Teme de ceartă în cuplu care te fac să fii foarte critică cu tine

La unele conflicte în cuplu devii foarte critică la adresa propriei persoane. Factorul declanșator? Anumite subiecte la care tu te simți inferioară.

Nu este de mirare că la unele teme de discuție ești mai reactivă și la altele nu. Vorbim despre declanșatori diferiți, mai precis la dialogul tău interior. Adică ceea ce îți spui tu despre situația respectivă și despre tine raportat la context. Nu ne naștem cu niște piticuți care ne suflă în ureche vorbe urâte despre sine. Ci toată această critică este învățată și integrată din mediul familial în care ne-am dezvoltat. Dacă mama îți spunea în copilărie că ești o fetiță rea, acest mesaj a conturat o parte din tine care la maturitate îți va spune în continuare că ești o femeie sau o persoană rea. Iar această parte din tine iese la iveală în anumite situații, când mai degrabă este folositor să o ignori, să nu o asculți.


Educarea copiilor

Probabil că suntem prima generație după multe care începe să dobândească variate cunoștințe de parenting. Video-uri, cărți, articole, workshop-uri… nu primești informație doar dacă nu vrei. Și tocmai prin conștientizarea propriilor răni emoționale, greșelilor făcute de părinți și bunici punem presiune pe noi să fim părinți buni sau mai degrabă părinți perfecți. Iar în certurile cu partenerul de cuplu te poți trezi criticându-te, spunându-ți că nu ești o mamă bună, atentă, implicată sau ce narațiune îți mai șoptește criticul tău interior. În special atunci când el poate a făcut o greșeală în relație cu copilul și tu nu ai fost acolo să corectezi asta, ori ți-a atras atenția asupra unui lucru neinspirat pe care i l-ai zis micuțului.


Banii

Banii nu aduc fericirea, dar uneori aduc liniștea. Sau în anumite cazuri direct neliniștea. Problemele de natură financiară pot determina vocea critică să fie foarte creativă în invalidările sale. Să îți spui că nu știi să faci investiții inteligente, cheltui banii aiurea, nu ești în stare să economisești sau chiar să câștigi lunar o sumă care să îți ofere confort. Te poți considera săracă în raport cu alții sau cu partenerul, să te vezi inferioară, incapabilă, deficientă.

Familia

O zonă sensibilă, incandescentă, unde te arzi dacă intri. Comparațiile cu familia lui, pe care tu o pui pe un piedestal, poate duce la o tiradă de critici dureroase. Tu nu ești de același nivel, nu gătești așa de bine, nu ești atât de fină, elegantă etc. În contrast îți poți spune o mulțime de lucruri urâte despre tine și familia ta.

Alimentația

Dacă ai un partener pasionat de sport și mâncatul sănătos, iar tu nu ești neapărat pe același palier cu el… nu de puține ori pot apărea conflicte legate de ce e în frigider și conduita ta alimentară, de petrecerea timpului liber într-un mod activ. Când ești supărată te autoliniștești cu dulciuri și cu mâncare? Nu e greu să vezi cum de aici te învârți într-un cerc în care te autoliniștești astfel și apoi te critici pentru ceea ce tocmai ai făcut. Îți vei spune că nu ești în stare să te abții, ești urâtă, grasă, și criticul tău te rănește suplimentar.


Responsabilitățile

Un alt subiect delicat se referă la asumarea responsabilității. Cine și ce face în relație. Iar tu ai senzația că faci aproape tot, că el nu te ajută suficient, nu e îndeajuns de implicat. Ca apoi să înceapă bombardamentul de critici: ești o fraieră, te lași păcălită sau manipulată, așa faci tu mereu, nu ești în stare să alegi bărbați maturi, ierți ca să își bată joc de tine etc.

Citește și:
Simți o mare diferență între tine și partenerul de cuplu? Semne că tu ai evoluat și el nu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle