Stim, nu ai chef de nimic si inceputul ploios de primavara nu te ajuta. Ce ar fi sa te retragi la tine acasa si sa citesti macar una dintre cele mai amuzante carti scrise vreodata, ca sa iti tratezi astenia cu umor? Avem zece sugestii pentru tine.
O calatorie pe Tamisa, intre Kingston si Oxford, a devenit pentru Jerome K. Jerome prilejul perfect sa scrie unul dintre cele mai bune romane umoristice ale tuturor timpurilor.
Desi autorul voia sa scrie un fel de ghid de calatorie atunci cand a inceput romanul, planurile i s-au schimbat pe parcurs, pe masura ce unele dintre cele mai reusite glume din literatura au luat locul descrierilor de peisaje.
Ce putem sa iti mai spunem despre un chick-lit atat de popular ca cel scris de Helen Fielding, care a lansat, practic, genul? Doar ca o sa te amuze la fel de tare daca il recitesti.
Iar daca nu l-ai citit pana acum, trebuie sa iti spunem ca nu ai nici o scuza: la 18 ani de la lansare, ai sa simti ca aventurile lui Bridget in cautarea iubirii, a siluetei ideale si a demnitatii sunt la fel de relevante.
Trebuie sa iti fie foarte clar ca nu stii ce inseamna cu adevarat umorul britanic autentic daca nu ai citit pana acum (sau vazut, se pune si asta) vreuna dintre piesele lui Oscar Wilde. Iar Ce inseamna sa fii onest' este una dintre cele mai bune, o comedie ai carei protagonisti construiesc personaje fictive ca sa evite diverse obligatii. Dialogurile delicioase si farsele teribil de amuzante iti vor arata ca satira lui Oscar Wilde la adresa societatii victoriene e la fel de valabila si astazi.
Daca te gandesti numai la scenarii sumbre atunci cand vine vorba de celebra si mult celebrata literatura ruseasca, inseamna ca nu ai citit nici una dintre scrierile duo-ului Ilf si Petrov. Primul lor roman, lansat in 1928, il are drept erou pe Ostap Bender, plecat in cautarea unei comori ascunse chiar in scaunele cu pricina. Ironizand atat personajele, cat si institutiile rusesti, cartea lui Ilf si Petrov e o lectura interesanta, dar mai ales amuzanta.
Cartea lui Nick Hornby din 1995 a devenit intre timp bestseller, scenariu de film si chiar de musical. Dar nici una dintre variantele ulterioare nu are atat umor ca romanul – povestea lui Rob Fleming si a iubirilor lui explorate prin intermediul muzicii e atat de plina de ironie incat te va tine si cu sufletul la gura, dar si in hohote de ras.
Cartea lui Joseph Heller publicata in 1961 s-a dovedit a fi mai mult decat un roman cu umor – pentru ca e numita una dintre cele mai bune carti ale secolului trecut. Dar povestea satirica imaginata de Heller, care se desfasoara intre 1942 si 1944 si il are in centru pe capitanul John Yossarian, in timp ce acesta isi petrece timpul in insula Pianosa din Marea Mediterana si incearca sa isi pastreze sanatatea mintala in timpul razboiului, e induiosatoare.
Daca esti o fana a science-fiction-ului, avem si pentru tine o sugestie. Romanul lui Douglas Adams, adaptat dupa seria de emisiuni de radio cu acelasi nume, despre doi prieteni care reusesc sa scape de sfarsitul lumii imbarcandu-se pe nava unor extraterestri, e mai mult decat amuzant. O sa iti placa la nebunie aventurile lor in cautarea planetei Magrathea.
Cum stii ca un om este un geniu? Atunci cand toti imbecilii se unesc si ii pun bete in roate, desigur. Pornind de la acest rationament al lui Jonathan Swift, John Kennedy Toole a scris un roman picaresc in cea mai buna traditie, al carui personaj principal, Ignatius J. Reilly, isi cauta de lucru in timp ce trece printr-o serie de aventuri irezistibile, care te vor face sa razi cu gura pana la urechi.
Cartea lui John Updike (a carei ecranizare, cu Cher, Susan Sarandon si Michelle Pfeiffer in rolurile principale ai vazut-o cu siguranta) spune povestea a trei vrajitoare care traiesc linistite pana ce vietile lor sunt tulburate de aparitia lui Darryl Van Horne, un personaj misterios care le seduce pe toate, le invrajbeste una impotriva celeilalte si in cele din urma le paraseste.
Romanul lui Hunter S. Thompson e deja un clasic al genului, dar in acelasi timp una dintre cele mai amuzante carti pe care le vei citi vreodata. Presarata cu episoade autobiografice, cartea spune povestea lui Raoul Duke si a avocatului sau in timp ce calatoresc, puternic influentati de droguri, catre si prin Las Vegas. O poveste pe care nu ai voie sa nu o citesti!
de Ioana Ulmeanu
Foto: PR