Venus versus Marte – creierul barbatilor versus creierul femeilor

Da, barbatii si femeile gandesc diferit, pentru ca structura creierului nostru e diferita. Noile cercetari in domeniu pun capat vechiului razboi al superioritarii unuia sau altuia dintre sexe.

« Creierul este cel mai mare organ sexual', declara, intr-un articol publicat in revista Time, Sandra Witelson, o doamna neurocercetator, faimoasa in anii ‘90 pentru studiile facute pe creierului lui Albert Einstein. „In ultimii 20 de ani numarul studiilor care au descoperit diferente in func­tionarea creierului in functie de sex a crescut exponential.'


Deci, e adevarat. Exista diferente reale si vizibile intre creierul fe­meii si cel al barbatului. Mai multe decit ne-am fi putut imagina cu ze­ce ani in urma. Si pentru ca e construit diferit, functioneaza diferit: percepem lumea diferit si prelucram diferit informatia. Unele dintre aceste diferente nu determina modificari comportamentale semnificative. Altele, dimpotriva, ne schimba intr-o maniera neasteptata. Cert e ca nu putem fi asezati in niste tipare fixe. Creierul se modifica in permanenta, in functie de activitatea hormonala, mediul in care evo­luam, procesul de invatare si exercitiu prin care trecem, in functie de dieta sau de medicamentele pe care le folosim la un moment dat.


Studiile stiintifice au demonstrat ca, inca din perioada intrauterina, hormonii determina organizarea distincta a creierului in functie de sex. Pentru citeva saptamini dupa conceptie, avem toti aceeasi identitate sexuala. Apoi, genele isi intra in drepturi si… totul se schimba: creierul se organizeaza dupa tipare feminine sau masculine. Pe parcursul vietii, incepind din copilarie, aceasta organizare va avea un efect fundamental asupra atitudinii, comportamentului si dezvoltarii noastre intelectuale si emotionale. Cu alte cuvinte, ne facem o idee despre ceea ce sintem inca din pintecele mamei, ne alegem oarecum locul in schema sociala si apoi asteptam nerab­datori sa iesim in lume, sa-l implinim.


E absurd sa credem ca diferenta de functionare a creierului este datorata exclusiv biologiei sau exclusiv societatii (asa cum se credea la sfirsitul anilor ‘60, inceputul anilor ‘70). Cele doua elemente interactioneaza inca de la nastere si ne fac viata mai interesanta.

„Orice teorie simplista e sortita esecului', declara in acelasi articol din Time, Yo Xie, profesor de sociologie la University of Michi­gan. „Punctul de plecare il constituie explicatia biologica a fe­no­menului, dar acesta nu e desavirsit pina ce nu interactioneaza cu factorul social.'


Oamenii de stiinta au studiat diferentele intre sexe inca din clipa in care au inceput sa studieze creierul. In secolul XIX se spunea ca corpus callosum (un pachet de fibre nervoase care conecteaza cele doua emisfere ale creierului), considerat responsabil pentru dezvoltarea in­telectuala, are o suprafata mai mare la barbati. Apoi in 1980, ni s-a spus ca, dimpotriva, corpus callosum este mai mare la femei, si ni s-a explicat astfel de ce partea dreapta a creierului (emotionala) este mai bine conectata la partea dreapta (analitica). Dar si aceasta teorie a fost intre timp discreditata si cercetatorii au continuat disputa.


Majoritatea studiilor spun ca creierul barbatului este cu 10% mai mare decit creierul femeii. Chiar daca ajustam procentul, gindindu-ne ca un barbat este in medie cu 8% mai inalt decit o femeie, creierul barbatilor ramine in continuare mai mare. Se stie insa ca nu marimea este cea care determina capacitatea intelectuala. Barbatii si femeile obtin scoruri asemanatoare la testele de inteligenta, iar majoritatea savantilor nu pot face deosebirea intre un creier de femeie si unul de barbat dintr-o singura privire. Asa incit studiile mai recente au lasat deoparte aceasta obsesie legata de marimea creierului si, datorita noilor tehnologii, au inceput sa se concentreze asupra functionarii si evolutiei lui. Cu cit au cercetat mai in amanunt, cu atit au descoperit lucruri mai interesante.


La citeva ore de la nastere fetele sint mult mai sensibile la atingere decit baietii. Cel mai sensibil baiat simte mult mai putin decit cea mai putin sensibila fata. Si in privinta sunetelor, fetele sint mai putin tolerante. Ele percep sunetele de doua ori mai puternic decit baietii. De aceea fetele sint mai deranjate de zgomote, durere sau discomfort, dar pot fi usor linistite daca li se vorbeste sau li se cinta. Chiar inainte de a intelege vorbirea, fetele reusesc sa identifice mai usor decit baietii continutul emotional al cuvintului iar interesul pentru comunicare se mentine in continuare crescut. Un studiu recent facut pe copii cu virste intre 2 si 4 ani a dovedit ca fetele sustin contactul vizual cu un adult care tace pe o perioada dubla de timp, comparativ cu baietii, iar proportia se mentine si in cazul unui adult care vorbeste. |nca din leagan , fetitele ginguresc in prezenta cuiva. Baietii prefera sa admire figurile geometrice sau o jucarie in misare. Ei sint mai activi si dorm mai putin. Fetele isi demonstreaza activitatea cerebrala altfel. La patru luni, fetitele reusesc sa deosebeasca in fotografii figurile oamenilor pe care-i cunosc de cele ale necunoscutilor. Baietii nu.
 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet