Vom avea „creștere rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității”, spune Alexandru Rafila

Vom avea o creștere rapidă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă și de o creștere a mortalității, a avertizat medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Vom avea "creștere rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității", spune Alexandru Rafila

În următoarea perioadă vom avea parte de o creștere rapidă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus care vor necesita terapie intensivă, dar și de o creștere a mortalității în urma Covid-19, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Acesta afirmă că este de așteptat o creștere rapidă în acest sens în următoarele săptămâni, și a și explicat mecanismul acestui decalaj. Medicul a vorbit pentru postul de televiziune Digi24, și a explicat că, statistic, 5% dintre pacienții infectați cu coronavirus vor dezvolta o formă gravă a bolii și vor necesita tratament în secțiile de terapie intensivă. Însă pacienții nu necesită terapie intensivă în a doua zi de la diagnosticare, a spus Rafila, pentru că boala Covid-19 are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a de agrava.

Tocmai din acest motiv este așteptată în curând această creștere rapidă, dat fiind numărul mare de infectări din ultimele zile. Perioada în care România a înregistrat peste 1000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi își va arăta efectele în termeni de decese și cazuri care să necesite intubare la ceva timp după.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp.”, a spus Alexandru Rafila. „În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat medicul.

De asemenea, el a insistat și asupra faptului că este important ca sistemul medical din România să fie pregătit pentru această creștere rapidă, pentru că aceasta este o evoluție previzibilă a situației.

Citește și:
Studiu: de ce par unii oameni mai protejați de coronavirus?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet