Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în conferința de presă pe care a susținut-o miercuri data la care va începe noul an școlar preuniversitar.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ.
Următoarea întrebare pe care și-au pus-o toți părinții a fost dacă elevii vor trebui să poarte măști de protecție în timpul cursurilor. Ministrul Educației, Monica Anisie, a venit cu unele precizări menite a lămuri situația.
Într-o intervenție televizată la Antena3, Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că elevii vor trebui să respecte toate măsurile de igienă și de distanțare fizică. Cât despre măști, elevii de peste 5 ani vor trebui să le poate zilnic, iar în cazul celor mai mici de 5 ani, Ministerul Sănătății va fi cel care va decide.
„Trebuie să spunem că atât în scenariul 1, cât și în scenariul 2, trebuie respectate normele de igienă și normele de sănătate publică. Ultimele precizări de la OMS prevăd o distanțare de 1 metru. La momentul acesta fiecare Inspectorat școlar face o analiză. Vor realiza pentru fiecare unitate de învâțământ inclusiv acea oglindă a clasei ca să vedem care sunt problemele și să găsim soluțiile până la 14 septembrie.
Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că e obligatoriu de purtat. Și dacă vă amintiți nu de foarte mult timp am încheiat examenele naționale, copiii au purtat mască la examene”, a declarat Ministrul Educației la Antena3.
Așa cum a precizat și Președintele României, anul școlar se va desfășura în funcție de trei scenarii care au fost stabilite de către autorități. „Decizia se descentralizează, se ține cont de situația din localitate, chiar din școală”, a spus președintele, precizând că aceste scenarii se vor actualiza permanent, nefiind luată în considerare situația în care scenariul roșu se poate prelungi pentru o perioadă îndelungată. Analiza se va face zilnic, folosind datele din ultimele 14 zile, a mai subliniat Klaus Iohannis.
„Ceea ce este clar în acest moment este că începem școala. Și este foarte important pentru că ne dorim un învățământ de calitate, dar în același timp ne dorim ca toți elevii și profesorii să fie în siguranță la școală. Trebuie să spunem încă de la început tuturor că decizia este una descentralizată, la nivelul localității. Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația din punct de vedere al infrastructurii dar și din punct de vedere al îmbolnăvirilor. Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, se stabilește scenariul, după care se va transmite către Inspectoratul Școlar Județean care, împreună cu DSP, analizează și din punct de vedere epidemiologic situația dar și din punct de vedere a ceea ce școala a decis în consiliul de administrația și împreună în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia suspendării cursurilor”, a mai declarat Monica Anisie.
Învățământul online rămâne o opțiune și vine să completeze procesul educativ acolo unde cursurile nu se pot ține fizic.
Criteriul de care se ține cont la stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:
– Scenariul VERDE înseamnă că în localitatea respectivă este mai puțin de o persoană infectată cu Covid-19, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. „Toți elevii merg la școală, se țin cursuri normale”, precizează președintele.
– Scenariul GALBEN – 1-3 persoane infectate, în medie, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori: „O parte din activități se țin în școală și o parte în online. Grădinițele și primarul merg la școală, clasele ce se pregătesc de examene merg la școală, iar celelalte clase trebuie să facă loc de distanțare.”
– Scenariu ROȘU – mai mult de 3 cazuri, în medie, în ultimele zile. „Școala se închide de tot, se învață doar online.”
CONȚINUT VIDEO ELLE„Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare”, a mai precizat Klaus Iohannis.
Cand incepe scoala după vacanta de vara? Structura an scolar 2020-2021
Foto: Arhiva Revistei ELLE