportate în timpul căsniciei cu muzicianul Ike Turner, care s-a încheiat în 1978, dar și cum și-a găsit fericirea alături de producătorul Erwin Bach, cu care s-a căsătorit în 2013. 

2. Amy

Back to Black, Rehab, Just Friends, You Know I’m No Good și Addicted sunt câteva dintre piesele iconice ale artistei Amy Winehouse, pe care publicul și le amintește și astăzi. Documentarul Amy din 2015 regizat de Asif Kapadia reunește materiale de arhivă și confesiuni pentru a construi un portret al vieții ei tumultoase. Artista a murit pe 31 iulie 2011, la vârsta de 27 de ani, în urma unei intoxicații cu alcool. De-a lungul vieții, Amy Winehouse s-a luptat cu dependența de droguri, alcool și bulimia. 

3. Amazing Grace

Dedicarea și emoția cu care Aretha Franklin și-a tratat cariera sunt surprinse în documentarul Amazing Grace din 2018 regizat de Alan Elliott și Sydney Pollack. Mai exact, este vorba despre un moment aparte, și anume prestația pe care a avut-o în 1972 la New Temple Missionary Baptist Church din Los Angeles.

4. Madonna: Truth or Dare

Madonna rămâne una dintre personalitățile fascinante din cultura pop. Documentarul Madonna: Truth or Dare regizat de Alek Keshishian arată din plin acest lucru și se concentrează pe turneul ei, Blond Ambition, din anul 1990, și o arată pe artista care de fiecare dată a găsit modalități prin care să se reinventeze și să lupte pentru valorile în care crede. 

5. What Happened, Miss Simone?

Viața artistei Nina Simone e adusă în prim-plan în documentarul What Happened, Miss Simone? regizat de către Liz Garbus. Regretata cântăreața și pianistă și-a folosit vocea pentru a vorbi despre drepturile civile, iar pe scenă surprindea de fiecare dată publicul cu aparițiile ei fermecătoare. Nina Simone s-a mutat în Liberia atunci când a atins apogeul carierei sale și s-a distanțat de familia și fanii ei. 

6. Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Billie Eilish este protagonista acestui documentar, care cuprinde mai multe informații despre cariera ei artistică. Este prezentată relația apropiată pe care o are cântăreața și compozitoarea cu familia ei, provocările întâlnite în viața ei personală, procesul din spatele videoclipurilor și turneelor sale și lupta ei cu anxietatea. Dacă îți dorești să o descoperi și altfel pe artistă, dincolo de premiile Grammy câștigate și alte reușite pe care le-a avut, atunci documentarul Billie Eilish: The World’s a Little Blurry este un bun început. 

7. Dolly Parton: Here I Am

Regizat de Francis Whately, documentarul Dolly Parton: Here I Am conține o parte considerabilă din cariera și viața celebrei cântărețe, actrițe, compozitoare și autoare Dolly Parton. Multiplele premii câștigate, precum și personalitatea efervescentă, au făcut-o să fie considerată una dintre cele mai îndrăgite și de succes artiste în plan internațional. Documentarul cuprinde atât mărturii de la prietenii ei, cât și clipuri din spectacolele sale. 

8. Introducing, Selma Blair

Introducing, Selma Blair este un documentar care nu te va lăsat indiferentă, fiind vorba despre Selma Blair, care în august 2018 a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, o boală autoimună care atacă sistemul nervos central. Pe parcursul acestuia, actrița vorbește onest despre experiența ei cu boala, durerile intense și dificultățile cu care s-a confruntat, fricile pe care le are, călătoria la Chicago pe care o face pentru un transplant de celule stem care o va ajuta, dar și despre cum își dorește să îi ajute pe care care trec prin aceeași boală. Îi este alături fiul ei, Arthur, pe care îl are din relația cu fostul ei partener, Jason Bleick. 

9. Pamela, a Love Story

Pamela, a Love Story este un documentar care te duce mai aproape de viața complicată a celebrei Pamela Anderson. Vedeta vorbește despre abuzurile sexuale din adolescență, cum a ajuns să pozeze pentru Playboy, rolul iconic din Baywatch, căsătoria cu Tommy Lee, la patru zile de când s-au cunoscut, caseta cu scenele de sex dintre ei doi care a fost furată și documentarul Pam & Tommy, cu Lily James și Sebastian Stan în rolurile principale, care a fost făcut fără acordul ei și care exploatează experiența traumatizantă pe care a trăit-o. 

10. Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me

Documentarul Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me atinge mai multe momente importante din viața fostului model Playboy și sunt descrise de cei care i-au fost apropiați: de la perioada în care a fost dansatoare într-un club de striptease din Texas, relația controversată cu magnatul petrolului J Howard Marshall, cu care s-a căsătorit atunci când ea avea 26 de ani, iar el 89 de ani, lupta cu drogurile, cariera în film, dar și nașterea celor doi copii ai ei. Anna Nicole Smith a murit în 2007 la vârsta de 39 de ani, în urma unei supradoze de medicamente. Fiul ei, Daniel Wayne Smith, a murit cu un an înainte, la vârsta de 20 de ani, în aceleași condiții. 

Citește și:
10 dintre cele mai bune filme de debut regizate de femei

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle