Poți să îți testezi masca dacă nu ești sigur de conformitatea ei cu standardele (când e una chirurgicală) sau de numărul de straturi și eficiența ei (când este una textilă).
Poți să îți testezi masca pentru a te asigura că ea chiar funcționează, fie că alegi să porți una improvizată dintr-o eșarfă, o mască chirurgicală clasică sau una textilă cumpărată sau făcută în casă – iar acest experiment video care a devenit viral îți arată ce ar trebui să cauți la o mască de protecție.
Ideea să îți testezi masca a apărut după ce din ce în ce mai multe raportări, în toată lumea, semnalează existența pe piață a unor măști neconforme, atunci când e vorba despre cele chirurgicale, care se găsesc acum în aproape orice magazin sau farmacie. Măștile contrafăcute sau neconforme cu standardele de siguranță ar fi inundat piețele, iar în condițiile în care se vând, cel puțin în România, la bucată, nici nu prea poți să verifici dacă sunt avizate de vreo autoritate – lucru care nu ar putea să fie semnalat decât pe cutia originală.
Deja rețelele de socializare abundă în materiale video în care măștile chirurgicale decupate nu au numărul promis de straturi de protecție, iar în ce privește măștile textile, realizate acasă sau cumpărate, acestea pot să nu fie realizate din suficiente straturi sau din materiale care să limiteze răspândirea particulelor care ar putea conține virusul Sars-CoV-2. Așa încât nu e o idee rea să îți testezi masca.
În cazul măștilor textile, acestea ar trebui să aibă cât mai multe straturi – ideal, peste două -, materialul să fie dens, să fie realizate din bumbac (eventual cu un strat exterior dintr-un material mai puțin absorbant decât bumbacul) și să se plieze cât mai bine pe față, astfel încât să nu lase spații prin care poți respira aer contaminat. Iar când vine vorba să îți testezi masca, poți alege să o faci așa cum a făcut și Bill Nye the Science Guy, prezentator TV care realizează emisiuni de popularizare a științei, al cărui model a fost replicat pe tot Internetul, dar și de unele televiziuni. Și anume, să încerci să stingi o lumânare în timp ce porți masca de protecție. Concluzia experimentului lui? Cu cât îți este mai dificil să stingi lumânarea, cu atât mai bine funcționează masca ta.
Foto: arhiva ELLE