10 dintre cele mai puternice femei din istorie

Nu este un secret că, de-a lungul istoriei, femeile au fost nevoite să lucreze de două ori mai mult ca bărbații pentru a se afirma.

Având în vedere privilegiul de care bărbații s-au bucurat dintotdeauna, femeile au fost nevoite să-și adune forțele și să muncească de două ori mai mult pentru schimbările pe care au dorit să le realizeze în lume. Așadar, iată 10 dintre femeile care ne-au impresionat, de-a lungul timpului, prin acțiunile lor:

Marie Curie


Una dintre primele savante renumite în toată lumea, Marie Curie a câștigat Premiul Nobel în două domenii științifice diferite: unul pentru cercetările în radioactivitate, iar al doilea pentru chimie. Mai târziu, Marie Curie a ajutat la crearea primei tehnologii cu raze X.

Regina Victoria

Această Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei a domnit peste un imperiu care s-a întins pe șase țări, timp de jumătate de secol (63 de ani), fiind cea de-a doua cea mai lungă domnie britanică. Era Victoriană a fost numită astfel după regină, aceasta eliberând coloniile britanice de sclavie și încercând să influențeze politica guvernului și numirile ministeriale.

Prințesa Diana

Prințesa Diana a rămas în amintirea tuturor drept un exemplu demn de urmat mulțumită muncii umanitare pe care a desfășurat-o cât timp a fost Prințesa de Wales.  Diana a susținut și campania pentru interzicerea minelor terestre, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 1997. De asemenea, este apreciată pentru faptul că, în 1987, a fost printre primele celebrități fotografiate atingând o persoană infectată cu virusul HIV, distrugând astfel stigmatul construit în jurul bolii.

Ioana d`Arc

Ioana d`Arc era considerată o sfântă a Bisericii Catolice și o adevărată eroină pentru restul lumii. Ioana d`Arc a fost supranumită de către poporul francez „Fecioara din Orleans” după ce, în urma unor viziuni, l-a auzit pe Dumnezeu spunându-i să elibereze pământurile Franței, dominate în anii 1400 de Anglia.

Cleopatra

Cleopatra a fost cunoscută încă din antichitate pentru inteligența ei, implicată în îmbunătățirea economiei țării sale. Cleopatra a domnit peste Egipt ca monarh de drept, moștenitoare a tronului, reușind să combată foametea din țară, punând la dispoziția oamenilor chiar hambarele regale. 

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt a reușit să se remarce prin acțiunile de protejare a drepturilor omului, numărându-se printre cele mai influente femei ale secolului XX. Eleanor și-a dedicat întreaga viață poporului american, vizitând trupele armate pe front, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, luând parte la înființarea unor instituții importante, precum Organizația Națiunilor Unite și Freedom House sau prezidând comitetul care a aprobat Declarația Universală pentru Drepturile Omului.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai este o elevă pakistaneză ce militează pentru dreptul femeilor musulmane la educație. Malala a devenit cunoscută după ce a scris către BBC un eseu privind discriminarea femeilor și lipsa accesului la educație, în 2009, iar un an mai târziu, New York Times a realizat un documentar despre acest subiect, Malala fiind protagonistă. În 2014 tânăra a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Rosa Parks

Rosa Parks a fost arestată în 1955 după ce a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb. Rosa a devenit cunoscută pentru activitatea militantă în ceea ce privește drepturile omului, fiind numită de Congresul Statelor Unite „Prima Doamnă a Drepturilor Civile”. De-a lungul timpului, a colaborat cu lideri precum Edgar Nixon și Martin Luther King Jr.

Borte Ujin

Borte a fost soția lui Genghis Khan, împărăteasa celui mai mare imperiu din istorie, dar și cea mai de încredere consilieră a împăratului, domnind deseori pentru lungi perioade de timp în Mongolia, când Genghis Khan era în război.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher a fost Prim Ministru al Regatului Unit în perioada 1979 – 1990, devenind prima femeie care a ocupat această funcție publică. Un jurnalist sovietic a numit-o „Doamna de Fier”, datorită tăriei de caracter și minții agere. Margaret s-a implicat mai ales în acțiuni pentru scăderea ratei șomajului în țară, fiind atât de susținută de popor încât a reușit să rămână în istoria britanică drept cel mai longeviv lider pe această poziție.

Citește și:
15 dintre cele mai bune filme inspirate din evenimente reale

Foto: PR

Vezi şi cine a fost Nicolae Iorga!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle