Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, a anunțat Emer Cook, directoarea Agenției Europene pentru Medicamente, în urma analizării unor cazuri de tromboză despre care s-a speculat că ar fi legate de imunizare.

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente

„Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar nu putem exclude definitiv o legătură între vaccinare și apariția cheagurilor de sânge”, a anunțat joi, într-o declarație intens anticipată, Emer Cook, directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente. Vaccinul a trecut printr-o evaluare în urma semnalării unor cazuri de tromboză în rândul celor imunizați cu acesta, care a condus la suspendarea temporară a utilizării vaccinului în mai multe țări europene.

Emer Cooke a anunțat joi că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar și că beneficiile administrării sale sunt mai mari decât riscurile, el nefiind asociat cu o creștere a riscului de incidente tromboembolice sau de cheaguri de sânge. Totodată, aceasta a subliniat și faptul că numărul incidentelor este mic, raportat la numărul mare de persoane cărora li s-a administrat vaccinul.

Deși vaccinul AstraZeneca este sigur, directoarea EMA a arătat că, pe baza dovezilor analizate, inclusiv a autopsiilor, „nu putem încă exclude definitiv o legătură între aceste (cheaguri de sânge) și vaccin„. De aceea, Agenția va continua să investigheze aceste cazuri, însă recomandarea ca statele să continue să utilizeze vaccinul este clară. Emer Cook a declarat inclusiv că ea însăși și-ar administra vaccinul. „Eu una m-aș vaccina și mâine. Dar aș vrea să știu dacă mi s-ar întâmpla ceva după aceea”.

Sabine Strauss, șefa comisiei pentru siguranța vaccinurilor în cadrul Agenției, a propus ca, deși vaccinul AstraZeneca este sigur, prospectul acestuia să includă și descrierea cazurilor rare de tromboză. „Această informație va fi oferită cadrelor medicale și publicului, odată cu semnele și simptomele posibile, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru a reduce riscurile.”

Și Agenția care se ocupă de autorizarea medicamentelor în Marea Britanie, MHRA, a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur, după ce au fost raportate cinci cazuri de tromboză a sinusurilor și a venelor cerebrale, la bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 59 de ani, în regat. Conform MHRA, nu există dovezi care să arate o legătură între vaccin și cazurile apărute, dar autoritatea a recomandat persoanelor care prezintă dureri de cap pentru mai mult de patru zile după vaccinare să consulte medicul.

Constatarea că vaccinul AstraZeneca este sigur era așteptată de mai multe țări europene care au suspendat temporar administrarea lui. România a continuat imunizarea cu AstraZeneca în tot acest timp. Compania producătoare a anunțat că a analizat cazurile a 17 milioane de oameni, imunizați până la această oră cu vaccinul propriu, și a arătat că nu există dovezi că ar exista un risc de formare a unor cheaguri de sânge.

Citește și:
Vaccinul Johnson&Johnson într-o singură doză: cum funcționează și când ajunge în România

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet