Iata care sunt cele mai bune vitamine si suplimente alimentare pentru un par sanatos, frumos si mai rezistent.
Vitamina D
Vitamina D3, o forma inactiva a vitaminei D pe care corpul tau o proceseaza atunci cand are nevoie, este cea care asigura regenerarea firului de par si care ajuta la cresterea mai rapida a acestuia. Un deficit de D3 poate cauza caderea parului, asadar incearca sa incorporezi in dieta ta doza recomandata zilnic de 15 micrograme: 10-20 de minute de plimbare prin soare sunt suficiente pentru asta, in functie de tipul tau de ten. De asemenea, consumul moderat de peste gras, cereale integrale si lactate, contribuie la aportul necesar de vitamina D3.
Fier
Fierul iti mentine parul viu si sanatos, prin oxigenarea fiecarei suvite, cu ajutorul celulelor rosii care absorb nutrientii din organism. Daca nu esti vegetariana, poti atinge cu usurinta doza recomandata zilnic, de 18 miligrame, prin consumul de carne rosie si slaba (precum cea de vita). Alternativ, cauta sa mananci o cantitate mai mare de legume cu frunze verzi, spanac in mod deosebit, nuci, fructe uscate si fasole.
Citeste si:
Vitamina D: intre mit si adevar
Complexul de vitamine B
Vitaminele B6 (acidul folic) si B12 sunt esentiale pentru un par sanatos, intrucat faciliteaza accesul celulelor rosii care oxigeneaza parul si ajuta la transportul de nutrienti. In lipsa lor, parul poate creste foarte incet sau poate chiar sa inceapa sa cada. Nu ai nevoie de o doza mare, ci doar 2.4 micrograme zilnic – partea buna este ca sunt o gramada de surse naturale din care le poti obtine: spanac, avocado, citrice, cereale integrale, carnea de pui sau de porc, peste etc. Vitamina B7 (biotina) este de asemenea vitala pentru o podoaba capilara mai plina si un fir mai rezistent. Caut-o in suplimente alimentare, in combinatie cu vitamina A, daca poti, pentru a prelungi durata de viata a fiecarei suvite de par.
Vitamina C
Vitamina C ajuta la productia de colagen a organismului, o proteina importanta atat pentru pielea ta, cat si pentru rezistenta firului de par si rata de crestere a acestuia, spun nutritionistii. Consuma zilnic citrice, kiwi, ananas, capsuni si ardei rosu, pentru a te asigura ca ai parte de doza zilnica necesara, de 75 de miligrame.
Proteinele
Proteinele iti ajuta organismul si creierul prin aportul ridicat de energie pe care il aduc, iar parul tau nu face exceptie: acesti macro-nutrienti ajuta la regenerarea podoabei capilare, cu fiecare ciclu de crestere care trece. In plus, 97 la suta din compozitia parului o reprezinta proteinele, asadar este mai mult decat vital sa consumi doza zilnica recomandata, de 46 de grame pe zi, din mancaruri precum carnea slaba, oua, iaurt grecesc si leguminoase.
Zinc
Pe langa rolul sau in reproducerea celulelor si a cresterii si refacerii tesuturilor, zincul ajuta si la functionarea corecta a glandelor de ulei din jurul parului tau. Lipsa acestui nutrient din alimentatia ta poate rezulta in caderea parului, insa nici o doza prea mare nu are rezultate diferite. Mentine-ti aportul de zinc la cele 8 miligrame recomandate zilnic si consuma ciocolata, nuci si carne de curcan sau pui pentru efectele dorite.
Vitamina A
Poti considera vitamina A un adevarat aliat impotriva oxidantilor din organism, ea contribuind atat la sanatatea celulelor si a tesuturilor tale, cat si la cea a parului tau. Vitamina A este responsabila de productia de sebum, uleiul acela care iti acopera si iti protejeaza scalpul – fara el, am putea simti mancarimi si o senzatie intensa de piele uscata (a zis cineva matreata?). Asigura-ti doza zilnica – de 700 de micrograme – din cartofi dulci, morcovi, mango, caise, sau cam orice aliment natural de culoare portocalie, aprinsa.
Citeste si:
Opt obiceiuri usoare si sanatoase de care trebuie sa iti faci timp
Potasiu
Daca iti cade parul in cantitati insemnate, ar putea fi vorba de o deficienta de potasiu, altfel cunoscuta sub numele de hipokaliemie. Suplimentele de potasiu pot ajuta atat pe acest plan, dar pot avea si efectul de a intarzia albirea parului!
Omega 3
Omega 3 sunt acizi esentiali grasi, care confera flexibilitate si rezistenta firului de par, prin mentinerea unui echilibru a uleiurilor hranitoare din piele si scalp. Daca preferi sursele naturale, opteaza pentru pestele gras – macrou sau somon -, avocado, nuci, seminte de dovleac si seminte de in, si tinteste la 1.1 grame de omega 3 zilnic. Poti aplica acest ulei si pe suprafata parului, inainte de a folosi balsam sau ca tratament lasat sa actioneze peste noapte, pentru ca parul sa capate stralucirea mult dorita.
Text: Bianca Barsan
Foto: Imaxtree