Orice femeie cu pielea sensibilă știe cât de dificil este să găsească acea formulă de îngrijire care să i se potrivească și care să amelioreze simptomele pielii sensibile, precum roșeață, iritații, mâncărime.
Însă cel mai probabil nu știai că există anumite lucruri, aparent banale, care pot să înrăutățească simptomele și să ducă la o senzație acută de disconfort.
Din acest motiv, ne-am propus să facem lumină asupra aspectelor care ridică adesea semne de întrebare, mituri despre care ai citit sau ai auzit cu siguranță.
Mit: Un duș lung și fierbinte ajută la calmarea pielii sensibile
FALS!
Este unul dintre cel mai des întâlnite mituri și unul dintre cele mai nocive pentru pielea sensibilă. Expunerea la stimuli fierbinți are exact contrariul efectului pe care ți-l dorești. În loc de calmare, vor apărea iritații și o senzație puternică de disconfort. Cel mai bine ar fi să optezi pentru dușuri de o durată mică, iar apa să fie mereu călduță.
Mit: Expunerea la soare accentuează sensibilitatea pielii
ADEVĂRAT!
Ai auzit de atătea ori despre necesitatea de a introduce în rutina ta de frumusețe produse cu protecție solară cu spectru larg UVA-UVB și raze UVA lungi. O repetăm și noi! Acest pas este obligatoriu, cu atât mai mult dacă ai o piele sensibilă, deoarece razele UV declanșează stresul oxidativ și micro-inflamațiile de la nivelul pielii. În plus, trebuie să reții faptul că protecția solară nu trebuie aplicată numai în sezonul cald, ci indiferent de anotimp.
Mit: Un pahar de vin ajută la relaxarea corpului și este benefic pentru pielea ta
FALS!
Consumul de alcool este dăunător sănătății tale, iar dacă ai pielea sensibilă, ar trebui să știi care sunt riscurile la care te expui. Alcoolul dilată vasele de sânge de la nivelul pielii, așa că problemele cu roșeața se vor agrava considerabil. În plus, este cunoscut faptul că alcoolul deshidratează epiderma, iar pielea este mult mai expusă la factorii de stres. Sfatul nostru este să limitezi consumul de alcool sau chiar să renunți complet la acest obicei.
Mit: Ceea ce mănânci nu are efecte asupra pielii tale
FALS!
În fapt, nu tot ceea ce mănânci este dăunător pielii. Alimentele și mâncărurile de care ar trebui să te ții departe dacă ai pielea sensibilă sunt cele picante, deoarece conțin capsacină, o substanță ce acționează asupra receptorilor responsabili de producerea iritațiilor, a roșeții și senzației de piele care ține’.
Mit: Renunțarea la fumat are efecte asupra pielii sensibile
ADEVĂRAT!
Fumatul este un obicei foarte dăunător pentru întregul nostru organism. Nicotina din fumul de țigare are efecte devastatoare asupra vaselor de sânge, afectează micro-circulația și deshidratează pielea, care astfel este mult mai expusă la acțiunea factorilor externi. Renunțarea la fumat, chiar și doar reducerea numărului de țigări, ajută considerabil la calmarea pielii sensibile și la îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.
Mit: Starea de spirit nu influențează condiția pielii sensibile
FALS!
Probabil nu știai, dar stresul are efecte chiar și asupra pielii noastre, în special dacă avem piele sensibilă. Stresul emoțional conduce la dilatarea vaselor de sânge, iar astfel conduce la apariția roșeții și a senzației de disconfort. Poți combate acest aspect practicând yoga sau orice alte metode de relaxare.
Mit: Pielea sensibilă este o consecință a unor alergii
FALS!
Multe persoane consideră că alergiile sunt motivul pentru care au o piele sensibilă. Complet greșit! Alergiile pot cauza diverse iritații, roșeață și mâncărimi, dar sensibilitatea pielii apare atunci din numeroase alte motive: stres, rutina de îngrijire necorespunzătoare, expunerea prelungită la soare, dezechilibru hormonal, chiar și poluare.
Mit: Numai persoanele cu tenul uscat au pielea sensibilă
FALS!
Orice tip de ten – uscat, gras, mix, normal – poate fi sensibil. Aspectul la care trebuie să fii foarte atentă este nivelul de hidratare. În acest caz, se recomandă consumul constant de apă, dar și o îngrijire corespunzătoare a pielii, care trebuie să includă un produs destinat acestui tip de piele.