Vaccinul Moderna este doar unul dintre cele opt care se află în acest moment în faza de testare pe oameni, atât pentru siguranță, cât și pentru eficiență. Cum cercetările pentru acest vaccin împotriva noului coronavirus sunt cele mai înaintate, Moderna, compania care îl dezvoltă, a anunțat ieri că a obținut primele rezultate promițătoare în teste.
Vaccinul Moderna este unul experimental, iar rezultatele pe care le-a arătat până acum sunt încurajatoare, deși testările sunt încă într-o fază incipientă. Însă, au anunțat producătorii, 8 pacienți au avut un răspuns imunitar după administrarea vaccinului.
Dintre voluntarii care testează vaccinul Moderna, unii au primit o doză mică, iar alții au primit o doză medie de substanță, iar unii dintre ei au dezvoltat anticorpi similari celor care au trecut deja prin boală și s-au vindecat de Covid-19.
Studiul care testează vaccinul Moderna este condus de U.S. National Institutes of Health, iar în următoarea etapă cercetătorii vor încercă să își dea seama care este doza optimă pe care vor începe să o administreze începând din luna iulie.
În această etapă, 45 de persoane au primit una sau două doze de vaccin, iar rezultatele detaliate despre anticorpii pe care îi produce acesta sunt disponibile doar pentru 8 dintre voluntari până în acest moment.
Compania a anunțat și că vaccinul Moderna pare sigur, ceea ce înseamnă că a trecut anumite teste de siguranță, dar că mai trebuie făcute astfel de teste. Variantele de vaccin cu dozaj mai mare vor fi administrate voluntarilor doar după ce oamenii de știință vor evalua efectele pe termen scurt la persoanele cărora le-au fost administrate doze mici.
Rezultatele nu au fost publicate încă oficial în jurnalele de specialitate, și ce știm acum reprezintă doar o primă fază dintre cele trei etape de testare prin care trebuie să treacă în mod normal vaccinurile și medicamentele, înainte de a fi lansate pe piață. Însă autoritățile din SUA au lansat un proiect care să accelereze producția vaccinului, în eventualitatea în care acesta se va dovedi eficient. Autoritățile speră astfel să aibă 300 de milioane de doze disponibile până în luna ianuarie.
Deși la nivel mondial se testează multe variante de vaccin, vaccinul Moderna este cel mai înaintat candidat în termeni de testare. În condițiile în care totul se desfășoară normal, studiile și testările s-ar putea încheia la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.
Citește și:
Cum ar putea fi identificați copiii cu risc să dezvolte sindromul inflamator pediatric legat de infectarea cu coronavirus?
Foto: Shutterstock