Zaharul ne imbatraneste

Daca ispita unei talii de viespe nu e destul de puternica pentru a te convinge sa renunti la tentatiile dulci, atunci poate faptul ca zaharul te imbatrineste inainte de vreme te va determina sa te abtii de la ciocolata, praji­turi, fur­se­curi, bomboane cu menta, caramele, inghetata...

Nu ma pot abtine de la caramele frantuzesti cu unt, praline, M&M (cele colorate, nu cele de ciocolata) si strudele cu mere. Gata, am dezvaluit tot (asta in cazul in care cineva se gindeste sa-mi faca o bucurie si sa-mi trimita la birou, in perioada deadline-ului, o surpriza dulce). Dar sa revenim. In fond, scriu acest articol pentru a te informa in legatura cu efectele negative ale zaharului asupra sanatatii tale (cresterea numarului de bolnavi care sufera de diabet sau obezitate este alarmanta).


Tot zaharul este responsabil pentru felul in care imbatrinesti. Da, ai auzit bine. Zaharul ne imbatrineste.

Am intilnit un francez absolut sarmant, care mi-a daruit o carte: 10 minutes, 10 years, a celebrului dermatolog al vedetor de la Hollywood, Dr. Frederic Brandt (este singurul me­dic la care apeleaza Madonna pentru injectii cu Botox si peeling-uri). Am citit-o in doar doua nopti. Desi stiam despre descoperirile facute in le­ga­tura cu strinsa corelatie dintre zahar si imbatrinirea pielii, practic, cartea m-a ajutat sa inteleg procesul. Se pare ca, in 2002, dermatologul vedetelor s-a hotarit sa apeleze la o dieta drastica si foarte restrictiva in privinta aportului de zahar.


Astfel, a reusit sa slabeasca aproape 30 kg, iar pacientii care nu il vazusera pe parcursul dietei nu conteneau sa il intrebe daca isi facuse vreun facelift. „Nu, am facut ceva mult mai ieftin decit un facelift: am renuntat la zahar', le explica Dr. Brandt pacientilor. 

In ultimii ani, s-au facut cercetari remarcabile in legatura cu un proces care are loc in organism, numit glicatie. Totul a pornit de la ideea de a studia cauzele daunelor pe care le sufera sistemul circulator datorita inflamatiilor, in cazul bolnavilor de diabet. Lasind la o parte complicatiile medicale severe care pot interveni (in special in cazul diabetului de tip II, cauzat de obezitate si consum excesiv de zahar) – ca orbirea, necesitatea de amputare a picioarelor sau chiar moartea prematura –, cercetatorii au descoperit ca aceste modificari care au loc in organism, cit si inflamatiile care pot duce la tot felul de complicatii se datoreaza efectelor secundare ale procesului de glicatie.

Fenomenul are loc cind mo­leculele de zahar din singe se ataseaza proteinelor pentru a forma niste molecule daunatoare numite „ad­vanced glycation end products (in prescurtare AGEs). |n traducere, rezultatele unei glicatii avansate. Cu cit consumi mai mult zahar, cu atit se dezvolta in organism mai multe AGEs.


„Cu cit se acumuleaza un numar mai mare de AGEs, cu atit cau­zea­za inflamarea si afectarea aproape a tuturor celulelor si moleculelor din organism', afirma Dr. Brandt. Din pacate, colagenul fiind cea mai raspindita proteina din organism, aproximativ 70-75% din organism devine afectat de glicatie. La fel se intimpla si cu elastina din derma, fibra de proteina care asigura elasticitatea pielii. Odata afectate de glicatie, printr-un proces numit de catre specialisti cross-linking, transforma moleculele de colagen si elastin, de altfel pline de energie, in niste molecule rigide si dure.


Sa-ti explic in ce mod te afecteaza acest lucru. Cind zimbesti, daca moleculele de colagen si elastina sint in forma buna, dupa ce se sterge zimbetul de pe fata, pielea revine la loc; daca acestea sint rigide, pielea nu isi revine, formind ridurile de expresie. Acest efect de imbatrinire incepe pe la virsta de 35 de ani si procesul se intensifica rapid dupa aceasta virsta, potrivit unui studiu realizat de British Journal of Dermatology.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet