Dacă ai de ales între vizieră sau mască de protecție, ce ai alege pentru a te feri de noul coronavirus? Cercetătorii au testat eficiența celor două mijloace de protecție și au ajuns la o concluzie.
Este vorba despre un experiment făcut de trei cercetători de la Florida Atlantic University, care au realizat teste utilizând măști cu supapă, măști chirurgicale și viziere, pentru a studia felul în care se mișcă particulele foarte mici, de dimensiuni nanometrice, așa cum sunt și cele emise prin respirație, vorbire, tuse sau strănut și prin intermediul cărora se transmite coronavirusul. Așa încât, în alegerea dintre vizieră sau mască de protecție, au și găsit o variantă optimă.
Rezultatele testelor care arată ce e de preferat să purtăm au fost interpretate pentru postul de televiziune Digi24 de fizicianul Cristian Presură, care a explicat că, în alegerea dintre vizieră sau mască de protecție, trebuie să alegem varianta cea mai sigură, nici una dintre ele neasigurând o protecție de 100%. Totuși, s-a constatat că măștile chirurgicale oferă o protecție superioară celei oferite de viziere în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.
„Concluziile experimentului sunt puțin îngrijorătoare. Noi folosim măștile, în mod special, pentru a nu da virusul mai departe. Asta este principala funcție a măștii, de a bloca, atunci când suntem infectați, împrăștierea virusului„, a explicat acesta.
Vizieră sau mască de protecție? Ce alegi?
Fizicianul spune că în cazul vizierei „se vede cum aerosolii pleacă pe sub vizieră, și chiar dacă în prima instanță, sunt blocați de vizieră, după mai multe minute, aerosolii se împrăștie pe sub vizieră și totuși ajung la distanțe rezonabile, la distanță de un metru după cinci minute. La fel se întâmplă și în cazul măștilor cu valvă, unde se observă foarte clar că, chiar și atunci când se expiră, aerosolii trec prin acea valvă și sunt împrăștiați în jur. Este îngrijorător, într-adevăr.
Măștile obișnuite, se vede în video, aruncă virusul, în sus, între zona dintre nas și ochi, în rest ele sunt foate bune. Viziera oprește, dar după un anumit moment, în partea de jos, aerosolii se formează și se împrăștie în toate direcțiile.'
Fizicianul a făcut o analogie cu răspândirea fumului de țigară, explicând experimentul americanilor despre protecția oferită de vizieră sau mască de protecție. „Dacă fumăm în spatele unei viziere și apoi dăm afară fumul, acesta inițial este blocat, apoi se împrăștie încetul cu încetul. Masca oferă mult mai multă protecție, viziera oferă mai puțină protecție. Când masca este făcută prost, aerosolii ies drept prin mască. Aceste măști pe care noi le folosim ar trebui validate înainte de a ajunge la consumatori'.
Așadar, folosește o mască dacă vrei să te protejezi, și mai ales să nu îi infectezi pe alții.
Citește și:
Ce se întâmplă la școală cu elevii cu simptome de Covid-19? Explicațiile ministrei Monica Anisie
Foto: arhiva ELLE