Oare cate dintre noi sintem obsedate de starea pielii? Pentru a gasi un raspuns am facut un mini-sondaj in redactie si, dupa cum ma asteptam, am ajuns la concluzia ca toate traim cu grija pielii noastre – si asta mai mult la propriu decit la figurat. Insa, dintre toate manifestarile neplacute ale acesteia (acnee, puncte negre, cearcane, pori dilatati), imbatrinirea este cea mai temuta si mai blamata dintre ele si, conform P&G, cam asta va fi ideea fixa a umanitatii si in urmatorii 50 de ani. Totusi, trebuie sa recunosc ca pe mine ma preocupa ceva mai mult acest subiect, deoarece simt ca am datoria morala de a te informa pe tine, draga mea, despre tehnicile si trucurile de care ne putem servi pentru a ne pastra prospetimea.
In acest scop, am observat tendinta (de care ma fac si eu vinovata) de a opta pentru metode de reintinerire hi-tech, de a cumpara creme cu ingrediente exotice si de a incerca tot ce este nou, in speranta realizarii visului suprem (care pare tangibil numai in Photoshop), si anume o piele perfecta. Dar poate ca solutia a fost mereu la indemina noastra si nu am avut ochi pentru ea fiindca nu este dezvaluita de vreun dermatolog-vedeta si nici nu are vreo descoperire soc sau o campanie publicitara in spate. Unde mai pui ca are un nume invechit, deloc sexy… Este vorba despre vitamina A. Aceasta super-vitamina nu este numai un remediu antiaging si antiacnee, ci are un rol deosebit de serios si in sanatatea noastra.
De la A la Retinol
Denumirea de vitamina A este un titlu generic pentru o grupa mare de substante ce include retinolul, retinalul, acidul retinoic si niste compusi inruditi numiti retinoizi si carotenoizi (alfa caroten, beta caroten, criptoxantina), ce sint considerate ca provitamina A, iar in interiorul organismului sint transformate tot in vitamina A.
Aceasta vitamina este liposolubila (se solubilizeaza in grasimi) si este esentiala pentru mucoase, vedere, pentru sistemul imunitar si, conform prof. dr. Ioan Nedelcu, este de departe cea mai puternica vitamina anti-canceroasa. Dar beneficiile cele mai vizibile se manifesta la suprafata. Adica la nivelul pielii. In anii ‘30, cercetatorii au descoperit ca vitamina A se epuizeaza masiv cind este expusa la lumina si aer, iar aceasta concluzie sugera ca imbatrinirea cutanata ar putea fi rezultatul unei deficiente cronice de vitamina A, cauzata de natura fotosensibila a moleculei. Descoperirea a incurajat o serie de teste clinice care au dovedit ca aceasta vitamina reduce ridurile, pigmentarea si subtierea pielii.
Dar abia in 1947 a fost reprodusa in laborator, iar in anii 80 s-a stabilit in mai multe forme chimice dintre care retinolul este derivatul cel mai utilizat in cosmetica dupa spusele Gabrielei Manoliu, farmacist in Farmaciile Help Net. Retinolul este practic o molecula de vitamina A divizata in sute de compusi mai mici, care sint capabili sa penetreze pielea chiar si in straturile profunde.
Vitamina pe care o primim cu celulele deschise
Desi celulele pielii sint foarte greu de penetrat, ele sint adaptate in mod natural sa primeasca vitamina A fara probleme. „Vitamina A actioneaza la nivelul nucleului, iar acest lucru permite exprimarea structurilor genelor care definesc caracterele somatice ale fiecaruia dintre noi. Adica ajuta informatia genetica sa se traduca in realitate. Astfel, odata intrata in celule, vitamina A are niste receptori si niste cai preformate care o conduc sa actioneze exact in intimitatea nucleului, direct pe acizii nucleici’, spune prof. dr. Ioan Nedelcu.
Ajuta pielea sa isi recapete forma initiala, reconstruind-o dupa informatia scrisa in codul nostru genetic, care in mod sigur nu are nici o urma de riduri sau de acnee. Un aport generos de vitamina A preluat din alimentatie, suplimente sau creme stimuleaza productia de colagen si elastina, reface bariera lipidica a pielii si astfel mentine hidratarea acesteia, dar in acelasi timp regleaza controlul de sebum si chiar vindeca acneea. Iar efectul antiaging al acestei vitamine se manifesta prin normalizarea melanocitelor, astfel reducind pigmentarea excesiva cauzata de imbatrinire, si repara ridurile in profunzime.
Insa pe cit de miraculoase sint beneficiile vitaminei, pe atit de dezastruos ne afecteaza lipsa sau excesul acesteia (care se comporta exact in acelasi mod la nivelul pielii). „Avind in vedere faptul ca vitamina A controleaza proliferarea si diferentierea celulelor epidermice, este evident ca, fara aceasta, pielea isi pierde calitatea si devine uscata, rugoasa si terna. Multe fete care tin cure de infometare pentru a slabi se confrunta cu riduri, caderea parului, dermatita seboreica sau hipercheratoza – o boala care se manifesta prin ingrosarea si fisurarea pielii de pe calciie si de pe palme’, continua prof. dr. Nedelcu.
Intinerire chiar si la virsta a treia
Vitamina A are beneficii antiaging atit de puternice, incit efectele sint vizibile si la persoanele octogenare, conform unui studiu publicat in revista Archives of Dermatology, in mai 2007. Expertul in dermatologie Sewon Kang de la Universitatea din Michigan a realizat un experiment care a demonstrat proprietatile vitaminei A pe 36 de subiecti in jurul virstei de 80 de ani. Acestora li s-a aplicat retinol pe partea superioara a bratului, iar dupa un tratament de sase luni, cercetatorii au comparat biopsia pielii recoltate la inceputul studiului cu cea de la sfirsitul acestuia si au constatat o reducere semnificativa a ridurilor fine. Unii participanti au observat imbunatatirea calitatii pielii datorita stimularii productiei de colagen si dupa patru saptamini, insa efectele nu au fost permanente. Sase luni dupa ce au incetat utilizarea retinolului, unsprezece subiecti au observat ca pielea lor a revenit la starea anterioara tratamentului, insa acest studiu a relevat faptul ca vitamina A poate reversa si imbatrinirea cauzata de virsta, nu numai pe cea produsa de expunerea la soare, cum se credea anterior. Deci cremele care abunda in vitamina A pot incetini si chiar inversa procesul de degradare a pielii, dar numai atita timp cit le folosim cu perseverenta.
Page: 1 2