O dantura frumoasa seduce si imbie la admiratie, iar un zambet sincer este o carte de vizita irezistibila. Daca nu ai avut norocul sa fii inzestrata cu dinti perfect aliniati, afla ca nu este niciodata prea tirziu sa-i corectezi.
Ii poti observa oriunde… La intilniri de business, in pub-uri sau in alte contexte sociale. Sint oamenii care zambesc intotdeauna timid, care nu rid niciodata din toata inima, iar atunci cind o fac isi acopera gura in mod automat. Aceste gesturi tradeaza de obicei un complex legat de dantura. Si pentru ca traim intr-o lume obsedata de imagine, este putin probabil sa fie vorba despre un defect care se rezolva cu citeva vizite la stomatolog, precum o carie sau un dinte lipsa.
Oricine e constient de faptul ca trebuie sa arate prezentabil ar face un minim efort sa corecteze niste defecte atit de flagrante. Insa de multe ori este vorba despre altceva… Multe persoane au dintii strimbi sau incalecati, iar aceste anormalii se corecteaza uneori in ani de zile si presupun un stres de adaptare destul de solicitant si niste costuri deloc neglijabile.
„Ramura stomatologiei care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul anomaliilor dento-maxilare (care inseamna abateri de la pozitia normala a dintilor, a maxilarelor si efectele lor asupra ocluziei sau muscaturii) se numeste ortodontie si provine din cuvintele grecesti orthos, care inseamna «drept» si odontes, care se traduce prin «dinti». O anomalie nu este o boala, ci doar o abatere de la ceea ce este considerat a fi normal', spune medicul ortodont Anca Oltean. Insa de multe ori aceste probleme dentare nu impiedica persoanele afectate doar sa zimbeasca larg, ci afecteaza si dictia, masticatia sau igiena dentara.
„Fiecare tip de anomalie este caracterizat prin modificari privind pozitia maxilarelor in cele trei planuri sau/si modificari ale pozitiei dintilor. Atunci cind dintii sint inghesuiti, igiena dentara este ingreunata si se creeaza conditii favorabile depunerii tartrului. Iar asta intretine inflamatia gingiei, apar singerari la periaj etc. Aspectul estetic al zambetului este influentat prin expunerea unor incisivi rotati sau incalecati. Principalul obiectiv al tratamentului ortodontic este obtinerea unei ocluzii functionale prin care sa se asigure sanatatea structurilor orale si imbunatatirea aspectului facial', completeaza dr. Anca Oltean. Deci tratamentul acestor anomalii nu este un simplu moft de ordin estetic, ci o prioritate medicala.
Si daca ni se pare normal sa vedem aparate dentare purtate de copii sau de adolescenti, lucurile nu stau la fel cu adultii, pentru ca atunci cind ma gindesc la dinti prinsi in sirme imi vine involuntar in minte imaginea lui Betty cea urita. Dar daca luam in considerare faptul ca vedete de calibrul lui Tom Cruise sau Gwen Stefani au indraznit sa apara in public purtind aparate dentare vizibile, poate exageram atunci cind ne gindim ca un asemenea artificiu de imagine ne-ar putea face sa parem mai putin cool.
Marturisesc ca problemele ortodontice imi sint mai aproape de casa decit mi-ar placea. Adica si eu am avut toata viata strungareata, dar am invatat sa o privesc ca pe o parte din mine care imi ofera individualitate si sarm. M-a incurajat si faptul ca Vanessa Paradis l-a cucerit pe Johnny Depp chiar daca avea acest defect, iar Madonna a cucerit lumea fara sa apeleze la beneficiile ortodontiei.
Dar sora mea nu a fost la fel de norocoasa, pentru ca unii dinti i-au crescut pur si simplu anapoda. Imi povestea la un moment dat ca nu a realizat niciodata ca are probleme cu dantura pina in liceu, cind i-am spus verde in fata: „Andra, tu ai vazut ca ai dintii strimbi!?'. Si de atunci a ramas cu un complex greu de zdruncinat. Acest episod nu mi-a ramas intiparit in memorie pentru ca mi s-a parut nesemnificativ in clipa aceea, dar imi amintesc ca mama a incercat la un moment dat sa o convinga sa gaseasca solutii pentru alinierea danturii. Dar Andra nu voia sa piarda din popularitate purtind marca tocilarilor, adica aparatul dentar. Insa de cind a intrat in cimpul muncii, sora mea s-a hotarit sa faca pasul cel mare. Adica sa fie o tinara adulta cu dintii in sirme. „Cind am aflat de la ortodont ca trebuie sa port aparat dentar trei ani de zile nu eram convinsa ca imi pot compromite imaginea pentru atita vreme. Dar pe de alta parte m-am gindit ca la 22 de ani viata abia incepe si ca totul o sa fie bine daca voi reusi sa am dantura frumoasa pina la 25', mi-a marturisit Andra.
Si atunci am aflat ca purtarea unui aparat dentar nu afecteaza doar persoana care se trateaza, ci si pe oamenii din jurul ei. Imi amintesc ca imediat cum a inceput sa il poarte, toate conversatiile noastre se transformau intr-un monolog in care ea isi plingea de mila… ca o dor dintii, ca nu poate sa mai suporte disconfortul, ca ii este rusine sa iasa in lume. Oricit as fi incercat sa fiu o sora buna, pur si simplu nu puteam empatiza cu starile prin care trecea. La un moment dat ajunsesem sa cred ca toata viata ei graviteaza in jurul aparatului dentar, pentru ca fiecare conversatie ajungea, inevitabil, la acest subiect. Mai mult, imi trimitea zilnic pe messenger link-uri cu poze dinainte si de dupa tratamentul ortodontic. „In primele zile mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu noua mea imagine si cu durerea care nu inceta sa imi sape in gingii. Nici macar nu puteam sa musc si imi era tot timpul foame. Aceasta schimbare m-a aruncat intr-o depresie grava, imi venea sa pling tot timpul si singurele lucruri care m-au ajutat sa depasesc prima perioada au fost pozele motivationale cu cazuri extreme rezolvate de ortodontie. Iar in urmatoarele doua luni stima de sine imi scazuse la cote minime si imi imaginam ca nici un baiat nu ma va mai placea vreodata, iar de iesit in oras nici nu putea fi vorba', mi-a marturisit sora mea. Aceste sacrificii par destul de infricosatoare si te fac sa te intrebi daca se merita sa le faci doar de dragul unei danturi perfecte.
Insa tratamentele ortodontice cu aparate dentare care se plaseaza in spatele danturii si sint practic invizibile au inceput sa devina din ce in ce mai accesibile si la noi in tara. Cintareata Cheryl Cole si-a indreptat dintii astfel si, desi era non-stop in vizorul presei, nimeni nu si-a dat seama de secretul ei. Medicul primar ortodont Anca Oltean lucreaza cu acest tip de aparate si mi-a povestit ca pacientii ei sint mai mult decit incintati de faptul ca pot sa zambeasca nestingheriti pe tot parcursul tratamentului. Desigur, ei nu sint scutiti total de chinul acomodarii: „Dupa aplicarea aparatului lingual pot sa apara mici probleme de pronuntie a unor consoane, dar acestea se remit dupa citeva zile de la instalarea aparatului. Si limba necesita o perioada de acomodare, iar igiena dentara trebuie sa fie mai riguroasa in aceasta perioada – exista miscari specifice de periaj si este recomandata folosirea unui dus bucal', explica medicul ortodont.
Daca esti una dintre acele persoane care suporta cu greu chinurile de pe scaunul stomatologului, afla ca si dentistii au parte la rindul lor de acelasi calvar atunci cind nevoia o cere. „Se spune ca cizmarul nu are cizme. Ei bine, in cazul meu, acest proverb a incetat sa se mai aplice cind am decis sa urmez un tratament ortodontic. In adolescenta mi-a fost foarte frica de stomatolog si am avut multe afectiuni dentare. Pe o parte dintre ele le-am tratat in timpul studentiei – am urmat cursurile facultatii de stomatologie. Totusi, desi eram medic dentist, o problema ramasese nerezolvata: aspectul fizionomic. Dintii frontali nu erau corect aliniati si ofereau o senzatie aproape imperceptibila de asimetrie care, daca nu erai specialist, nu iti dadeai seama de unde vine. Pe mine, insa, ma deranja si, stiind ca e posibil un tratament ortodontic, am cautat medicul si aparatul potrivit. Dupa mai multe consultatii, am aflat ca exista un aparat ortodontic care poate fi fixat pe partea interioara, dinspre limba, a dintilor. Desi costa mai mult, am decis ca este cea mai buna solutie pentru mine. Am o colaborare cu un post de televiziune si un aparat dentar vizibil pe partea frontala a dintilor era exclus din start. Aveam nevoie de o solutie invizibila. Pina m-am obisnuit cu aparatul dentar, au fost doua saptamini foarte grele. Practic, a trebuit sa invat sa vorbesc! Dar dupa perioada de adaptare, nimeni nu isi dadea seama ca eu am, de fapt, bracket-uri lipite de dinti. Aveam momente in care doream sa spun cuiva: «Uite, eu port un aparat dentar foarte dragut, rar intilnit la noi in tara! E ca un fel de gadget adus de la Paris!». Erau si momente mai grele, cind doamna doctor imi activa aparatul si, timp de doua zile, abia reuseam sa maninc din cauza unor senzatii difuze de durere. Dar dincolo de toate eforturile, aparatul dentar mi-a schimbat complet fizionomia si pot spune ca acum, la 35 de ani, imi place mai mult cum arat decit la 20', marturiseste Loredana, una dintre pacientele care s-au bucurat de avantajele acestui tip de aparat.
Otilia, o alta pacienta multumita de aceasta tehnologie, mi-a povestit ca se obisnuise atit de mult cu prezenta aparatului incit atunci cind si l-a indepartat simtea ca ii lipseste ceva: „Am purtat aparat dentar si in copilarie, dar ulterior am considerat ca mai este nevoie de o interventie asupra pozitiei dintilor, asa ca am recurs la un aparat lingual. E adevarat ca schimbarea pozitiei aparatului insemna sa stau cu gura deschisa aproximativ o ora, lucru cu care m-am obisnuit in timp si incepusem sa apreciez faptul ca dupa serviciu ma relaxam culcata pe scaun la orizontala timp de o ora. Oamenii nu sesizau de obicei ca il port, iar celor carora le spuneam apreciau curajul si faptul ca dau importanta aspectului si sanatatii danturii', mi-a dezvaluit Otilia.
Defectele danturii se corecteaza mult mai simplu in copilarie, cind oasele au o mobilitate mai mare, dar poate ca totusi maturitatea este virsta la care sa porti aparat dentar daca acesta este vizibil. Adultii privesc acest lucru cu toleranta si intelegere, pe cind pentru copii poate fi un factor care sa le afecteze stima de sine pe viata. De exemplu, prietena mea Laura are niste dinti pentru care ar invidia-o si celebritatile cu placute de portelan. Insa faptul ca a purtat aparat dentar in scoala generala si era tinta ironiilor malitioase ale colegilor a afectat-o pe termen lung. De curind priveam niste poze cu noi la o petrecere si ii admiram zimbetul hollywoodian, cind mi-a spus ca, retrospectiv, crede ca a platit pentru el poate mai mult decit face. „Cind eram in clasa a VIII-a toti copiii faceau misto de mine zilnic. Poate sint ratusca cea urita care s-a transformat intr-o lebada, dar sa stii ca nici in ziua de azi nu ma simt confortabil in grupuri mari de oameni si ma astept in orice moment sa arunce cineva cu o hirtie in mine sau sa imi adreseze o vorba «de dulce». Copiii pot fi foarte cruzi', mi-a marturisit Laura, vizibil afectata.
Cit despre sora mea (care are un aparat cit se poate de vizibil), am remarcat ca dupa acele doua luni de cosmar a revenit la un stil de viata normal. Si se ingrijora degeaba ca nu va mai avea admiratori, pentru ca aparatul dentar a lucrat in favoarea ei: „Dupa ce am inceput sa ies in lume, am observat ca ma abordeaza mult mai multi baieti, pentru ca isi imagineaza ca am un complex si implicit devin mult mai abordabila. Dar cu toate astea, abia astept sa am dantura perfecta la care visez. Ca sa celebrez evenimentul o sa port ruj rosu in fiecare zi!', imi spune, plina de speranta. Iar optimismul ei este atit de contagios incit parca ma simt tentata sa-mi corectez si eu strungareata. Pentru ca, iata, nu este niciodata prea tirziu!
Lavinia Gogu
Foto: Guliver