România va primi în februarie și martie 1,3 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca dezvoltat împreună cu cercetătorii de la Oxford. Ce trebuie să știi despre vaccin și cui va fi administrat?
Vaccinul AstraZeneca dezvoltat împreună cu Oxford va începe să fie folosit de pe 15 februarie și în România, urmând ca în februarie și martie să fie imunizate 650.000 de persoane, utilizând cele 1,3 milioane de doze care vor ajunge în țară.
Vaccinul AstraZeneca dezvoltat împreună cercetătorii de la Universitatea Oxford este unul realizat după o tehnologie clasică, utilizând un adenovirus (un virus care cauzează răceala comună) modificat, care nu poate cauza astfel boala. Odată ce este administrat, acest vaccin va stimula sistemul imunitar să producă anticorpi care să atace coronavirusul, prevenind dezvoltarea unor forme severe ale bolii. Avantajul major al acestui vaccin este că nu este necesar să fie depozitat la temperaturi extrem de mici, cum este cazul cu vaccinurile Pfizer și Moderna, astfel încât stocarea și transportarea lui sunt mult mai facile.
De asemenea, arată BBC, vaccinul AstraZeneca este primul despre care se știe că ar putea stopa transmiterea coronavirusului, ceea ce nu s-a dovedit încă a fi adevărat în cazul celorlalte vaccinuri aprobate momentan în Uniunea Europeană. Studiul despre acest lucru, realizat tot de cercetătorii de la Oxford, a arătat că vaccinul ar opri transmiterea, dar și că o singură doză din vaccin ar putea oferi protecție pentru trei luni.
Medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a susținut pe 2 februarie o conferință de presă în cadrul căreia a făcut precizări importante legate de imunizarea cu vaccinul AstraZeneca și felul în care acesta va fi administrat în România. Astfel, acesta a făcut declarații care contrazic afirmații anterioare ale ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care susținea că programările nou realizate în luna februarie vor fi dedicate doar vârstnicilor și bolnavilor cronici. Gheorghiță spune acum că programările pentru vaccinul AstraZeneca vor fi destinate și lucrătorilor esențiali, dar și bolnavilor cronici. Vârstnicii, însă, nu vor primi acest vaccin, măsură pe care au luat-o și alte state europene.
Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, în luna februarie vor ajunge în România, în trei etape, 800.000 de doze din vaccinul AstraZeneca. Primele vor ajunge în țară pe 5 februarie, o altă tranșă urmând să ajungă pe 9 februarie.
În țară vor fi deschise 180 de cabinete dedicate exclusiv imunizării cu vaccinul AstraZeneca, 22 dintre acestea fiind deschise în București. Se estimează că 10.800 de persoane vor fi vaccinate zilnic în aceste cabinete nou înființate.
Imunizarea cu vaccinul AstraZeneca va începe în data de 15 februarie, dar programările se vor putea face de la sfârșitul săptămânii 1-7 februarie, deși nu există încă un anunț oficial privind data la care vor fi accesibile aceste locuri pe platforma dedicată programărilor la vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a ținut să facă precizări privind vârsta celor vaccinați cu noul vaccin, dat fiind că autoritățile din mai multe țări au decis să nu administreze vaccinul populației vârstnice. „În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui timp de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ținând cont de datele care se regăsesc în caracteristicile produsului”, a spus acesta. O sursă din cadrul CNCAV, comisia care coordonează vaccinarea, a declarat pentru Libertatea că vaccinul AstraZeneca va fi administrat doar celor cu vârsta până în 55 de ani.
Nu este clar, încă, nici la ce interval se va face rapelul pentru acest vaccin, dat fiind că prospectul său permite administrarea rapelului de la 4 până la 12 săptămâni.
Valeriu Gheorghiță a mai spus și că cei care au fost reprogramați pentru prima doză din vaccinurile dezvoltate de Pfizer sau Moderna se vor putea reprograma, astfel încât să primească mai curând vaccinul AstraZeneca.
Foto: Shutterstock