Marcel Vela, ministrul de Interne al României, explică cum va arăta starea de alertă ce va fi instalată după 15 mai.
Președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat că starea de urgență nu se va prelungi, însă după 15 mai va fi înlocuită cu una de alertă. Aceasta vine cu o serie de măsuri de relaxare, care vor avea loc treptat.
În ceea ce privește deplasările și declarațiile pe proprie răspundere, Marcel Vela, ministrul de Interne, face câteva precizări. Acesta speră ca declarații să nu mai fie necesare, exceptând însă zonele carantinate. De asemenea, avertizează și că infectările cu noul coronavirus trebuie să se afle pe un trend descendent.
„Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi, probabil sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii, în ipoteza în care trendul va fi descendent al cazurilor înregistrate în statistică medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili. Mai sunt două săptămâni până la această decizie şi ne dorim toţi, din tot sufletul, să nu fie o explozie de cazuri care ar putea să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii: şi domnul preşedinte, şi Guvernul, şi toţi cetăţenii. Noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate„, spune Vela într-un interviu acordat celor de la Antena 3, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește celelalte restricții pe care trebuie să le respectăm acum, Vela spune că după 15 mai vom putea vorbi de o relaxare a acestor măsuri în mai multe domenii. Începând cu cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare și continuând cu antrenamentele sportivilor, sporturile individuale sau activităţile sportive individuale precum drumeţiile, mersul cu bicicleta sau pescuitul. Însă, toate aceste modificări se vor face treptat, iar deciziile vor fi luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, pe 14 sau 15 mai. „Această stare de alertă este un tranzit spre starea de normalitate”, spune Vela.
De asemenea, acesta mai precizează și faptul că dacă numărul de infectări va crește, anumite zone vor putea intra în carantină. „În această noapte am introdus în carantină un cartier din Buzău pentru că s-au înregistrat brusc câteva cazuri pozitive – 19 cazuri. În aceste cazuri de inconştienţă sau de risc major nu este exclusă ipoteza ca şi după 15 mai, prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, să apară asemenea decizii care implică abordarea unor măsuri restrictive pentru oprirea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus”.
Legat de acordarea amenzilor în starea de alertă, Vela spune că încă nu poate oferi un răspuns concret. Însă, toate aceste decizii vor fi luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
„Starea de alertă va fi declarată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi va fi gestionată de acest comitet care analizează propunerile unui grup tehnic care va analiza situaţiile în teren, situaţia epidemiologică. Toate deciziile de sancţiune sunt decise atunci de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Dacă în decizia comitetului va fi preluată norma imperativă cu măsură coercitivă pentru a fi aplicată şi în starea de alertă, atunci se va aplica, dacă nu va fi preluată norma, nu se va aplica. Nu pot să vă spun acum dacă se aplică sau nu. Tot ce se va decide va depinde de norma epidemiologică”.
În ceea ce privește situația persoanelor de peste 65 de ani, ministrul de Interne, spune că „ce vom face ca perspectivă după 15 mai, va fi, cu siguranţă, să lăsăm persoanele peste 65 ani să poată ieşi liber, dar să impunem nişte condiţii, gen să poarte mască, să fie o anumită distanţă în mijloacele de transport, dacă se duc la serviciu să fie decalat programul, să fie luată temperatura cu termometrul digital”. Însă și aceste măsuri vor fi discutate la vremea respectivă, iar decizia finală va aparține Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Foto: Facebook Politia Romana