10 dintre cele mai vechi țări și națiuni din lume a căror istorie trebuie să o cunoști

De-a lungul mileniului, nenumărate națiuni și state s-au ridicat și au dispărut în istorie, însă unele dintre ele au reușit să-și mențină originile.

Este aproape imposibil să spunem cu exactitate care sunt cele mai vechi state din lume, însă acestea 10 se numără printre ele:


Grecia

Grecia pe care o cunoaștem noi astăzi nu a arătat dintotdeauna așa, însă civilizația greacă ne-a învățat ce înseamnă cuvântul „antic'. Primele civilizații din Europa s-au dezvoltat în Grecia în 3200 î.e.n, iar Atena a descoperit primul sistem democratic în 508 î.e.n. În prezent, greaca antică rămâne ușor de înțeles pentru vorbitorii de greacă modernă, decât este engleza veche pentru vorbitorii de limbă engleză.


China

China a fost dintotdeauna o civilizație unită. Recent, s-au descoperit rămășițe ale așezărilor din Epoca Bronzului a primei dinastii – pe care majoritatea populației o credea a fi mitică. Dinastia Shang, care a debutat un sistem de scriere, un stămoș al scrierii chineze moderne, a condus din secolul XVII până în secolul XI î.e.n. Dinastia Han, care a rezistat din 206 î.e.n. până în 220 e.n., a întărit uniunea Chinei și a pus bazele unor elemente culturale, precum confucianismul, importante chiar și în ziua de azi.

Portugalia

Deși data fondării statului – 1139 – nu plasează Portugalia printre cele mai vechi civilizații, merită un loc în această listă datorită stabilității granițelor. În timp ce restul Europei și-a schimbat granițele cu diverșii monarhi, imperii, republici și democrații, Portugalia a rămas de neclintit. De asemenea, este statul care s-a plasat în fruntea Epocii Marilor Descoperirii. Deși acea perioadă a fost imperialistă și defavorabilă pentru societățile aborigene, a contribuit substanțial la crearea lumii în care trăim astăzi.


Franța

Nu putem nega faptul că Franța există de foarte multă vreme. Timp de câteva secole, sistemul feudal a garantat o putere imensă mai mult vasalilor decât regelui (cucerirea Angliei în 1066 de către Ducele Normandiei este un exemplu fezabil), nobilii fiind subiecții monarhiei franceze, punând bazele unui stat care a supraviețuit până acum.

Armenia

La fel ca evreii, Armenia este o națiune cunoscută pentru diaspora impresionantă. De asemenea, a fost primul stat care a adoptat creștinismul drept o religie de stat în 301 e.n. Mai mult decât atât, încă o asemănare cu poporul evreu, destul de tragică, o reprezintă genocidul din 1915-1917 inițiat de Imperiul Otoman.


Japonia

Potrivit mitologiei, Japonia ar fi fost înființată de Împăratul Jimmu în 660 î.e.n., în timp ce o cronică chineză atestă existența Japoniei în secolul al III-lea e.r. Budismul se răspândea deja la acea vreme în țară, iar națiunea dezvolta o tradiție literară în secolul al VIII-lea, care s-a culminat prin scrierea „The Tale of Genji', la începutul secolului XI e.n.

Iran

Deși Iranul a existat sub o formă recognoscibilă încă de la începutul secolul al XVI-lea, statul are o istorie mai lungă a civilizației decât aproape orice altă națiune din lume. Civilizația elamită a fost una dintre primele care au elaborat scrierea cuneiformă în mileniul al III-lea î.e.n. Imperiul Ahemenid, care a existat din 550 până în 330 î.e.n., a fost cel mai mare imperiu din istoria antică.


San Marino

San Marino, a treia cea mai mică țară din Europa, este și unul dintre cele mai vechi state din lume, fondat în 301 e.n. Legenda spune că un pietrar, Marinus, care mai târziu a devenit și sfânt, a venit din Croația pentru a scăpa de persecuție din cauza credințelor lui creștine, și a pus bazele unei republici.

Etiopia

Înainte de națiuni și țări, câteva dintre cele mai vechi fosile umane au fost găsite în Etiopia, singura țară africană ce nu a fost niciodată colonizată de o țară europeană, fiind capabilă să învingă orice forțe invadatoare. Regatul Axumit a fost unul dintre primele țări după Armenia care a acceptat creștinismul.


Egipt

Deși Egiptul Antic are destul de multe similarități cu Egiptul din prezent, primele culturi care au construit primele dinastii egiptene ai început dezvoltarea în mileniul al VI-lea î.e.n. Hieroglifele egiptene, al doilea cel mai vechi sistem de scriere din lume, după cel cuneiform, a apărut în jur de 3200 î.e.n.

Citeşte şi Canalul Suez – istoria canalului ce leagă Marea Mediterană de Marea Roșie!

Vezi care sunt cele mai mari ţări din lume!

Citește și:
10 atracții turistice din Europa incluse în Patrimoniul UNESCO pe care trebuie să le vizitezi

10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Egipt!


Foto: Shutterstock

Vezi şi cine a fost Nicolae Iorga!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro