Daca ispita unei talii de viespe nu e destul de puternica pentru a te convinge sa renunti la tentatiile dulci, atunci poate faptul ca zaharul te imbatrineste inainte de vreme te va determina sa te abtii de la ciocolata, prajituri, fursecuri, bomboane cu menta, caramele, inghetata...
Nu ma pot abtine de la caramele frantuzesti cu unt, praline, M&M (cele colorate, nu cele de ciocolata) si strudele cu mere. Gata, am dezvaluit tot (asta in cazul in care cineva se gindeste sa-mi faca o bucurie si sa-mi trimita la birou, in perioada deadline-ului, o surpriza dulce). Dar sa revenim. In fond, scriu acest articol pentru a te informa in legatura cu efectele negative ale zaharului asupra sanatatii tale (cresterea numarului de bolnavi care sufera de diabet sau obezitate este alarmanta).
Tot zaharul este responsabil pentru felul in care imbatrinesti. Da, ai auzit bine. Zaharul ne imbatrineste.
Am intilnit un francez absolut sarmant, care mi-a daruit o carte: 10 minutes, 10 years, a celebrului dermatolog al vedetor de la Hollywood, Dr. Frederic Brandt (este singurul medic la care apeleaza Madonna pentru injectii cu Botox si peeling-uri). Am citit-o in doar doua nopti. Desi stiam despre descoperirile facute in legatura cu strinsa corelatie dintre zahar si imbatrinirea pielii, practic, cartea m-a ajutat sa inteleg procesul. Se pare ca, in 2002, dermatologul vedetelor s-a hotarit sa apeleze la o dieta drastica si foarte restrictiva in privinta aportului de zahar.
Astfel, a reusit sa slabeasca aproape 30 kg, iar pacientii care nu il vazusera pe parcursul dietei nu conteneau sa il intrebe daca isi facuse vreun facelift. „Nu, am facut ceva mult mai ieftin decit un facelift: am renuntat la zahar', le explica Dr. Brandt pacientilor.
In ultimii ani, s-au facut cercetari remarcabile in legatura cu un proces care are loc in organism, numit glicatie. Totul a pornit de la ideea de a studia cauzele daunelor pe care le sufera sistemul circulator datorita inflamatiilor, in cazul bolnavilor de diabet. Lasind la o parte complicatiile medicale severe care pot interveni (in special in cazul diabetului de tip II, cauzat de obezitate si consum excesiv de zahar) – ca orbirea, necesitatea de amputare a picioarelor sau chiar moartea prematura –, cercetatorii au descoperit ca aceste modificari care au loc in organism, cit si inflamatiile care pot duce la tot felul de complicatii se datoreaza efectelor secundare ale procesului de glicatie.
Fenomenul are loc cind moleculele de zahar din singe se ataseaza proteinelor pentru a forma niste molecule daunatoare numite „advanced glycation end products (in prescurtare AGEs). |n traducere, rezultatele unei glicatii avansate. Cu cit consumi mai mult zahar, cu atit se dezvolta in organism mai multe AGEs.
„Cu cit se acumuleaza un numar mai mare de AGEs, cu atit cauzeaza inflamarea si afectarea aproape a tuturor celulelor si moleculelor din organism', afirma Dr. Brandt. Din pacate, colagenul fiind cea mai raspindita proteina din organism, aproximativ 70-75% din organism devine afectat de glicatie. La fel se intimpla si cu elastina din derma, fibra de proteina care asigura elasticitatea pielii. Odata afectate de glicatie, printr-un proces numit de catre specialisti cross-linking, transforma moleculele de colagen si elastin, de altfel pline de energie, in niste molecule rigide si dure.
Sa-ti explic in ce mod te afecteaza acest lucru. Cind zimbesti, daca moleculele de colagen si elastina sint in forma buna, dupa ce se sterge zimbetul de pe fata, pielea revine la loc; daca acestea sint rigide, pielea nu isi revine, formind ridurile de expresie. Acest efect de imbatrinire incepe pe la virsta de 35 de ani si procesul se intensifica rapid dupa aceasta virsta, potrivit unui studiu realizat de British Journal of Dermatology.
Lasind la o parte faptul ca glicatia distruge colagenul, mai afecteaza si tipul de colagen pe care il ai (da, draga mea, exista diferite tipuri de „calitate' a colagenului). Organismul nostru contine trei tipuri de colagen. Tipurile I si II sint mai fragile si vulnerabile, pe cind tipul III este cel mai puternic si mai rezistent. Moleculele de AGEs transforma colagenul de tip III in colagen de tip I, ceea ce, in timp, va duce la lasarea pielii. si, de parca nu ar fi de ajuns, ca rezultat al procesului de glicatie se dezactiveaza in organism enzimele naturale antioxidante, lasind pielea foarte vulnerabila la efectele nocive ale razelor UV (principala cauza a imbatrinirii pielii).
Cei care cunosc foarte bine efectele devastatoare ale zaharului asupra organismului sint bolnavii care sufera de diabet, care, din cauza faptului ca pot trai ani de zile cu nivelul de zahar ridicat in singe, pina sa descopere boala, pot avea cu pina la de 50 de ori mai multi AGEs in piele decit cei sanatosi. Din aceasta cauza, cei care sufera de aceasta boala par mult mai batrini decit sint. Vestea buna e ca niciodata nu e prea tirziu sa dai ceasul inapoi (cel putin in cazul afectiunilor legate de consumul ridicat de zahar).
In cartea doctorului Frederic Brandt am descoperit cinci metode prin care poti sa ai o dieta sanatoasa si sa recapeti tineretea pielii:
1. Trebuie sa reduci drastic aportul de zahar. Nu va fi usor. Trebuie sa elimini din alimentatie nu doar dulciurile, ci si alimentele care, prin digestie, se transforma in glucoza (fructe, legume, fructoza si cereale). Incearca sa limitezi aportul de zahar la 10% din totalul de calorii consumate pe zi (o femeie trebuie sa consume in jur de 1.400-1.800 kcal pe zi). Ai grija, de asemenea, la zaharurile „ascunse' in diferite alimente precum siropul de malt, concentratul de fructe, maltoza, siropul de porumb.
2. Trebuie sa asiguri organismului tau un aport de cel putin 1 mg de vitamina B1 si B6 in fiecare zi. Aceste vitamine inhiba efectele moleculelor AGEs, potrivit mai multor studii publicate. Poti opta pentru tablete de multivitamine care sa contina cel putin cite 1 mg din aceste vitamine sau sa iei suplimente individuale.
3. Ai nevoie de o crema cu SPF 30, pe care sa o folosesti zilnic. Potrivit studiilor realizate de catre specialistii de la British Journal of Dermatology, pielea expusa la soare duce la formarea unui numar mult mai mare de molecule AGEs decit cea protejata cu ecrane solare.
4. Creste aportul de suplimente nutritive care sa contina antioxidanti. Antioxidantii ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi si impiedica moleculele de zahar din singe sa atace moleculele de proteine. Astfel, fie alegi un supliment nutritiv, fie o alimentatie bogata in rodii, struguri, alune neprajite, legume sau afine. De asemenea, nu uita ca antioxidantii aplicati direct pe piele ajuta la protejarea colagenului si a elastinei, asadar alege creme care contin vitaminele C sau E sau extract de ceai alb.
5. Foloseste, de asemenea, si creme care contin cele mai noi ingrediente cosmetice pentru a proteja pielea de efectele zaharului. Ingrediente precum aminoguanidinele si alistinul blocheaza formarea moleculelor AGEs, conform mai multor studii. Acestea ataca moleculele care incep procesul de glicatie si previn distrugerea colagenului si a elastinei.
Desi ador dulciurile, nu gasesc nimic gratios in a imbatrini prematur, fara sa pot sa fac ceva pentru asta (in fond, pentru ce apelez la atitea tratamente si creme antiaging?). Asadar, bye-bye, caramele cu unt, M&M… praline… Dar la gogosile bunicii nu renunt! Cel putin, nu de tot…
Arhiva revistei ELLE
Foto:Shutterstock